Sähkösuunnitelma – ajatus jo asumisen tasolle

Puuuh! Vaikka olen jo muutaman viikon ajan tätä sähkösuunnitelmaa odotellut, niin nyt tajuan tämän haasteellisuuden. Osa valaisimista meillä kuului talopakettiin. Tosin silloin niitä ei tsekattu niin tarkalleen läpi, kun ajateltiin, että tuunataan nämä sitten myöhemmin ja ne voi vaihtaa tai poistaa listalta. Niin, kunhan tiedämme, mitä haluamme.

 

 

No nyt pikku hiljaa pitäis alkaa jo tietämään! Ajattelin käydä tämän prosessin läpi niin, että tulostan itselleni tyhjän pohjakuvan ja merkkailen siihen sekä pistorasiatarpeet että ajatukseni valaisinratkaisuista. Joissakin asioissa ajattelin kyllä mennä sieltä mistä aita on matalin (ja halvin). Esimerkiksi varastoon tuleva valo on ihan sama, kunhan valoteho on riittävä.

 

Sähkösuunnittelija haluaa kommentit parin viikon sisään ja siihen mennessä pitäisi siis olla keittiöratkaisutkin pitkälti mietittynä. Ensi viikolla saan pari tarjousta ja sitten teen päätöksen kumman kanssa jatkan keskusteluja pidemmälle.

 

Melkoinen viivaviidakkohan tämä on!

 

Valaistuksessa mulla on muutama haave. Löysin taas vinkin jostain Facebook ryhmästä tällaisista (katso kuva linkistä) upotetuista valaisin ”urista” vai miten tätä nyt kuvailisi. Haluaisin olohuoneeseen tällaisen valaistuksen kiertämään noin 15 cm seinästä. Ruokailupöydän päälle ehdottomasti valaisin (joka on vielä hakusessa), sillä en tykkää syödä hämärässä. Keittiön valaisuun varmaankin ledi-nauhaa ja kattoon muutama upotettu valaisin. Kylpyhuoneeseen haluaisin myös upotetut valaisimet himmennyksellä.

Ulos kaavailin viittä valaisinta seinään ja sitten muutama pylväsvalo pihalle. Miehen veli vinkkasi, että eteiseen kannattaa laittaa katkaisija, jolla pystyy napsauttamaan auton lämmityksen päälle. Tämä pitää muistaa lisätä listaan, vaikka omassa autossa Webasto onkin… Niin ja jouluvaloja pitänee myös muistaa miettiä!

Mieluusti siis otan vastaan vinkkejä, mitä sähkösuunnitelmassa kannattaa ottaa huomioon! Mikä on ollut sinun kohteessasi hitti tai huti?

Kommentit (8)
 1. Tässä hommassa enemmän on parempi😀 Aina voi jättää jonkin valopistokkeen käyttämättä, mutta niitä vaikea lisätä. Ja tosiaan pitää muistaa jouluvalot myös sisälle. Meillä on kaikki led-valoja ja olen tyytyväinen. Ja ulos kannattaa laittaa myös kunnolla valoa, varsinkin jos asuu syrjässä kuten me täällä Lepsämässä😀 Ollaan asuttu n. 2v, enkä vielä ole pahemmin huomannut vikoja valaistuksessa. Jotain oppinut kahdesta aikaisemmasta talon rakennus kerrasta.

  1. Ulkovalaistukseen oli alustavasti varattu kolme valaisinta, lisäsin siihen vielä pari. Haaveena olisi saada ehkä terassille sellaiset upotetut ledit lattiaan joihinkin kohtiin. Niillekin pitää siis joku sähkön lähde olla. Taitaa parin tunnin hommasta tulla päivän homma 😀

 2. Muutamia ajatuksia oman kodin perusteella.

  Meillä on vessoissa kaikki pistorasiat n. 1400mm korkeudella. Pääsääntöisesti vessan pistorasioita käytetään hiustenkuivaajaan tms. eikä silloin halua kykkiä lattian rajassa.

  Kun tulee ulkovaloja, älkää laittako ulkopistorasioita samaan pystylinjaan kuten itse tyhmyyttäni tein. Kivasti ne lamput sitten valaisee niitä pistorasioita pimeällä.. Mutta pistorasioita kannattaa olla ulkonakin about joka paikassa mihin haluaa laittaa esim jouluvaloja talvella. Vähintään kannattaa olla ainakin etu- ja takapihalla pistorasiat jos on jatkossa sähkökäyttöinen ruohonleikkuri. Jos on 2-kerroksinen talo ja parveke, niin sinne myös rasia, varma jouluvalojen paikka. Tuleeko pihaan puita, aitaa tai muita asioita jotka haluaisi valaista? Silloin edes putkitus maan alle ja kaapeli valmiiksi.

  Jouluvaloista puheenollen meillä on olohuoneessa vedetty sähköt olohuoneen jokaisen suuren ikkunan kulmalle kattoon, mahdollisia sähköverhoja tai esim ikkunassa roikkuvia joulutähtiä varten.

  Jos on suuria ikkunoita, kannattaa tosiaan miettiä haluaako joskus niihin sähköverhot, varsinkin jos ikkuna on korkealla, esim portaikossa. Silloin sähköön ja ohjaukseen kannattaa varautua.

  Miettikää asioita ihan brutaalin käytännöllisyyden kautta. Mihin laitetaan puhelimet lataukseen, mistä kohtaa töpselistä imuri yltää mahdollisimman moneen paikkaan, keittiöön riittävästi pistokkeita sinne mihin haluaa leivänpaahtimen, kahvinkeittimen, yleiskoneen, jne. Tarviiko mahdolliseen vaatehuoneeseen sähköä. Onko olohuoneessa sohvalla jo paikka, sen molempiin päättyihin pistorasiat, samoin parisängyn molemmin puolin.

  Onko pistorasioita joita olisi kiva kytkeä päälle ja pois, esim jalkalamppu, ehkä mainittujen keittiön pienkoneiden pistorasiat.

  Meillä tulee joka huoneeseen cat kaapelointi, jopa turhankin moneen paikkaan. Vähintäänkin kannattaa verkkokaapelointi (tuplana) mennä telkkarin luo ja mahdolliseen toimistoon. Ehkä kannattaa myös miettiä missä olisi mahdollisimman hyvä paikka langattoman verkon reitittimelle, mistä se kattaa mahdollisimman hyvin joka puolelle. Nykyiset uudistalot on yllättävän huonoja läpäisemään WLAN ja myös puhelinsignaalia. Eli sen takia verkkokaapelointi kiinteille laitteille jos mahdollista.

  Jos oikein haluaa pimpata, aika monella valmistajalla on kodinohjausjärjestelmiä, joiden avulla voidaan automatisoida ja kauko-ohjata monia juttuja, mutta se on jo oma tarinansa.

  1. Suuret kiitokset Antti tästä koonnista! Itse olin muuten juuri tekemässä tuon saman ulkopistorasian kanssa saman virheen! Pitääpä nyt miettiä uudestaan… Ja tuo korkeus noissa vessan pistorasioissa on myös hyvä muistaa lisätä.

   Keittiössä meillä on nykyisin 4 rasiaa – tarve paremminkin 5-6. Ja verhojen sähköistämistä olen tosiaan suunnitellut ja pohdin, että laittaisinko olohuoneeseen isolle ikkunaseinälle molempiin ylä nurkkiin pari pistorasiaa, jolloin niitä jää myös jouluvaloja varten.

   Ja on kyllä kieltämättä haastavaa miettiä jo nyt, että missä kännykkänsä lataa 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *