Kriittiset mitat

Talomme suunnitteluvaiheessa olin tarkka tietyistä mitoista. Tietyt huonekalut tuli sopia seinämille ja kaapistot koloihin. Muutamat mitoitutksesta meni nappiin, muutamat olisi pitänyt tarkistaa vielä kerran. Toivottavasti tästä kirjoituksesta on taas hyötyä muille rakentajille ja oman kotinsa suunnittelijoille.

  1. Autokatos

Autokatoksen leveyttä pohdittiin pitkään. Muistan koiralenkeillä mitanneeni naapureiden autokatoksia pihan kiveytyksiä hyödyntäen (kun en mittanauhalla tietenkään kehdannut!). Meidän katoksemme on nyt 6,4 metriä leveä ja 5,1 metriä syvä. Leveys on juuri passeli eikä saisi olla yhtään kapeampi, muuten ahdistaisi. Syvyydessä voisi olla ehkä parikymmentä senttiä lisää, sillä tämän hetkinen autoni on Skoda Suberb ja se on todella pitkä auto ja on hiinä ja hiinä, että se mahtuu kokonaan katokseen. Tai jos peruutan autoni katokseen, takana ei ole tilaa avata kunnolla takaluukkua.

Autokatos on sopivan leveä ja autot mahtuu pihalla hyvin peruuttamaan.

2. Keittiöön kulku

 

Tämäkin on sellainen mitta, jota kävin muutamassa paikassa mittailemassa. Nyt aamiaiskaapin ja niemekkeen välillä on ruhtinaalliset 122 senttiä  ja se on todellakin riittävä. Minimi kulkuaukkona itse pitäisin 100 senttiä. Nyt ei ahdista kävellä aukosta, vaikka joku olisi aamiaiskaapin kohdalla väkertämässä voileipää.

Aukko keittiöstä olohuoneeseen on mukavan leveä.

3. Makuuhuoneen mitoitus

 

Meidän master bedroomin mitat tuli pitkälti kopioitua Vantaan asunnostamme, jossa asuimme noin 8 vuotta sitten. Tunnemme onneksi nykyiset omistajat, joten pyysin heitä mittaamaan seinät. Mielestäni se makuuhuone oli juuri sopivan kokoinen – ei liian hallimainen, mutta riittävän iso jossa ilma kiertää. Lopulta, makuuhuoneesta ei tullut kuitenkaan ihan täydellisen kokoista. Kaavamääräysten vuoksi meidän piti hieman pienentää asuntoamme ja pohjoisen seinää vedettiin vajaa 10 senttimetriä sisäänpäin. Tämä pienennys teki sen, haaveilemani pieni taso sängynpäätyyn ei löytänyt paikkaansa. Kulkuväylästä tulisi muutoin liian ahdas.

Sängyn päätyyn ei mahdu enää penkkiä, jolle päiväpeiton voisi kääriä yöksi.

 

Makuuhuoneen mittasuhteet ovat muuten kyllä sopivat!

4. Kaapistojen paikat

 

Tässä tapahtui ehkä suurimmat haasteet rakennusaikana. Kertaalleen jouduimme siirrättämään yhtä vaatehuoneen oviaukkoakin, jotta kaapistot mahtuvat. Designtalon timpurit olivat tietenkin tottuneet siihen, että kaapistojen tila ei ole niin senttipeliä, sillä muuttovalmiisiin ratkaisuihin tulee aina mittatilaustyönä kaapistot. Noh meille kaapistot tulivat Ikealta ja nyt tietyt seinät oli todellakin tehtävä sentilleen oikein.

Ikean kaapistoilla on nyt hieman reilummat asennusraot…

Eteisen osalta tuli yksi ongelma, kun en ollut tarkastanut virallisista rakennuspiirustuksista, että 3030 mm oli vaihtunut jossain vaiheessa 3300 mm. Ikean kaapistot ovat siis 3000 mm leveät, mutta ajattelimme ottaa varman päälle ja laittaa molemmille puolille reilun sentin verran asennusvaraa. Tämä lopulta aiheutti tämän pienen lipareen, joka ei ole kyllä elämäämme juuri haitannut. Sovitaan, että se on pieni ja mielenkiintoinen arkitehtoorinen yksityiskohta 🙂

Pieni arkkitehtoorinen vahinkoyksityiskohta

5. Työtilan mitta

 

Tässä tapahtui pieni kämmi. Siis tiesin minkä kokoiset työpöydät meillä on ja mitoitin tilan sen mukaan, jotta vierashuoneen puolelle jää mahdollisimman paljon tilaa. Pöydät mahtuu kyllä, mutta tämä isoin pöytä on kammella säädettävissä. Ja arvatkaapa vaan, mahtuuko kampi tässä kääntymään… Mieheni teki siihen pienen viritelmän, jotta pöydän nosto onnistuu, mutta eihän se kaunis ole 🙂

Työhuone on sopivan kokoinen, mutta…

 

Kammelle piti tehdä pieni tuunaus, jotta se mahtuu pyörimään. Mutta nyt sitä ei saa työnnettyä enää löydän alle piiloon.
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *