Sisustuksen oikeat värit ja pinnat – keino vähentää stressiä!

Olen koulutukseltani terveystieteiden maisteri ja ehkäpä tämän akateemisen tutkinnon myötä sitä aina haluaa jotain pientä tutkimusdataa valintojensa pohjalle eikä pelkästään mutu-fiiliksellä tehtyjä valintoja.

Viime viikolla tuli keuhkoembolian vuoksi pyörähdettyä sairaalassa seuraamassa sisätautien osaston sisustusmaailmaa, josta voit lukea lisää tästä. Hienosti sointui vaalean vihreä sairaala-asusteeni seinään, mutta ei se minun sisustussilmääni kyllä miellyttänyt. Löysin kuitenkin aiheesta tutkimuksen, jossa oltiin havaittu, että jos seinä oli oranssin sävyinen, se piristi potilaita. Vaalean pastellin vihreä sävy taas rauhoitti ja lievensi stressiä. Eli sillä sairaalan vihreällä seinällä on siis merkitystä paranemisen kannalta! Toisessa tutkimuksessa havaittiin, että leikkauspotilaat tervehtyivät nopeammin mikäli ikkunasta näkyi puita eikä tiiliseinää. Mielenkiintoisia havaintoja sairaalamaailmasta, joita tietenkin voi vain osittain soveltaa perus kotiarkeen. Lisää tietoja löytyy tästä koontitutkimuksesta, mikäli kiinnostaa.

Värien kokeminen on hyvin kulttuurisidonnaista ja siksi tutkimuksia lukiessa pitääkin olla tarkka. Olen aikaisemmin perehtynyt jonkin verran värien (ja valon värien) maailmaan, kun kirjoitin edellistä kirjaani Puurot ja vellit sekaisin – miksi syömisestä tuli niin vaikeaa. Kirjassa tarkastelin värien vaikutusta lähinnä ruokahalun ja annoskoon hallinnan kannalta. Tiesitkö muuten, että jos naposteltavat keksit tarjoillaan punaiselta lautaselta, saatat syödä niitä hieman vähemmän kuin valkoiselta!

 

Punaiselta lautaselta napsitaan vähemmän herkkuja

Lisäksi olen joskus lukenut erilaisten pintojen vaikutuksesta stressitasoihin. Aalto-yliopistossa on tutkittu mm. erilaisten puupintojen emotionaalista ja kosketusmiellyttävyyttä. Esimerkiksi vahattu puu koetaan miellyttävämmäksi kuin lakattu puu. Puusta löytyi muitakin mielenkiintoisia tutkimuksia, jossa oli mitattu ihan aivosähkökäyriä sekä sykevälivariaatiota. Näistä  ihan oma blogipostaus myöhemmin.

 

Valaistuksesta ja valon eri sävyistä ajattelin myös myöhemmin kertoa muutaman mielenkiintoisen tutkimusfaktan. Yllämainitussa koontiartikkelissa oli nimittäin maininta tutkimuksesta, jossa oli verrattu kylmän sinertävän valon ja lämpimän punertavan valon vaikutusta ajan kokemiseen. Sairaalassa vietetty aika koettiin pitempänä, mikäli potilaat oleskelivat sinertävässä valossa. Olisiko tässä vastaus siihen vanhenemisen tuomaan ongelmaan, kun tuntuu, että aika kiitää koko ajan nopeammin ja nopeammin. Lisää sinistä valoa kiitos, jos se toisi lisätunnin päivääni! 😀

sisustus varikas-sisustus
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *