Arvojen mukaista elämää

Ihminen on onnellisimmillaan silloin, kun hän pystyy elämään arvojensa mukaista elämää. Meillä jokaisella on hieman erityyppiset arvomaailmat. Usein vastaanotollani kysynkin asiakkaaltani, että mikä hänelle on tärkeää elämässä. Jopa kliseinen vastaus on yleensä perhe ja terveys. Mutta se elämmekö arvojemme mukaisesti, on sitten eri asia. Tämä ristiriita saattaa sisäisesti hiertää yllättävän paljon ja aiheuttaa pahaa oloa sekä stressiä.

Nyt minulla oli vihdoin aikaa ja voimavaroja kirkastaa yhtä arvoistani. Olen ollut aina eläinrakas. Toisten mielestä jopa hieman liikaakin. Paarmat ja ampiaiset usein tapan (lähes) säälimättä, mutta muu eläinkunta saa arvostukseni ja niitä en tahallisesti tapa.

Olen ollut kasvissyöjä nyt jo 27 vuotta. Syön kyllä maitovalmisteita ja kananmunia, mutta nyt vege-valikoimien laajentuessa ruokavalioni alkaa mennä enemmän vegaaniseen suuntaan. Yläasteikäisenä en käyttänyt myöskään nahkaa missään muodossa. Aatteenani oli, että en hyödynnä kuolleita eläimiä millään tavoin. Silloin osasin ulkoa Animalian pitkät listat eläinkokeettomasta kosmetiikasta ja olin valinnoissani aika joustamaton. Iän myötä aloin ehkä välinpitämättömämmäksi. Myöhemmin olen pohtinut, että onko kyse kuitenkin ollut enemmän riittämättömistä voimavaroista elää itselleen tärkeiden arvojen mukaan?

Laki on onneksi tiukentunut eläinkokeiden suhteen ja tukesin sivuilta löysin seuraavan yhteenvedon:

”Valmiiden kosmeettisten valmisteiden testaaminen eläimillä on ollut EU-alueella kiellettyä vuodesta 2004 saakka. Kosmetiikan ainesosien testaaminen eläinkokein kiellettiin EU:ssa 2009, lukuun ottamatta tiettyjä testejä, joille ei vielä oltu kehitetty vaihtoehtoisia menetelmiä.


Vuodesta 2013 valmiita kosmeettisia valmisteita tai kosmetiikan ainesosia ei ole saanut testata eläinkokein. Viimeisen siirtymäajan jälkeen kosmeettisia valmisteita ei ole saanut markkinoida siten, että ne on testattu eläinkokein, eikä niitä saa teettää kolmansissa maissa, jos tarkoitus on tuoda valmisteet EU-markkinoille.”

Haasteena tässä on kuitenkin se, että tätä kieltoa ei juuri valvota ja kaikki on yrityksien sanan varassa. Animalia on yhdessä muiden eurooppalaisten ja amerikkalaisten eläinsuojelujärjestöjen kanssa luoneet oman standardin eläinystävälliselle kosmetiikalle ja kodinpudistusaineille. Lisätietoa löydät täältä. Ongelma käytännössä on se, että listaa ei ole päivitetty useaan vuoteen. Ainakin ostopaikaksi nimetään muutaman tuotteen kohdalla Anttila, joka on kuollut ja kuopattu jo kolme vuotta sitten.

Tämän merkin voit bongata purkin kyljestä, tosin kaikki yritykset eivät sitä käytä.

Eräänä päivänä minulla oli luppoaikaa useampi tunti, joten kiersin kauppakeskus Jumbossa kaupasta toiseen etsimässä uusia brändejä, jotka Animalian listalta löytyvät. Ja alla kuvina paremman omantuntoni ”saaliis”. Sitten vain kokeilemaan, että valikoituuko näistä tuotteista joku kestohitti omaan repertuaariin.

Patykan kasvojen puhdistustuotteet löytyivät Stockalta.
Uusi brändi minulle oli myös Molton Brown, jolta löytyi laaja valikoima saippuoita ja suihkusaippuoita Stockalta.
Pullo itsessään sopii hienosti pikku-wc:n sisustukseen!
Näissä Urtekramin tuotteissa on hinta-laatu-suhde kohdillaan! Pullotkin sopivat väriltään mainiosti meidän kylppäriin!
Edullinen oli myös Noughty-sarja. Tämä mulla on nyt ensin testissä, että miten soveltuu omille hiuksille.
Miehelle ostin myös muutaman putelin kokeiluun…
Method-sarjaa olen käyttänyt aikaisemminkin puhdistusaineisssa. Tämä on ihana vaahtoava käsienpesusaippua! Löytyy esim. Cittareista.
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *