Burgundinpata Hirvestä
Syksy on selvästi saapunut vaikka olemmekin saaneet nauttia yllättävän lämpimistä ilmoista. Syksyn tullen etsin aina kirjahyllystä yhden suosikkikeittokirjoistani: Ranskalaisen keittön salaisuudet. Keittokirjan yksi kirjoittajista oli Julia Child. Kattavan keittokirjan parasta antia omasta mielestäni ovat pataruoat.
Syksyn ja talven viikonloppuihin kuuluu meidän perheessämme ehdottomasti pataruoat. Pata uuniin ja ulos muutamaksi tunniksi ulkoilemaan. Kotiin tullessa on vastassa mahtavat tuoksut ja höyryävän kuumaa herkullista ruokaa.
Luen paljon keittokirjoja, ruokalehtiä ja ruokablogeja, mutta hirveän harvoin noudatan reseptejä. Lähinnä vain kerään ideoita ja inspiraatiota omiin kokkailuihini.
Tälläkään kertaa en siis noudattanut orjallisesti Boeuf bouguignon ohjetta. Lihaksi valikoitui appiukolta saatu hirvenpaisti ja herkkusienet korvasin suppilovahveroilla, joita on kuuleemma metsät pullollaan juuri tällä hetkellä. Flunssan kourissa kätvistellessä ei tullut lähdettyä metsään vaan suppikset hain torilta. Torilla oli tarjolla ihanan näköisiä palsternakkoja, joten niitä tuli myös ostettua ja yksi päätyi pataankin.
Resepti on monivaiheinen, mutta sitä kannattaa noudattaa. Maku palkitsee kaiken vaivannäön. Lopputuloksena oli nimittäin paras hirvipata, mitä meidän perheessämme on nautittu.
Burgundinpata Hirvestä
Ainekset
- 1,4 kg
- hirvenpaistia
- 150 g
- pekonia
- 2 rkl
- öljyä paistamiseen
- 2 kpl
- sipulia
- 3 kpl
- porkkanoita
- 1 kpl
- palsternakka
- 0
- suolaa ja mustapippuria myllystä
- 2 rkl
- vehnäjauhoja
- 7 dl
- punaviiniä
- 2 dl
- lihalientä
- 2 rkl
- tomaattipyreetä
- 2 kpl
- valkosipulin kynttä hienonnettuna
- 3 kpl
- laakerinlehtiä
- 1/2 kpl
- ruukkua tuoretta timjamia
- 200 g
- tuoreita suppilovahveroita
- 1 rkl
- voita paistamiseen
- ½ dl
- tuoretta lehtipersilijaa hienonnettuna
- Muut ainesosat
Tee näin:
Kuutioi pekoni ja leikkaa hirvenpaisti 5cm kuutioiksi. Kuori sipulit, porkkanat ja palsternakka. Viipaloi sipulit ohuiksi viipaleiksi. Viipaloi porkkanat. Kuutioi palsternakka.
Kuumenna öljy pannulla. Lisää pekoni pannuun ja paista rapeaksi. Siirrä pekoni pataan.
Ruskista hirvenpaisti kuutiot pannulla erissä joka puolelta kauniin ruskeiksi. Nosta lihat pataan.
Kuullota sipuleita, porkkanoita ja palsternakkaa muutaman minuutin ajan pannulla. Siirrä kasvikset pataan.
Mausta liha suolalla ja pippurilla. Sekoita vehnäjauhot hyvin joukkoon.
Kuumenna uuni 225 asteeseen ja nosta pata keskitasolle uuniin (ilman kantta). Paahda 5 minuuttia ja sekoita pataa hyvin, jatka paahtamista vielä 5min.
Nosta pata uunista liedelle. Lisää punaviini, lihaliemi, tomaattipyree, valkosipulit, laakerinlehdet ja timjami. Kuummenna kiehuvaksi.
Laita kansi padan päälle ja nosta pata uuniin 150 asteeseen. Anna padan hautua 3-4 tuntia.
Siivilöi padan liemi ja keitä lientä kasaan kunnes sitä on noin 5 dl jäljellä. Lisää lihat ja kasvikset takaisin pataan.
Paista suppilovahveroita pannulla voissa kunnes neste on haihtunut ja lisää pataan. Anna padan kiehahtaa.
Tarjoile burgundinpata esim perunoiden ja vihreiden papujen kera.