Tuijaa rivissä

Istutustalkoot ovat virallisesti alkaneet! Naapurin kanssa päätettiin laittaa yhteiselle rajalle tuija-aita. Joku tuttavani sanoi, että et kai sä mitään tylsää tuija-aitaa laita, mutta miksi en? Jahka aita kasvaa se on sitten hyvä näkösuoja tonttien välillä kesät talvet. Jos ja kun saamme vain tuijat pidettyä elossa 🙂

Onneksi istutukseen löytyi hyvät ohjeet täältä. Ja loppujen lopuksi projekti oli ohi noin neljässä tunnissa. Aamusta lähdimme ostamaan 70 tuijaa Tuusulan puolelta ja onnekkaasti ne kaikki mahtuivat naapurin isoon peräkärryyn. Itse istutusprosessi kesti parisen tuntia.

Mies kaivamassa istutusuraa

Kastelimme jokaista juuripaakkua hetken ennen istutusta ja kastelimme myös istutuskuopan. Ainoa haaste tässä oli se, että naapurin puoli on noin 40 senttiä meidän pihaa alempana, joten vesi valuu helposti pois juuristolta. Nyt tässä onkin kova arvonta päällä, että a) kuinka monta tuijaa selviää seuraavan vuoden yli ja b) paljonko näitä nyt todella pitää kastella, kun nyt sopivasti syksyllä taivaalta tuleva vesisadekin hoitaa osan kastelusta. Monissa ohjeistuksissa on, että tuijia on kasteltava paljon, mutta paljonko on paljon?

Ura valmiina ja kasteltuna

Päädyimme istuttamaan nämä 100-120 senttiset taimet 50 sentin välein. Käytimme puolen metrin puukapulaa mittana, jotta runkojen väliin jäi aina saman verran tilaa. Alkuun haaveilin kalliimmasta ja selkeälinjaisemmasta timantti-lajikkeesta, mutta se kasvaa huomattavasti hitaammin kuin nyt valittu kartiotuija (Brabant).

Siinäpä tuijat tasaisessa rivissä!

Keväällä on sitten tietenkin tärkeää suojata tuijat. Pitänee laittaa kalenteriin muistutus helmikuulle, jotta muistaa käydä hyvissä ajoin ostamassa sopivat suojat. Nyt näitä ei ihan yksittäin huputa, joten joku muu ratkaisu on sitten keksittävä.

Naapurissa on jo hyvää ja korkeaa tuija-aidan mallia, jota joudumme odottamaan ehkäpä viitisen vuotta
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *