KAHVIKUPPEJA JA KUPPIKUNTIA

kuppikunnat1-800

Arabia on kiistatta yksi Suomen vanhimmista ja tunnetuimmista tuotemerkeistä, onhan tämä perinteikäs brändi kattanut suomalaisten pöytiä kunnioitettavasti jo yli 140 vuoden ajan. Moni teistä onkin jo saattanut bongata juhlavuosimukit, jotka Arabia lanseerasi tämän vuoden alussa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlan kunniaksi. Kymmenestä erilaisesta mukista koostuvaan sarjaan on valittu yksi suosikkikuosi jokaiselta itsenäisyyden vuosikymmeneltä. Nykyhetkeäkään ei ole unohdettu, sillä mukisarjaan kuuluu myös yksi uusi, Heini Riitahuhdan suunnittelema Huvila-kuosi.

kuppikunnat2-800

Jokainen kuosi kertoo omaa tarinaansa aikakaudestaan ja sen tyylistä; juhlavuoden mukit toimivatkin mielenkiintoisena läpileikkauksena suomalaisen muotoilun ja kattaustyylien historiaan. Ajat ja tyylit luonnollisesti muuttuvat, mutta yksi asia pysyy: kahvin ääreen on aina yhtä mukava kokoontua. Näissä kahvihetkissä Arabia on ollut mukana jo yli sadan vuoden ajan, ja brändi haastoikin nyt minut juhlavuotismukiensa myötä kertomaan omasta kuppikunnastani; tyypillisistä kahvihetkistäni sekä porukasta, jonka kanssa keräännyn kahvikupin ääreen.

kuppikunnat3-800

Oma jokapäiväinen kuppikuntani kokoontuu työpaikalla: aamuinen kahvihetki on perinne, josta poiketaan äärimmäisen harvoin. Aamukahvit aloittavat työpäivän, ja kahvikupin ääressä käydään läpi tähdelliset työasiat, päivän aikataulut ja kaikenlaiset kuulumiset. Jos joskus aamu alkaa niin kiireisesti, että kahvit jäävät välistä, vaikuttaa se koko päivään: kun päivä ei ala oikein, sujuu se usein vähän normaalia tahmeammin. Jännää, miten sitä pinttyykin tietynlaisiin tapoihin. Aamukahvin merkitystä ei tosiaan pidä vähätellä.

kuppikunnat9-800

Vähän harvinaisempaa herkkua on puolestaan kokoontuminen vanhojen ystävien kanssa. Eri asuinpaikkakunnat pitävät huolta siitä, että treffattua ei tule kovin usein, mutta sitten kun tavataan, on kahvi usein keskeisessä osassa. Vappuna järjestimme pienimuotoisen brunssin, ja kyllä oli taas kivaa kahvitella kavereiden kesken. Tällä kertaa mukana oli myös pari vierailevaa nappisilmää, jotka osallistuivat brunssille erittäin innokkaasti – syy tähän ei tosin tainnut piillä kahvissa, vaan tarjolla olleissa pekonissa ja savukinkkupiirakassa.

kuppikunnat4-800kuppikunnat6-800

Arabian juhlavuotismukit sopivat keväiseen kattaukseen tosi kivasti, kuosit tuovat juuri sopivasti eloa ja väriä valkoisten astioiden keskelle. Yksi omista mukisuosikeistani on tämä Suomen Kukka, kuosi, joka on julkaistu alun perin vuonna 1941. Toinen suosikkini on art deco -henkinen She-Fo. Molemmissa raikas sinivalkoinen värimaailma ja yksinkertainen kukkakuvio viehättävät, yleensäkin pidän aika paljon klassisesta sinivalkoisesta posliinista. Ovat varsinkin kesäaikaan kahvipöydässä ihanan raikkaan näköisiä.

Nämä mukeihin päätyneet kuosit valittiin tutkimustyön ja yleisöäänestyksen perusteella, ja 9 suosituinta kuviota piirrettiin ja sovitettiin näppärän kokoisiin Arabian 0,3 litran mukeihin. Jokaisen mukin pohjassa on juhlavuosileima, joka kertoo kuosin nimen ja suunnitteluvuoden. Löysimme heti omat lempparimukimme kuosien joukosta – tämä on ihan kätevää, sillä tällöin ei oma kuppi sekoitu muihin. Taidanpa viedä yhden kupin myös töihin, oma nimikkokuppi on nimittäin sielläkin ihan tarpeen.

kuppikunnat13-800kuppikunnat5-800

Miehen suosikeiksi nousi tämä klassinen Olga Osolin suunnittelema Myrna sekä samaa väriskaalaa jatkava Isak; vanhoja perinteisiä kuoseja nämäkin. Myrna onkin minulle lapsuudesta tuttu kuvio, olen ihastellut Myrna-kuppeja monet kerran mummini kahvipöydässä, ja nykyään tämä sama astiasto taitaa olla muuttanut vanhemmilleni. Jokaiseen kuvioon liittyvä tarina löytyy kauniista paketeista, johon mukit on pakattu yksittäin; Myrna-nimi esimerkiksi on annettu 1930-luvulla vaikuttaneen näyttelijätärtähti Myrna Loyn mukaan, ja alkuperäisesti astiastoon kuulunut kultareunus toi astiastoon vähän suuren maailman ylellisyyttä. Kuosien takaa löytyviä tarinoita on mielenkiintoinen tutkia, ja valita näin itselle tai läheiselle parhaiten sopiva kuppi – tämä on aika kiva pieni lahjavinkkikin.

kuppikunnat10-800kuppikunnat8.1-800

Brunssipöydän tarjottavaksi pyöräytin suolaisen piirakan. Se on aina yhtä helppo ja nopea tarjottava, ja sopii kahvin seuraksi loistavasti. Tällä kertaa piirakkaan päätyi savukinkkua, emmentaljuustoa, paprikaa ja basilikaa, oli oikein maukasta. Piirakan seurana perinteisten aamiastarvikkeiden ohella oli pekoniin käärittyjä parsoja, uppomunia ja tietysti vappumunkkeja – kaikki katosivat parempiin suihin. Aurinkoinen vappupäivä jatkui ulkoilulla ja lautapeleillä – täytyy ottaa mahdollisimman pian uusiksi. Rennot vapaahetket ovat niin kivaa vastapainoa perusarjelle.

kuppikunnat14-800

Nämä juhlavuoden mukit ovat myynnissä vain tämän vuoden ajan 31.12.2017 asti, joten jos ihastuit johonkin kuvioon, kannattaa toimia nopeasti – veikkaanpa, että ovat tulevaisuudessa jonkin sortin keräilykohdekin. Kannattaa tsekata myös alla oleva arvonta, jonka myötä voit voittaa suosikkimukisi itsellesi:

kuppikunnat7-800

Yhteistyön myötä sain mahdollisuuden arpoa viisi suosikkimukia teidän lukijoiden kesken. Voit osallistua arvontaan kommentoimalla tähän postaukseen mikä juhlavuoden mukeista on oma suosikkisi. Kaikki kuosit löytyvät Arabian nettisivuilta täältä.

Arvonta on voimassa viikon ajan 9.5.2017 asti, ilmoitan voittajille henkilökohtaisesti. Tästä syystä muista kirjoittaa mukaan myös sähköpostiosoitteesi (tämä ei näy julkisesti kommentissa).

ARVONTA ON PÄÄTTYNYT!


arabia

Kommentit
 1. 8

  Sannamarianna sanoo

  Haluaisin nuo kaikki koska kerään Teema-mallisia mukeja. Vaikea sanoa vain yhtä suosikkia, mutta nimetään Pastoraali. 🙂

 2. 9

  Päivikki sanoo

  Vaikea valita vain yhtä. Toiveissa kerätä koko sarja. Muutama jo kotoa löytyy. Seuraavana toiveena hankkia Pastoraali.

 3. 10

  Ilona sanoo

  Suomen kukka on oma lempparini, siitä tulee lapsuuden maitokannu mieleen.

 4. 13

  Sari Kettunen sanoo

  Suomalaisuuteen miellän värit sininen ja valkoinen ja siksi suosikkini on Suomen kukka

 5. 16

  Tiia sanoo

  Voi, todella vaikea nimetä yhtä suosikkia. Mutta parhaiten nykyiseen astiastoomme käy Timbua eli annan ääneni sille. Pidän myös kovasti Pastoraalista ja Esteristä.

 6. 22

  Minnu sanoo

  Minulla on itse asiassa kolme suosikkia joiden välillä on tosi vaikea valita! Kaikki sinivalkoisen sävyisiä juhlavuoden kunniaksi:
  Pastoraali, Suomen kukka ja Esteri. Kaikki niin kauniita ja pakko hankkia 🙂

 7. 23

  Iida sanoo

  Esteri on minun suosikkini. Sopisi hyvin mökille, joka rakennettu noihin aikoihin.

 8. 25

  Sanna L. sanoo

  Mummilleni olen jo ehtinyt ostaa Myrna mukin. Hänellä kun on Myrna astiasto ns. vierasastiastona ja muki taas sopii arkikäyttöön.
  Itseäni viehättävät eniten Suomen Kukka ja Huvila. Kummassakin oleva kaunis kukkakuvio ihastuttaa, mutta Huvilan kuvion kaunis väri vie nyt voiton.

 9. 26

  Sanna Tuovinen sanoo

  Myrna on suosikkini, myöskin siksi, että taloni on rakennettu vuonna 1937, jolta Myrna on alkujaan. Myrna on tuttu myös lapsuudestani mummolasta, mutta varsinkin nyt arvostan kaunista kukkakuviota ajattomissa astioissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *