Herkkuklinikka: haastattelussa Eleanora von Smöör

Moikkamoi!

Vuorossaan toisen herkkuklinikan vuoro, ja tällä kerralla potilaanamme herkuistaan tunnettu Baking Instinct blogin mahtava Eleanora von Smöör.
Aloitetaanpas aatelisneidon haastattelu!Kuva by Laura Riihelä


Aloitetaan helpolla, miksi päätit perustaa herkullisen blogisi?

”Aateluus velvoittaa. Olen syntynyt von Smöörien sukuun, jossa lukuisat sukupolvet ennen minua ovat tehneet tinkimätöntä ja uutteraa työtä, jotta Suomi olisi makeampi paikka elää ja olla. Arvoisa esi-isäni Babbis von Smöör joutui surukseen jättämään Etelä-Saksassa sijainneen kotilinnansa, 1500-luvulla. Monien vaiheiden jälkeen hän päätyi Pohjolaan ja aloitti työnsä makeuden sanansaattajana. Minut on kasvatettu vähitellen tehtävääni. Nyt on minun vuoroni toimia makeuden suurlähettiläänä. Koin vahvasti, että Suomeen tarvittiin juuri Baking Instinct -blogini kaltainen makeuden foorumi, joka kannustaa ihmisiä heittäytymään leivontavaistonsa varaan.”

Mistä saat idean syntisiin herkkuihisi?

”Koska ruokaympyräni koostuu ainoastaan makeasta, makeammasta ja makeimmasta, leivonnaisten ja makeiden herkkujen maailma on minulle ominaisin. Enhän edes tiedä muusta. Kerään ideoita kaikkialta ja koko ajan. Olen jatkuvassa luovuuden tilassa, jossa toinen toistaan houkuttelevammat leivonnaisideat saavat virrata vapaasti ajatuksissani. Minua inspiroivat myös uudet makuyhdistelmät, makujen ja tekstuurien monikerroksisuus ja moniulotteisuus. Toki ammennan paljon myös lapsuuteni leivontakulttuurista. Äitini Silvia von Smöör leipoi paljon ja olen pienestä pitäen saanut seurata ja osallistua leivonnan maailmaan. Jatkuva innoitukseni on myös rakkaan länsinaapurimme Ruotsin rikas, runsas ja mantelipitoinen leivontailmapiiri. Mutta joskus idea lähtee upeaa korua tai kenkäparia katsoessa. Parhaimmat ideani taitavat kuitenkin olla perua lentomatkoiltani, sillä ylhäällä pilvien päällä ja etenkin mannerlaattojen saumakohdissa aivoissani tuntuu tapahtuvan erityisen tiheää inspiroitumista.”

Kumpi on tärkeämpää maku vai ulkonäkö leivonnaisissa?

”Pyrin yhdistämään leivonnaisissani aina jos mahdollista sekä esteettisesti elämyksellisen ulkoisen olemuksen että suuta hyväilevän, vastustamattoman herkullisen makumaailman. Mutta jos on aivan pakko valita, maku tietenkin! Olen joskus upottanut hopeisen leivoshaarukkani järisyttävän kauniiseen leivonnaiseen, joka onkin paljastunut mitäänsanomattomuudeksi. Mikä pettymyksen vuolas hyökyaalto mauttomasta ja kuivasta leivonnaisesta seuraakaan. Maku on  kaikki kaikessa! Usein kotileivonnaisten ulkonäkö saattaa hämätä, ollen ehkä aavistuksen verran vaatimaton. Mutta jos leivonnaisen maku on jumalainen, annan kaikki ulkoiset muotoseikat anteeksi!”

Suosikkiherkkusi yli kaiken?

”Nämä ovat liki mahdottomia kysymyksiä kaltaiselleni herkkusuulle! Mutta minulle rakkaimpia ovat kardemummalla ja voilla rikastettu mehevä kotipulla, Versaillesin henkeä huokuvat ylelliset macarons-leivokset, mantelimassalla rikastetut masariinit ja ylenpalttinen, suklaan, pähkinöiden ja kirsikoiden juhlistama Schwartzwaldin kakku. Rakastan myös marengin ja  sitrusten yhdistelmää.”

Millaista on olla ansaitusti ylistetty leivontakirjailija?

”Tunnen suurta onnea saadessani toteuttaa leivonnan suurlähettilään työtäni. Suureen tehtävääni suhtaudun nöyryydellä ja kunnioituksella. Kunniatehtäväni on jalostaa leivontaohjeistani aina niin toimivia ja herkullisia kuin suinkin mahdollista. Olen unelmatehtävässäni. Saan muuttaa Suomea ja maailmaa aina leivos kerrallaan makeammaksi paikaksi. Leivontaohjeiden kehittely ja toteutus vaatii suunnattomasti aikaa mutta palkintona on toinen toistaan huikeampia makuja, joiden toivon jäävän myös legendaaristen leivonnaisten joukkoon.”

Mitä mieltä olet nykyisestä terveysruokabuumista?

”Olen suvaitsevainen ja uskon siihen, että jokainen aikuinen ihminen on vapaa elämään kuten parhaaksi näkee. Kunhan se ei vaurioita tai loukkaa muita ihmisiä. Terveysruokabuumin olen pannut merkille, seuraanhan toki mielenkiinnolla aikaani. Mutta en saata käsittää, miten kukaan vapaaehtoisesti voi jättää voin, sokerin ja mantelimassan pois elämästään ja ruokaympyrästään. Itse voin kaikkein parhaiten noudattamalla omaa, makeaa ruokaympyrääni. Uskon, että terveysbuumin jälkeen koittaa taas havahtuminen siihen, että itse asiassa leivonnaisten tuottamaa iloa ei voi mikään spirulina-levä ikimaailmassa korvata.”

Vinkki suussasulavimpaan makuyhdistelmään?

”Hyvä, herkullinen ja kiinnostava leivonnainen sisältää aina vastakohtaisuuksia: rapeaa ja samettisen pehmeää. Kirpeää ja äärettömän makeaa. Raikasta ja upottavan täyteläistä.”

9. Seuraatko leivonta- ja ruokablogeja, löytyykö suosikkeja?

”Ruotsalaisen Linda Lomelinon (Call me cupcake) upeat luomukset saavat minut lähes haukkomaan ihastuksesta henkeä. Hänen esteettinen silmänsä ja sommittelun taitonsa ovat vertaansa vailla. Viimeisimpiä makeita hullutuksia seuraan monista jenkkiblogeista, kuten Tessa Huffin stylesweetca.com -blogista. Suomalaisia kollegoitani seuraan toki tiiviisti. Ihailen yli kaiken Emma Iivanaisen kakkutaiteilijan työtä ja hänen Painted By Cakes -blogin taidokkaita luomuksia. Tässä siis vain muutamia mutta seuraan herkeämättä koko globaalia leivontakenttää.”

Kerro salaisuus, onko toinen kirja suunnitteilla?

”Minulla on kosolti aivan fantastisia  ja sokerilla huurrettuja ideoita hautumassa! Mutta nähtäväksi jää, koska on niiden oikea aika..”

BONUS! 
Miten yhdistät alter egosi ja oman elämäsi? Kerro lyhyesti mistä Eleanora alkaa ja mihin Elina päättyy.

”Eleanoran ja Elinan yhteiselo on harvinaisen saumatonta. Heitä yhdistää pitkälti samankaltaiset kiinnostuksen aiheet ja makumieltymykset. Eleanora on kaikessa Elinaa hurmoksellisempi ja surrealistisempi painos. Eleanoran ei tarvitse juurikaan välittää arjen realiteeteista vaan hän voi elää täysin omissa sfääreissään. Mutta se missä Elina päättyy ja Eleanora alkaa, tuskin kukaan pystyy sitä määrittelemään!”Kuva by Laura RiiheläKUKA: Eleanora von Smöör / Elina Jyväs
MISSÄ: Blogi ilmestyy Maku lehden sivuilla, tästä sinne.
MILLOIN: blogi perustettu syksyllä 2012 
MITÄ: Aatelisherkkuja kaikille, myös kirjan kansissa; Baking Instinct – Eleanora von Smöörin herkkujen aateliset!


Valtavat kiitokset Eleanoralle huippuhauskoista vastauksista ja jäämme innolla odottamaan aatelisneidon tulevia herkkuja. Ensi kerralla herkkuklinikan potilaana nähdään Fazer Kluuvikadun kondiittorimestari Eero Paulamäki – stay tuned!


-Dr.Sugar-
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *