Ulkovalaistuksella tunnelmaa ja turvaa

Kaupallinen yhteistyö: Nettilamppu.fi

Tunnetusti nämä Etelä-Suomen talvet ovat PIMEITÄ lumen puutteen vuoksi. Piti siis hieman satsata myös ulkovalaistukseen, joka on tunnelman luojan lisäksi myös turvallisuustekijä!

Meillä kaikki ulkovalaisimet ovat värilämpösävyltään 4000K. Siksi piti löytää valaisimia, joissa olisi Kelvinit samaa luokkaa. Silmääni ei miellytä yhtään, jos pihalla on eri värisiä valoja yhtä aikaa.

Hommasin nettilamppu.fisivustoilta Duracellin aurinkokennolla toimivat Lore-valaisimet, joissa värilämpötila oli 4300 K. Emme nimittäin osanneet vielä päättää tarkemmin pihan valaistusta ja johtoja ei ole vielä vedetty maan alta isommille pihavalaisimille. Nyt ajattelimme kohdentaa valaistusta kasvillisuuteen. Serbiankuusien rykelmä on nyt valaistu, samoin vielä kasvuaan odottava tuija-aita sai muutaman valopisteen.

Lamppujen kokoaminen oli helppoa ja tarvittaessa aurinkokennot saa omalla maapiikillä asennettua kauemmaksi valosta
Tästä puuttuu luonnollisesti Suomen talvi 😀
Ensimmäinen testaus sisällä tarkan valvojan silmien alla
Yksi lampuista on kohdennettu Serbian kuusien ryhmään

Haasteita tekee vaan tämä todellinen harmaus! Paketissa lukee, että pienemmällä 36 luumenin teholla valo palaisi 10 tuntia (kesäolosuhteissa). Noh, nyt vuoden pimeimpänä aikana, kun lumikaan ei ole valoa tehostamassa aurinkokenno lataa itseään sen verran, että valo toimii alle tunnin, joskus ei muutamaa minuuttia pidempään. Mielenkiinnolla odotan, että mikä on tilanne sitten, kun lunta ja ehkä valoakin tulee hieman enemmän. Tietenkin silloin lumet on puhdistettava aina aurinkokennon päältä.

Samalla tilasin valmiiksi vasta ajatuksen tasolla rakenteilla olevaan kylmään ulkovarastoon Bread-Solar-ulkoseinävalaisimen, jossa värilämpötila on myös neutraalin valkoinen (4100 K). Valaisimesta löytyy lisäksi liiketunnistin. Valaisin odottelee nyt kevättä ja varaston valmistumista meidän vaatehuoneessa.

Tämä valaisin vielä odottaa paikkaansa
Asennus tulee olemaan helppo

Ulkovalaisimissa on muuten aika haasteellista löytää neutraalinvalkoisia vaihtoehtoja. Suurin osa tarjonnasta on 3000 K eli lämpimän valkoista. Moni LED-valaisin on valitettavasti myös ns. kertakäyttökamaa eli niihin ei ole saatavissa vaihdettavia polttimoita. Vaikka toki valaisimet ovat käyttökelpoisia vuosia – jopa vuosikymmen. Silti ehkä en olisi valmis vaihtamaan tiettyjä valaisimia kymmenen vuoden välein.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *