Smyygit – raksamaailman ”taruolennot”

Ihan rehellisesti voin kertoa, että ennen tätä raksaprojektia en ollut kuullutkaan sanaa ”smyygi”. Minusta sana kuulostaa lähinnä fantasia elokuvan taruolennolle. Ja sitten tuli se päivä, kun smyygejä koskien piti alkaa tehdä päätöksiä. Tietämättömyyteni johtui muun muassa siitä, että nykyisessä asunnossamme ei ole sisäsmyygejä lainkaan. Smyygi siis tarkoittaa ”reunaa” tai paremminkin ikkunan pieltä, joka jää seinän ja ikkunan pinnan väliin, kun ne ovat eri tasossa.

Meidän nykyisen talon ikkunoissa ei ole sisäsmyygejä lainkaan, sillä ikkuna ja seinä ovat samalla tasolla.

 

Ensimmäisen kerran törmäsin smyygi-sanaan Designtalon tarjouksessa. Siinä oli erikseen mainittu, että sisustusta vaille valmiiseen pakettiin eivät smyygit kuulu. Silloin kysyin asiasta, mutta en vielä asiaa oikein sisäistänyt. Sitten kysymyksen esitti erään yrityksen edustaja, jolta pyysin tarjousta tasoitusurakasta: ”Tulevatko smyygit tasoitettuna (eli paljon hidasta ja kallista hommaa) vai teettekö ikkunat listoilla?” Apua, siis mitä!? Yritin googlettaa erilaisia kuvia näistä vaihtoehdoista, mutta todella huonosti niitä löysin. Tässäpä teille lyhyt tietopaketti smyygeistä!

 

Sisäsmyygit voidaan tehdä kahdella tapaa. Yksi tapa on laittaa reuna kipsilevyllä ja tasoittaa se. Silloin tuloksena on ehkä hieman modernimpi versio ja ikkunoiden reunoihin ei tule erillisiä listoja.

Tässä olohuoneen isojen ikkunoiden smyygi. Reunama on siis kipsilevyä, joka on tasoitettu ja maalattu. Rako pitää vielä täyttää akryylimassalla.

 

Makuuhuoneen ikkuna vielä ilman smyygilautaa. Pohjat piti putsata ensin tuollaisella “kaapijalla”, joka on muuten koko suvun suosikki työkalu!

 

Toinen tapa on ostaa erillistä smyygilautaa ja naulata se tähän ikkunan pieleen. Rajakohtaan tulee sitten ikkunalista. Senkin opin, että smyygilautaa saa puisena ja MDF:nä. Meillä ikkunoiden smyygien syvyys oli noin 60-65 milliä. Meille olisi riittänyt 70 millinen smyygilauta, mutta sellaista emme löytäneet. Päädyimme paikallisen K-Raudan valikoimasta puiseen Cellon 90 milliseen smyygilautaan. Olin jo ottamassa 70 millistä peitelistaa, mutta sitten isäni huomautti, että sen laudan takaosa on ”koverrettu” eli se ei tähän hommaan passaa, kun siitä kuitenkin joudutaan leikkaamaan reunaa veks.

Smyygilaudan takaosa on täysin sileä

 

Peitelistassa on pieni ura, joten se ei käy smyygiksi, jos listaa pitää kaventaa

 

Päädyimme siis tekemään uuden kotimme smyygit kahdella tapaa. Olohuoneen isot modernit Profinin ikkunat ja liukuoven päätimme tehdä tasoittamalla ja muut ikkunat perinteisellä listatyylillä. Haasteita oli kyllä molemmissa versioissa. Seinät heittää välillä enemmän ja välillä vähemmän ja raot saattoivat olla jossain parin millin luokkaa ja jossakin reilua senttiä. Isäni kyllä aika avoimesti kiroili työn laatua, mutta minä kait olin jo henkisesti varautunut siihen, että tuskin täysin suoraa seinää löytynee, vaikka uusi talo onkin…

Listoitetuissa smyygeissä isäni sirkkelöi eri kokoisia puupalikoita (kaikkea kolmen ja viidentoista millin väliltä), joita sitten aseteltiin smyygilaudan alle niin, että se tulee suoraan. Haasteellisimpia paikkoja olivat ne kohdat, jossa iso pitkä ikkuna heitti puolisen senttiä syvyysmitasta. Eli sirkkelillä ei voinut ajaa suoraa 65 millistä lautaa vaan alkuun piti olla 62 millistä ja loppuun 67 millistä, jotta liian suurta rakoa ei jäisi ikkunan ja smyygilaudan väliin. Nämä reunamat käyn läpi vielä akryylimassalla.

Eri paksuisia “tasauspalikoita”

 

Palikat kohdillaan

 

Smyygilauta palikoiden päällä ja nyt suorassa linjassa!

 

Ja lopulta listoitettu ikkuna. Naulan kohdat pitää vielä töpötellä listavalkoisella maalilla.

 

Tasoitetuissa smyygeissä isoimmat aukot päätin täyttää solumuovikaistaleella ja päälle laitan akryylimassaa. Tätä en ole vielä loppuun tehnyt ja saapa nähdä, olenko sitten tyytyväinen työni jälkeen…

Koko hommaan meni meillä pari työpäivää. Käytännössä kolme, kun sirkkelin kanssa piti ensin säätää muutama tunti, että se alkoi toimimaan moitteettomasti.

 

 

rakenna-ja-remontoi
Kommentit (6)
  1. Heippa! Näiden parissa askartelen pian itse joten iso kiitos näistä vinkeistä!

    1. Onpa kiva kuulla, että jutusta on apua! Itsekin paljon asiasta googlettelin ja ei tuntunut ainakaan helpolla löytyvän asiasta tietoa.

  2. Asiasta ei paljoa löydy juttua. Tein smyygit kalustelevystä. Sahautin siis oikeaan leveyteen ja pätkin sirkkelillä oikeaan mittaan. Tulee vähän edullisemmaksi kuin peitelista. Kalustelevy on mdf:ää ja saatavilla 16mm (yleinen koko) ja 12mm vahvana

    1. Loistava vinkki! Saattaa tosiaan säästää useammankin satasen tuolla keinolla! Kiitos tästä! Varmasti joku lukija ottaa kopin omassa projektissaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *