Rakentamisen rahareiät

Moni on kysynyt, että pysyimmekö budjetissa. No ei pystytty ja se ei tule varmaankaan suurena yllätyksenä niille, jotka ovat aikaisemmin rakentaneet. Teimme kyllä aika tarkan budjetin heti tonttitarjousta tehdessä, mutta rakentamisen aikana tuli esiin useampi rahareikä, joita ensirakentaja ei edes tajunnut budjetoida. Esimerkiksi tiettyjä työkaluja ja -koneita tuli ostettua varmasti yli tonnin edestä, vaikka paljon saimme niitä lainaksikin sukulaisilta ja tuttavilta.

Saimme lainaan tämän kätevän Sencon naulapyssyn

Heti tontin ostamisen jälkeen pienenä yllätyksenä tuli kaikki liitäntämaksut. Tai onneksi niistä kyllä löytyi netistä kooste, joten ne oli kyllä laitettu budjettiin, mutta eipä olisi tullut mieleenkään, että noin 10 000 euroa menee pelkästään sähkö- ja vesiyhtiöille liittymämaksuihin! Tietoliikennekuitu on edelleen hommaamatta, sillä siihen uppoaa vielä 1800 euroa.

Vastaavan mestarin kulut oli budjetoitu, mutta sitten selvisi, että vastaavan työnjohtajan ja pääsuunnittelijan lisäksi pitää olla vastaava rakennesuunnittelija! Ja vaikka monta asiaa oli ihan oikein budjetoitu, niin erilaisista toimitusmaksuista kertyi myös useampi satanen ylimääräistä menoa. Yleensä toimituskulut olivat 50-100 euron välillä.

Pikkusälään kuten ämpäreihin, pensseleihin, teippeihin yms. meni varmasti yhteensä lopulta lähemmäs tonni…

Olin selkeästi myös aliarvioinut kustannukset, jotka tulee vesieristyksistä ja lisäksi laasteihin meni yli tuplat enemmän rahaa kuin olin budjetoinut.

Laastisäkkejä meni lopulta lähes tuplat mun arvioon nähden…

Ja vaikka minua kyllä kovasti varoitettiin, että vaikka yritämme tehdä paljon itse, niin lopulta työmiehiin uppoaa rahaa tuplaten. Ja näin myös kävi. Aika loppui. Voimat loppui. Kärsivällisyys loppui. Onneksi HAH Servicen pojat jaksoi tehdä pitkää päivää, mutta budjettihan siinä useammalla tonnilla paukkui. Lisäksi muutama satasen lasku tuli siitä, kun jouduimme siirrättämään maalämpöpumpun puskurisäiliön muutamaksi päiväksi pois tieltä, jotta pystyimme tekemään alle asianmukaiset vesieritykset ja laatoitukset.   Muutoin asia oli hoidettu Designtalon asentamalla tulvarilla, mutta tässä oli sitten pieni “rikkinäinen puhelin”-efekti ja tajusimme virheemme hieman liian myöhään.

 

Puskurisäiliön siirtokin aiheutti muutaman satasen ylimääräiset kustannukset…

Myönnän kyllä, että tietyt budettiylitykset olivat harkittuja. Alkuun olin nimittäin ihan satavarma, että sauna tehdään mahdollisimman halvalla ja lauteisiin ei juuri panosteta. Noh, ihan näin ei siinä sitten käynyt… Yritän ehtiä tässä kevään aikana postaamaan tarkemmin saunaa koskevista valinnoista, sillä juuri tällä viikolla saimme vihdoin saunaan lasit ja koettua ensimmäiset löylyt!

Nyt löylyt pysyvät sisällä, kun saimme vihdoin saunaan lasit!

Nyt on muutama kuukausi aikaa sulatella näitä budjettiylityksiä ja tehdä laskelmia siitä, paljonko pihojen laittoon jää rahaa käyttöön. Luulen, että tulevana kesänä teemme vain välttämättömimmät ja loput jää vuoden 2020 kesälle, jotta ei tarvitse pankista lisälainaa alkaa vinkumaan. Pihahommien budjetointi on nimittäin vielä enemmän hakusessa kuin rakentamisen. Olisi kiva kuulla muilta rakentajilta omia kokemuksia ja arvioita siitä, paljonko pihaan saa ”upotettua”.

rakenna-ja-remontoi
Kommentit (11)
  1. Tietoliikennekuitu on edelleen hommaamatta, sillä siihen uppoaa vielä 1800 euroa.

    Tämä varmaan Elisan hinta 🙂
    Dna tulee halvemmaksi, mutta toki riippuu toimiiko miten alueella.
    Itse olimme ottamassa Elisaa ja päädyttiin Dna kuituun ja säästö oli useita satasia 🙂

    1. Juu, tänne ei saada kuin Elisaa 🙁

  2. Hohoi olisit voinnut avata, paljonko % tai € määräsesti se budjetti oikein ylitty. Tonni sinne ja satasia tänne – sai kuvan et ei vissii nyt hirveesti yli menny…

    1. No työmiesten osalta meni se tuplat eli noin 7000 euroa yli ja sen päälle kaikki muu sälä eli noin 13 000 – 15 000 euroa meni yli. Tosin piha on pitkälti vielä tekemättä, joten siihen uppoaa vielä kymppitonni jos toinenkin. Kokonaisuudessaan ylitys on kuitenkin alle 10%, joka on mielestäni kohtuullinen ensirakentajalle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *