Viilaten ja höyläten – kotiräätälin kanssa suunnittelua

Kävimme sukuloimassa Kuopiossa ja tehtiin Eskon kanssa suunnittelutreffit. Esko on siis mieheni golfkaveri ja Design-Talojen kotiräätäli. Mulla ja Eskolla (onneksi!) synkkasi heti! Noh, Esko veteli alkuun varsin oikeista naruista, kun pokkana sanoi, että hallitsen talosuunnittelun hienosti! Jos uranvaihtoa suunnittelen, niin kuulemma töitä varmasti löytyisi. Tämähän oli hunajaa korvilleni, kun ”arkkitehtialteregoani” näin kehuttiin.

Kotiräätälimme Esko Happonen

 

Eskolla oli muutama hyvä vinkki neliöiden säästöön ja siihen, kuinka käytävätilaa saataisiin pienennettyä ja samalla saisimme tarvittua kaappitilaa vierashuoneeseen. Lisäksi muokkasimme kylppäriä toisen malliseksi ja puolilämmin varasto sijoitettiin talon päätyyn. Esko raukka yritti koko ajan pienentää ja kaventaa eteistä, mutta kynsin ja hampain pidin senteistä kiinni. Noh, vajaa kymmenen senttiä kyllä seinää siirsimme. Haluan eteiseen myös suuren liukuovikaapiston, jossa toisessa päädyssä olisi talvitakit ja toisella puolella kesätakit. En jaksa tehdä sitä kausivaatteiden vaihtorulianssia, varsinkaan kun nyt kesällä saattaa olla samat kelit kuin joulukuussa. Vastakkaiselle seinälle haluan ainakin kolme kenkäkaappia, sillä vaikka mikään kenkäfriikki en todellakaan ole, niin kenkiä meiltä löytyy paljon!

Tuunauksen välissä piti tankata. Ravitsemusterapeutti tietty kantoi matkassaan hieman eväitä, että aivot toimii!

 

Seinien mittojen viilauksessa teimme siis kaikki tuunaukset kalusteiden pohjalta. Millaista kaapistoa halutaan mihinkin ja mitä meiltä löytyy jo valmiina, ettei kaikkia tarvitse uutena ostaa. Ajattelin käyttää pitkälti Ikean kaapistoja eteiseen, vierashuoneeseen sekä vaatehuoneeseen, joten mitat päätettiin niiden mukaan. Mittatilauskaapisto kun tulisi taatusti paaaaljon kalliimmaksi, jos tilaa olisikin vaikka kolme senttiä vähemmän. Eli nyt jokaisella sentillä on merkityksensä! Työhuoneeseen ajattelin käyttää entisiä pöytiä ja ne vievät tilaa 1800 mm ja kodinhoitohuoneeseen haluan ISON siivouskomeron, joka on normaalia syvempi. Tämä varmasti joudutaan tekemään mittatilaustyönä. Mun suunnittelemasta siivouskomerosta tulee varmasti kesällä ihan erillinen postaus, sillä tämä on yksi tekijöistä joka viikoittain mua nykyisessä kämpässä rassaa ja haluan tähän huolettomuutta.

 

Tästä pohjasta nyt sitten viilaillaan parempaa versiota ja Esko piirtää vielä varmuudeksi siitä plan B:stä paremman version. Esko on kyllä ihanan tehokas ja ihaillen katselin hänen työskentelyään, miten näppärästi homma eteni. Meillä meni vain reilu kolme tuntia siihen, että saimme ensimmäiset luonnokset tuutista ulos ja tässäpä teille esimakua tulevasta!

Talo edestä

 

Talon länsipääty
Alustava pohjapiirros

 

Mieluusti kuulen lukijoiden kommentteja siitä, mitä suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon! Onko tullut jotain suunnittelukämmejä, jotka tajuaa vasta asuessa?

Kommentit (16)
  1. Kannattaa miettiä huolella myös ikkunoista näkyviä maisemia, erityisesti niiden tilojen osalta, joissa oleskellaan paljon. Mitä näkyy olohuoneen ikkunoista? Tämä kannattaa huomioida pihasuunnittelussa, joka kannattaa tehdä samaan aikaan kun tekee pohjapiirrosta.

    1. Jeps, tämän olen ottanut huomioon. Olkkarin isot ikkunat tulee nyt länteenpäin, jossa on siis meidän piha-alue ja sen takana metsä. Siihen rajaan kuitenkin varmaan jotain tuija-aitaa laitetaan, jotta metsässä lenkkeilijät ei ihan suorilla sisään näe. Olohuoneen kohdalle tulee myös patio, johon laitamme koirien vuoksi aitauksen kiertämään koko helahoidon. Se aita myös jonkin verran suojaa katseilta sisään.

  2. Tuohon pesutilojen yhteydessä olevaan vessaan tekisin seinät.. Ei ole kiva jos joku menee vessaan saunan aikana.. Ja tämä on ihan kokemuksen perusteella oleva mielipide. Meillä on siis tuolla lailla ja todellakin jos rakennetaan vielä, niin seinät tulee :)) Pohja näyttää muuten kivalle! Haaveilen itse makkarin, kodinhoitohuoneen ja vaatehuoneen kombinaatiosta. 😉

    1. Tätä pohditaan kyllä. Meillä on nykyisessä asunnossa kylppärin vessa vieläkin ”avoivemmin”, mutta harvemmin siinä tulee tarpeita tehtyä, kun saunomassa olemme 😀 Ainakin hieman pidempi seinä siihen kyllä hyvin mahtuisi… Kiitos huomiosta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *