KAHVIKUPPEJA JA KUPPIKUNTIA

kuppikunnat1-800

Arabia on kiistatta yksi Suomen vanhimmista ja tunnetuimmista tuotemerkeistä, onhan tämä perinteikäs brändi kattanut suomalaisten pöytiä kunnioitettavasti jo yli 140 vuoden ajan. Moni teistä onkin jo saattanut bongata juhlavuosimukit, jotka Arabia lanseerasi tämän vuoden alussa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlan kunniaksi. Kymmenestä erilaisesta mukista koostuvaan sarjaan on valittu yksi suosikkikuosi jokaiselta itsenäisyyden vuosikymmeneltä. Nykyhetkeäkään ei ole unohdettu, sillä mukisarjaan kuuluu myös yksi uusi, Heini Riitahuhdan suunnittelema Huvila-kuosi.

kuppikunnat2-800

Jokainen kuosi kertoo omaa tarinaansa aikakaudestaan ja sen tyylistä; juhlavuoden mukit toimivatkin mielenkiintoisena läpileikkauksena suomalaisen muotoilun ja kattaustyylien historiaan. Ajat ja tyylit luonnollisesti muuttuvat, mutta yksi asia pysyy: kahvin ääreen on aina yhtä mukava kokoontua. Näissä kahvihetkissä Arabia on ollut mukana jo yli sadan vuoden ajan, ja brändi haastoikin nyt minut juhlavuotismukiensa myötä kertomaan omasta kuppikunnastani; tyypillisistä kahvihetkistäni sekä porukasta, jonka kanssa keräännyn kahvikupin ääreen.

kuppikunnat3-800

Oma jokapäiväinen kuppikuntani kokoontuu työpaikalla: aamuinen kahvihetki on perinne, josta poiketaan äärimmäisen harvoin. Aamukahvit aloittavat työpäivän, ja kahvikupin ääressä käydään läpi tähdelliset työasiat, päivän aikataulut ja kaikenlaiset kuulumiset. Jos joskus aamu alkaa niin kiireisesti, että kahvit jäävät välistä, vaikuttaa se koko päivään: kun päivä ei ala oikein, sujuu se usein vähän normaalia tahmeammin. Jännää, miten sitä pinttyykin tietynlaisiin tapoihin. Aamukahvin merkitystä ei tosiaan pidä vähätellä.

kuppikunnat9-800

Vähän harvinaisempaa herkkua on puolestaan kokoontuminen vanhojen ystävien kanssa. Eri asuinpaikkakunnat pitävät huolta siitä, että treffattua ei tule kovin usein, mutta sitten kun tavataan, on kahvi usein keskeisessä osassa. Vappuna järjestimme pienimuotoisen brunssin, ja kyllä oli taas kivaa kahvitella kavereiden kesken. Tällä kertaa mukana oli myös pari vierailevaa nappisilmää, jotka osallistuivat brunssille erittäin innokkaasti – syy tähän ei tosin tainnut piillä kahvissa, vaan tarjolla olleissa pekonissa ja savukinkkupiirakassa.

kuppikunnat4-800kuppikunnat6-800

Arabian juhlavuotismukit sopivat keväiseen kattaukseen tosi kivasti, kuosit tuovat juuri sopivasti eloa ja väriä valkoisten astioiden keskelle. Yksi omista mukisuosikeistani on tämä Suomen Kukka, kuosi, joka on julkaistu alun perin vuonna 1941. Toinen suosikkini on art deco -henkinen She-Fo. Molemmissa raikas sinivalkoinen värimaailma ja yksinkertainen kukkakuvio viehättävät, yleensäkin pidän aika paljon klassisesta sinivalkoisesta posliinista. Ovat varsinkin kesäaikaan kahvipöydässä ihanan raikkaan näköisiä.

Nämä mukeihin päätyneet kuosit valittiin tutkimustyön ja yleisöäänestyksen perusteella, ja 9 suosituinta kuviota piirrettiin ja sovitettiin näppärän kokoisiin Arabian 0,3 litran mukeihin. Jokaisen mukin pohjassa on juhlavuosileima, joka kertoo kuosin nimen ja suunnitteluvuoden. Löysimme heti omat lempparimukimme kuosien joukosta – tämä on ihan kätevää, sillä tällöin ei oma kuppi sekoitu muihin. Taidanpa viedä yhden kupin myös töihin, oma nimikkokuppi on nimittäin sielläkin ihan tarpeen.

kuppikunnat13-800kuppikunnat5-800

Miehen suosikeiksi nousi tämä klassinen Olga Osolin suunnittelema Myrna sekä samaa väriskaalaa jatkava Isak; vanhoja perinteisiä kuoseja nämäkin. Myrna onkin minulle lapsuudesta tuttu kuvio, olen ihastellut Myrna-kuppeja monet kerran mummini kahvipöydässä, ja nykyään tämä sama astiasto taitaa olla muuttanut vanhemmilleni. Jokaiseen kuvioon liittyvä tarina löytyy kauniista paketeista, johon mukit on pakattu yksittäin; Myrna-nimi esimerkiksi on annettu 1930-luvulla vaikuttaneen näyttelijätärtähti Myrna Loyn mukaan, ja alkuperäisesti astiastoon kuulunut kultareunus toi astiastoon vähän suuren maailman ylellisyyttä. Kuosien takaa löytyviä tarinoita on mielenkiintoinen tutkia, ja valita näin itselle tai läheiselle parhaiten sopiva kuppi – tämä on aika kiva pieni lahjavinkkikin.

kuppikunnat10-800kuppikunnat8.1-800

Brunssipöydän tarjottavaksi pyöräytin suolaisen piirakan. Se on aina yhtä helppo ja nopea tarjottava, ja sopii kahvin seuraksi loistavasti. Tällä kertaa piirakkaan päätyi savukinkkua, emmentaljuustoa, paprikaa ja basilikaa, oli oikein maukasta. Piirakan seurana perinteisten aamiastarvikkeiden ohella oli pekoniin käärittyjä parsoja, uppomunia ja tietysti vappumunkkeja – kaikki katosivat parempiin suihin. Aurinkoinen vappupäivä jatkui ulkoilulla ja lautapeleillä – täytyy ottaa mahdollisimman pian uusiksi. Rennot vapaahetket ovat niin kivaa vastapainoa perusarjelle.

kuppikunnat14-800

Nämä juhlavuoden mukit ovat myynnissä vain tämän vuoden ajan 31.12.2017 asti, joten jos ihastuit johonkin kuvioon, kannattaa toimia nopeasti – veikkaanpa, että ovat tulevaisuudessa jonkin sortin keräilykohdekin. Kannattaa tsekata myös alla oleva arvonta, jonka myötä voit voittaa suosikkimukisi itsellesi:

kuppikunnat7-800

Yhteistyön myötä sain mahdollisuuden arpoa viisi suosikkimukia teidän lukijoiden kesken. Voit osallistua arvontaan kommentoimalla tähän postaukseen mikä juhlavuoden mukeista on oma suosikkisi. Kaikki kuosit löytyvät Arabian nettisivuilta täältä.

Arvonta on voimassa viikon ajan 9.5.2017 asti, ilmoitan voittajille henkilökohtaisesti. Tästä syystä muista kirjoittaa mukaan myös sähköpostiosoitteesi (tämä ei näy julkisesti kommentissa).

ARVONTA ON PÄÄTTYNYT!


arabia

Kommentit
 1. 1

  Sanna sanoo

  Minun suosikkini on ihana Esteri. Valkoinen Harmaja blogista bongasin, että Esteri sarja laajenee. Luulen, että näitä pitää hankkia

  • 1.1

   Arja sanoo

   Myrna , ihana tuo lapsuuden Juhlakattauksen mieleen ja on itsellänikin Myrnat.

 2. 4

  sanoo

  Yhden mukin olen jo itselleni hankkinut, mutta toinen suosikkini on She-Fo 1926! Nämä ovat niin kauniita kaikki.

 3. 12

  Jonna sanoo

  Näistä on vaikea valita yhtä. Ovat kivoja sekalaisena kokoelmana. Suomen kukka ehkä vie voiton.

 4. 13

  Marja Selle sanoo

  Suosikkini on Pastoraali. Sain sen viime jouluna lahjaksi ja poikani tiputti sen kivilattialle 🙁 Nyt olisi toiveissa saada tämä ihana kahvimuki lahjaksi, niin kovasti jäin kaipaamaan…

 5. 19

  Pirjo Jokinen sanoo

  Hattara on minun suosikki.On tuttu lapsuudestani.
  Äidilläni oli Hattara pullalautanen.Siitä kuvio jäänyt mieleeni

 6. 22

  Minttu sanoo

  Pastoraali! Se jo löytyy, mutta myös muut sinikuvioiset houkuttaisi hankkia.

 7. 24

  Hanna-Mari sanoo

  Kuvioista suosikkini on Myrna. olen vain kovasti pettynyt että, juhlavuoden mukit ovat valmistettu thaimaassa se jotenkin syö arvostustani Arabian astioita kohtaan.

 8. 32

  Tuula sanoo

  Minun suosikkini ovat Hattara, Pastoraali ja Esteri. Sieltähän nuo kuviot lapsuudesta ja nuoruudesta muistin pohjalta kumpuavat. Mitään näistä ei ollut kotonani, mutta tätilöissä ja kavereiden kotona oli.

 9. 33

  Kanli sanoo

  Esteri miellyttää silmää, Myrna taas muistuttaa isoäitini kahvikupeista.

 10. 36

  maria sanoo

  Myrna ehdottomasti.Famulla oli Myrna astiasto,äidillä oli ja minulta löytyy myöskin kahviastiasto.Muki olisi kiva.

 11. 38

  Kati sanoo

  Pastoraali on paras! Sitten hyvänä toisena Myrna. Loppuja en osaa päättää :/

 12. 41

  Rina Goldberg sanoo

  Hattara on suosikkini ja jonka olen jo ehtinyt ostaa mutta ajattelin myös toisenkin mukin ostaa ja olen kallistumassa Esteriin joten valitsisin sen.

 13. 42

  Hanna sanoo

  Esteri on oma suosikkini, mutta äitienpäivän lähestyessä Myrna löytyy paketista äidilleni:) kauniita ovat kyllä kaikki yhdessä!

 14. 46

  Blue Peony sanoo

  Minun suosikkini on Hattara. Olen perinyt mummiltani sarjan lautasia, ja niistä tulee aina lapsuus mieleen :-).

 15. 49

  Mrs T sanoo

  Pastoraalia olen kovasti itselleni toivonut! Esterikin on ihana, edustaa omaa vuosikymmentäni.

 16. 51

  Tiina sanoo

  Vaikea valinta, mutta ehkä She-Fo kuitenkin iskee omaan silmään parhaiten!

 17. 53

  AnniinaO sanoo

  Kauniita aikakautensa edustajia kaikki, mutta eniten viehätyin Huvilasta 🙂

 18. 61

  Terhi sanoo

  Esteri on ihana! Olet itsekin syntynyt samana vuonna eli sopis mulle hyvin <3

 19. 69

  Inka sanoo

  Kyllä tuo uusin Huvila on suosikkini. Vanhaa tähän nykyhetkeen juuri sopivasti. Ja miten ihanan herkkä väri.

 20. 77

  Linda sanoo

  Suomen kukka on ihana! Vaikka niin on kyllä myös huvila ja moni muu. Jotenkin vaan tuo valkosininen yhdistelmä sopii Arabiaan 🙂

 21. 81

  Sari Uotila sanoo

  Tykkään useammasta noista kupeista, mutta She- fo olisi mieluisin!

 22. 83

  Tepa sanoo

  Ihan mikä tahansa kuosi kävisi näistä!! Pakko kun valita, niin Suomen kukka.

 23. 89

  Anu sanoo

  Sinisävyiset ovat lemppareitani, kaksi niistä olen jo hankkinut. Nyt sanoisin kuitenkin, että Suomen kukka.

  • 91.1

   Elina L sanoo

   Mukit ovat kauneimmillaan juuri tuollaisena sekalaisena kokoelmana. Yksittäisistä suosikkejani ovat Esteri, Pastoraali ja huvila.

 24. 92

  Jane.R sanoo

  Esteri mukin sini -valkea kukka kuvio tuo mieleen lapsuus kotini ,rakas mummini piti sinisestä väristä ja osteli useita sinikuvioisia astioita.

 25. 95

  Marielisa sanoo

  Omat suosikkini hankin jo heti niiden ilmestyttyä etten vain ainakaan jäisi ilman eli Esteri ja Pastoraali löytyvät meiltä, Timbua olisi vielä kiva kotiuttaa ☺

 26. 96

  HeidiS sanoo

  Erityinen huomio ja ääneni Arabian Esteri mukille- on kuin suomalainen unelma sinisine kuvioineen, HeidiS

 27. 98

  Anna Reetta sanoo

  Minua houkuttelevat ihanat siniset kuosit enkä siis voi valita ainoastaan yhtä kuosia. Esteri, Pastoraali ja Suomen kukka ovat aivan ihania.

 28. 102

  Jatta sanoo

  Ihana arvonta!

  En ole ehtinyt vielä ostaa, vaikka olen nähnyt näitä mukeja kaupoissa. Olisi aikomus hankkia pari mukia per kuukausi.
  Pastoraali ja Esteri viehättävät, myös Suomen kukka, She-Fo ja Huvila eli puolet mukeista on mieleeni.

 29. 107

  Annukka sanoo

  Apua! Vaikea valita vain yhtä suosikkia kun moneen kuosiin liittyy mukavia muistoja, kuten Hattara ja Myrna astiat mummolassa. Toisaalta taas kauniita uusia kuvioita, kuten Huvila. Ehkä omaksi suosikki kuitenkin nousee Esteri! 🙂

 30. 110

  Himmu sanoo

  Suomen kukka ja Myrna: perinteikkäät, mummilan kahvipöydän koristukset lapsuudestani.

 31. 115

  Maikki sanoo

  Esteri sopii Suomen mökkikesän aamiaiselle hyvin! 😎☀ Lähes pyhitetyt aamuhetket terassilla kruunautuisivat näillä upeilla luomuksilla. Arvostaisin arpaonnea! 👍

 32. 119

  Minna sanoo

  Suomen kukka! Siinä viehättää sekä värimaailma että kukka 💙🌼

 33. 120

  Mirella sanoo

  Kaikki sarjan sinisävyiset ovat nousseet suosikeikseni.
  Esteri, Sho-Fo ja Pastoraali. Myös Suomen kukka.

 34. 121

  Marjo Kettunen sanoo

  She-Fo. Kaunis nimi kauniilla kuvituksella. Edustaa samaa aikakautta talomme kanssa ja sopisi sunnuntai aamun kahvihetkeen.

 35. 124

  sanoo

  Nää on kaikki niin kauniita, mutta nuo siniset vie voiton. En oikein tiedä minkä niistä sitten valitsisin. Ensin olin, että she-fo ehdottomasti, sitten mietin, että ehkä sittenkin suomen kukka vie voiton ja lopulta pakan löi sekaisin pastoraali. Apua en mä osaa päättää. Suomen kukka tai pastoraali, jompi kumpi niistä. Jos mä voitan niin teen sitten lopllisen päätöksen niiden kahden välillä.

 36. 125

  Maarit Mattila sanoo

  Pastoraali on suosikkini – äidilläni on samaa kuviota vanhoissa lautasista 🙂

 37. 126

  Piijuli sanoo

  Suomen kukka on suosikkini, vaikkakin tykkään monesta muustakin 🙂

 38. 127

  Jonna sanoo

  Esteri on suosikkini. Muistuttaa lapsuudenkodin Valencia-sarjasta, joka oli käsin maalattu. Itse asiassa se oli viimeinen käsin maalattu Arabian astiasto.

 39. 137

  Anni sanoo

  Suomen kukka 1941 oma suosikki. Sopisi täydellisesti mökin sisustukseen 🙂

 40. 138

  PiaT sanoo

  Herranen aika, kuinka ihunoita hyö ovat! Kaikki voisin ottaa! Tai nooo… Myrnan voisi saada joku toinen.
  Mutta pitkällisen jahkaamisen ja edestakaisin vehtaamisen jälkeen tulin siihen tulokseen, että ISAK on ihanin – äijät monesti on ;).
  Eikun, odota, odota! SUOMEN KUKKA. Se on ihanin. Ehdottomasti.
  Tai hei, saako vielä vaihtaa?! On se kuitenkin tuo HATTARA. Tai ehkä sittenkin se ISAK… tai…

 41. 139

  Nannil sanoo

  Itseäni viehätti kovi Isak-muki, sopii niin teen kuin kahvinkin juontiin. Freessi ja kuitenkin klassinen.

 42. 143

  Pinja sanoo

  Ihania juurikin sekalaisena kokoelmana. Suosikkini on Suomen kukka tai Myrna 🙂

 43. 144

  Tarja Vuorinen sanoo

  Suomen kukka on minusta kaunein. Tuo heti mieleen Suomen luonnon.

 44. 150

  merja hämäläinen sanoo

  Oma ehdoton suosikki on Pastoraali ja se löytyy jo kaapista Esterin kanssa. Mutta Hattarakin on kiva, ja Myrnakin.

 45. 155

  Soili sanoo

  Kaikki ovat omalla tavallaan kivoja ja nostalgisia, vaikea valita vain yhtä

 46. 168

  Mari sanoo

  Pastoraali. Olen yrittänyt löytää eri kaupoista, mutta se on aina Loppu 🙁 Muutama muu löytyy jo hyllystä ja tavoite on kerätä koko sarja tämän vuoden aikana 🙂

 47. 173

  Inkeri sanoo

  She-fo on minun ehdoton suosikkini! Aivan ihana tämä mukisarja. Loistava idea esim. ylioppilaslahjaksi.

 48. 174

  Minna sanoo

  Myrna on suosikkini, mutta jos voittaisin, ottaisin Suomen kukka-mukin, koska Myrna-mukeja on jo pari kappaletta kaapissa.

 49. 177

  Emilia sanoo

  She-Fo! Ihana! Tulee mieleen tanskalainen posliini, jota myös rakastan.

 50. 189

  Leila sanoo

  Nuo kaikki sinisävyiset saavat sydämeni sykkimään. Esteri, syntymävuoteni minulla jo onkin. Mutta hattarasta tulee oma lapsuus mieleen eli ehkä se olisi se, jos arpaonni suosii.

 51. 191

  Henna sanoo

  Suomen kukka oma suosikkini, tämä löytyy myös kahvipöydästäni 🙂

 52. 208

  Sannamarianna sanoo

  Haluaisin nuo kaikki koska kerään Teema-mallisia mukeja. Vaikea sanoa vain yhtä suosikkia, mutta nimetään Pastoraali. 🙂

 53. 209

  Päivikki sanoo

  Vaikea valita vain yhtä. Toiveissa kerätä koko sarja. Muutama jo kotoa löytyy. Seuraavana toiveena hankkia Pastoraali.

 54. 210

  Ilona sanoo

  Suomen kukka on oma lempparini, siitä tulee lapsuuden maitokannu mieleen.

 55. 213

  Sari Kettunen sanoo

  Suomalaisuuteen miellän värit sininen ja valkoinen ja siksi suosikkini on Suomen kukka

 56. 216

  Tiia sanoo

  Voi, todella vaikea nimetä yhtä suosikkia. Mutta parhaiten nykyiseen astiastoomme käy Timbua eli annan ääneni sille. Pidän myös kovasti Pastoraalista ja Esteristä.

 57. 222

  Minnu sanoo

  Minulla on itse asiassa kolme suosikkia joiden välillä on tosi vaikea valita! Kaikki sinivalkoisen sävyisiä juhlavuoden kunniaksi:
  Pastoraali, Suomen kukka ja Esteri. Kaikki niin kauniita ja pakko hankkia 🙂

 58. 223

  Iida sanoo

  Esteri on minun suosikkini. Sopisi hyvin mökille, joka rakennettu noihin aikoihin.

 59. 225

  Sanna L. sanoo

  Mummilleni olen jo ehtinyt ostaa Myrna mukin. Hänellä kun on Myrna astiasto ns. vierasastiastona ja muki taas sopii arkikäyttöön.
  Itseäni viehättävät eniten Suomen Kukka ja Huvila. Kummassakin oleva kaunis kukkakuvio ihastuttaa, mutta Huvilan kuvion kaunis väri vie nyt voiton.

 60. 226

  Sanna Tuovinen sanoo

  Myrna on suosikkini, myöskin siksi, että taloni on rakennettu vuonna 1937, jolta Myrna on alkujaan. Myrna on tuttu myös lapsuudestani mummolasta, mutta varsinkin nyt arvostan kaunista kukkakuviota ajattomissa astioissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *