Rock Candy eli timanttitikkarit

Moips.
Nyt nörtteillään! Rock Candyt on ollut tehtävien juttujen listalla miljoona vuotta. Ja ilmeisesti kovinkaan moni ei ole niitä Suomessa tehtaillut, sillä en löydä suomeksi ainuttakaan toista reseptiä, saatikka sitten suomennosta näille. Otin siis vapaudeksi nimetä nämä timanttitikkareiksi.
Näiden tekeminen on enemmän ehkä kemiaa kuin leivontaa (tosin leivonta on kemiaa) mutta ennen kaikkea hauskaa. Näitä ei saa tehtyä satoja kerralla, joten me lähdimme tekemään näitä ihan omaksi iloksi. Näissä on myös hauska osuus se, että saat katsoa miten tikkari kasvaa purkissa joka päivä!
Tiedettä! Valmistus on helppoa, kun noudatat ohjeita, lue ne kuitenkin tarkasti!

Ohje;

5 dl vettä
9 ½ dl hienoa sokeria (10 dl, jos teet muun makuisia, kuin mansikka)
½ dl mansikanmakuista tomusokeria 
(makuainetta)
(väriainetta)
1. Puhdista 3-5 lasipurkkia. Ota saman verran grillitikkuja ja kastele n.5cm niiden päistä ja dippaa päät hienoon sokeriin. Tämä antaa kiteille jotain mihin kiinnittyä!
2. Asettele tikut pyykkipoikaa apuna käyttäen purkkiin, roikkumaan niin, että pohjaan jää vähintään 3cm tilaa.
3. Mittaa vesi kattilaan. Odota kunnes se alkaa kiehua.
4. Ala lisäämään sokeria n. desi kerrallaan. Anna aina edellisen satsin sulaa joukkoon, ennen kuin lisäät seuraavan. Kun kaikki sokeri on lisätty ja se on kokonaan liuennut, ota kattila pois liedeltä. Jos haluat värjätä tai maustaa seosta, lisää ne nyt. Jos käytät mansikkatomusokeria, niin kumpaakaan ei tarvita.
5. Anna sokeriliemen jäähtyä vartin ajan.
6. Nappaa tikut pyykkipoikineen ylös purkista ja kaada lientä niin, että se tulee peittämään koko sokerinpeittämän alueen tikussa. Kun liemi on purkissa, varoen aseta tikut takaisin purkkiin.
7. Laita purkit sivuun, sellaiseen paikkaan mikä on viileähkö ja aurinko ei pääse paistamaan siihen.
8. Jos tikkuihin ei ole 5 tunnin sisällä alkanut kiinnittyä kristalleja, sulata seos uudelleen ja kierittele tikun päät sokerissa uudelleen.
9. Kuitenkin, jos kristalleja alkaa muodostua 5 tunnin sisällä, kelmuta purkin suu ilmanvaihdon estämiseksi.
10. Anna tikkareiden kasvaa 3-6 päivään haluamaasi kokoon. Älä anna kasvaa liian kauaa, sillä muuten kristalleja alkaa kasvaa purkin reunoillekin. Kun irrotat tikut sokeriliemestä, ole varovainen ettei tikkari hajoa. Anna kuivua hetki ennen kuin maistelet! (esim yön yli pystyasennossa).
VINKKI! Seoksen voi käyttää uudelleen uuteen satsiin tikkareita sulattamalla sen. Älä käytä seosta kuitenkaan kahta kertaa enempää.
Helppoa, vaikka aikaa kuluukin!
Aseta tikut näin!
Sokeriin dipattu tikku sokeriliemessä!

Sivuhuomautuksena; NÄISTÄ ON TÖRKEÄN VAIKEA SAADA HYVIÄ KUVIA 😉

Hei, ja jos teette näitä, laitelkaa minulle kuvia tai tägätkää instagramissa tägillä #timattitikkarit, olisi mahtava nähdä miten ne onnistuvat teillä! 🙂

-Dr.Sugar-

Kommentit (2)
  1. Mulla löytyy kaapista päärynämakupastaa ja mietin että sillähän varmaan voisi maustaa näitä. Oletteko kokeilleet? Lähinnä mietin sitä että minkä verran sitä pastaa käyttäisi, toki maistamallahan se selviää..

    1. Dr.Sugar/Jonna
      21.2.2016, 19:25

      Voi käyttää. Emme itse käyttäneet makuaineita tomusokerin lisäksi, mutta tosiaan toimii se niilläkin! Siirappia ei ole helppo maistaa, sillä se on tosi kuumaa tuossa vaiheessa kun makuaineet lisätään, mutta suosittelen laittamaan makupastaa enemmän kuin mitä johonkin muuhun laittaisi, sillä kiteisiin ei tartu maku yhtä helposti 🙂 eli ainakin puoli teelusikallista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *