Säätöä saumojen kanssa

Nyt alkaa olla laatoitusurakka vihdoin loppusuoralla! Toinen vaatehuoneista on vielä laatoittamatta, mutta sinne on varastoitu nyt parketit, joten teen sen joku viikonloppu loppuun, jahka parketit on saatu lattiaan.

 

Jyrki ehti viime viikolla saumata myös kylpyhuoneen. Haasteena oli löytää sopivan väristä saumauslaastia. Olemme käyttäneet pohjissa Ardexin tuotteita, joten saumauslaasti piti löytää myös heidän värikastastostaan. Kylpyhuoneen laatta oli ensimmäinen haasteita luova valinnan paikka. Laattahan ei ole ihan valkoinen, vaan paremminkin hieman beigeen murtava valkoinen. Saumauslaastin väriksi valikoitui Ardex G8S Flex valkoinen, josta sain heti palautetta Jyrkiltä, että on varsin haastava seinää saumata, sillä kuivaa tosi nopsaan (S-tarkoittaa sitä, että tuotteessa on lyhyempi työstöaika). Ardexin valikoimassa ei ollut kuin puhtaan valkoinen ilman tuota S:ää ja se oli jo todella valkoinen. Mutta kylläpä tuo sauma näyttää tosi valkoiselta nytkin – ja laatat ihan vaalean beigelle… Pakko sanoa, että ihan tätä en lähtenyt hakemaan. Mutta jos olisimme valinneet tummemman sävyn (esim. pergamon) olisi ollut pelko, että sauma näyttää heti likaiselle.

Nyt kylpyhuoneen seinät näyttävät enemmän beigelle kuin valkoiselle!

 

Pergamon sävyä valitsin varaston lattiaan. Ja sävy on kyllä huomattavasti vaaleampi kuin värimalleissa. Silikonin sävy on ”sitä mitä luvattiin”, mutta saumauslaasti näyttää olevan monta astetta vaaleampi kuin malleissa.

Kuvasta ei niin hyvin värieroa näe, mutta silikoni on huomattavasti tummempaa kuin saman sävyinen saumauslaasti. Kuva varaston lattiasta.

Eteisen vaatehuoneen olin jo aikaisemmin saumannut värillä hopean harmaa. Käytännössä se näytti lähes valkoiselle. Pohdin Jyrkin kanssa sauman väriä kodinhoitohuoneeseen ja kylpyhuoneeseen. Mietin, että lattiasta tulee liian ruutuinen, jos sauma on noin vaalea. Päädyimme tekemään kokeilun niin, että laitoimme 50/50 suhteessa hopean harmaata ja tummaa sementin harmaata. Koelaatoissa väri näytti täydelliselle ja sanoin, että tällä mennään! Jyrki kyllä mainitsi, että kuivuessaan väri kyllä jonkin verran vielä vaalenee. Ja se todella vaaleni! Ja paljon!

Tässä vaatehuoneen saumaus pelkällä hopean harmaalla.

 

Tässä kylpyhuoneen sauma kuivuneena. Näyttää lähes valkoiselle, vaikka siinä on 50% hopean harmaata ja 50% sementin harmaata.

Viime viikonlopulla tavoitteenani oli saumata keittiö ja eteinen. Pohdin pitkään väriä. Saumat likaantuu nopsaan, kun koirat juoksevat rapatassuineen etenkin näissä tiloissa. Lopulta tein seoksen, jossa oli 3 osaa sementin harmaata ja 1 osa hopean harmaata.

Saumauslaasti oli pelottavan tummaa sekoitusvaiheessa.

 

Tilanne ennen pesua.

 

Tässä sauman väri ennen kuivumista.

 

Tässä väri kuivumisen jälkeen.

 

Nyt sävystä tuli sellainen, jota olisin toivonut kylpyhuoneeseen. Ja ei, emme ala saumaamaan niitä uusiksi, vaan nyt mennään näillä. Toivottavasti muut (väreistä tarkat) raksaajat ottavat tästä kirjoituksesta opiksi ja huomioivat nämä seikat saumausta valitessa:

 

1)    Sauma-aineen todellinen väri on (ainakin Ardexin tuotteissa) huomattavasti vaaleampi, kuin mallipaloissa

2)    Jos teet värikokeiluja, niin anna saumalaastin kuivua 1-2 vrk ennen lopullista päätöstä, sillä väri muuttuu melkoisesti.

3)    Jos olet tarkka värisävyistä, niin pohdi jo laattoja valitessa, että löytyykö kyseiseen laattaan sopivan värinen saumauslaasti tai pohdi oletko valmis maksamaan 25 euroa/säkki eri väreistä, joista teet värikokeilut/sekoituksia.

 

Nyt jos tekisin vielä tämän uudestaan, niin kylpyhuoneeseen seinälaatoille sekoittaisin pergamonttia 3 osaa ja puhtaan valkoista 1 osa ja lattian osalta menisin sillä seoksella, jonka tuunasin eteisen lattiaa varten.

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *