PUUTARHAUNELMIA

gardeninspo1

Sama juttu joka kevät: puutarhainnostus nostaa päätään joka kerta näihin aikoihin. Kellarin valmistumisen jälkeen seuraavana työvuorossa onkin meidän piha, tämä pyritään saamaan tulevan kesän aikana niin pitkälle kuin mahdollista. En ole kovin ahkera saati taitavakaan multasormi, mutta nautin kyllä omasta pihasta ihan älyttömästi. Nyt kun sellaista ei ole pariin kesään ollut käytettävissä, on puutarhakuume eskaloitunut entisestään – odotan niin kovasti kaikenlaisia puutarhatouhuja ja ennen kaikkea kaunista ja siistiä pihaa. Olen tietysti selaillut hirveän määrän inspiskuvia ja tutkinut puutarhamyymälöiden katalogeja; tässä muutamia ihania juttuja, joita omalta pihaltani toivon.

gardeninspo2 gardeninspo3

Olen aiemminkin kertonut, että minua viehättää erityisesti runsaat, vähän sekalaisesti rönsyilevät puutarhat. Sellaista ei toki tehdä ihan hetkessä, mutta tietynlainen tunnelma on kuitenkin saavutettavissa kasvivalinnoilla ja istutusalueilla. Meillä on aika pieni kaupunkipiha, joten takapihan osalta tehtävänä on lähinnä suitsia valtavaksi rehahtanutta syreeni-marjapensas-mitälie -aidannetta, tasata maat ja istuttaa keskelle siisti nurmikko. Jonkinlainen pieni yrttipuutarha olisi kuitenkin ihana vähän kuvien tyyliin – rakastan tuollaisia harmaantuneita yrttilaatikoita, ja kauneimmilta ne näyttävät juuri tuolla tavalla soraan tai pikkukiviin yhdisteltynä.

gardeninspo6

Etupihalle olemme suunnitelleet kivetystä, myöhemmin pieni patioalue on varmaankin tulossa myös takapihalle rakentuvan autotalli/varaston yhteyteen. Mutta tämän tekeminen on jo sitten oma tarinansa, jota ei parane ajatella vielä ihan tässä vaiheessa. Kivetysten suhteen tykkään melko yksinkertaisista ratkaisuista, kuten kuvan simppelistä betonilaatasta. Tämä on myös mukavan kukkaroystävällinenkin ratkaisu. Kuvassa kaunista on myös seinää pitkin kiemurteleva valtava köynnöskasvi, tuollainen voisi peittää kauniisti vaikkapa naapurin rajalla olevaa metalliaitaa.

gardeninspo4

Tässä kuvassa simppeliä peruslaattaa on yhdistely noppakiviin. Kokonaisuus on minusta tosi onnistunut ja sopisi hyvin juuri meidän tyylisten talojen pihoihin. Pidän kovasti myös taustalla valtoimeen rehottavista pensaista ja simppeleistä ruukuista. Ihan hyvin pihalla voisi olla pelkkää vihreääkin, jos kokonaisuus näyttäisi tältä. Rennolta ja runsaalta, mutta silti huolitellulta.

gardeninspo5

Tokihan myös tällainen nurkka sopisi etupihalle, luonnonkivi on kaunis, mutta kalusteiden kannalta ei kuitenkaan ihan tasaisin ja mukavin pohja. Kalusteiden suhteen viehättävät juuri tällaiset klassiset tanskalaistyyliset puutarhakalusteet, materiaaleissa puu ja metalli. Pohdin juuri mitä tehdä ulkosalla aiemmin olleille Masters-tuoleilleni, löydänkö niille paikan vai myynkö pois. Tyyliltään ne eivät ehkä ihan täydellisesti natsaa enää tähän taloon – toisaalta kyllähän pikkutuoleille aina paikan löytää…

Vielä on kuitenkin työsarkaa tehtävänä ennen kuin pääsee haaveilemaan pihakalusteista. Tällä hetkellä meidän etupiha näyttää nimittäin tältä:

piha2

Kerrassaan hurmaavaa, eikö. Ensimmäisenä täytyy ottaa kaivinkone muotoilemaan pintamaat ja nyppäämään nuo kaksi kantoa pois (näissä kasvoi talon korkuiset tuijat). Oikealle puolelle on tulossa puuaita, jonka viereen pihan puolelle ajattelin paremman näkösuojan toivossa istuttaa vielä pensasaidan syreeneistä tai vastaavista perinnepensaista. Pensasaidasta lähtee kivetys, joka ulottuu talon seinään asti. Luulen, että päätämme pituussuunnassa kivetyksen talon nurkkaan, tuonne taustallekin olisi nimittäin kiva jättää vähän istutusvaraa vaikkapa sille köynnökselle, pensaille tai vaikka maanpeittokasveille. Kivetykselle olisi puolestaan ihana rakentaa ruukkupuutarha vähän Merci-liikkeen tyyliin:

merci18-800

Kun remontti hiljenee sisätiloissa, siirrytään muutosjuttujen kanssa ulos: pihan rakentumista ja lopputuloksen valmistumista seurataankin kesän aikana tiiviisti täällä blogissa. Palataanpa siis näiden puutarha-aiheiden tiimoilta vielä useamman kerran asiaan.


Garden dreams and some inspirational outdoor pictures. Next summer we have a lot to do: as you can see our garden is not that pretty at the moment, haha. I dream of having a garden like in these pictures: stone tiles, simple outdoor furnitures and a lot of green plants everywhere.

photos 1-6 Skagerak / 7-8 my own

REMONTTIKUULUMISET VKO 16

Hyvää sunnuntaita! Remonttijutuista on ollut taukoa muutaman viikon ajan, mutta itse remppaaminen ei sen sijaan ole ollut ollenkaan pysähdyksissä. Tässä välissä on tapahtunut kaikenlaista kivaa edistystä, joista näkyvimpänä ja suurimpana juttuna mikrosementtitöiden valmistuminen. Nyt päästään ihastelemaan valmiita pintoja ja siirtymään vihdoin tästä aikaavievimmästä työvaiheesta seuraavaan steppiin.

remppavko16-1-800

remppavko16-3-800

remppavko16-4-800

Isot seinä- ja lattiapinnat ovat nyt kauttaaltaan valmistuneet, kaikki tarvittavat mikrosementtikerrokset on levitetty ja pinnat lakattu viiteen kertaan. Lopputuloksesta tuli minusta tosi kiva: yleisilme on suhteellisen tasainen, mutta väri luonnossa kuitenkin kauniin elävä ja vähän marmorimainenkin vaaleassa pohjassa näkyvien tummempien juovien ansiosta.

Lakkaus ei tuonut suurta muutosta pintojen ulkonäköön, eikä tässä vaaleassa sävyssä syventänyt kovin merkittävästi tummempia läikkyjä – onneksi näin, sillä suhteellisen tasainen lopputulos olikin nimenomaisesti toiveissa. Me valitsimme pintoihin mattalakan, mutta luonnollisesti tämäkin teki pintoihin lakkamaista kiiltoa. Kiiltely ei kuitenkaan ole mitenkään häiritsevää, ja käytön myötä sen pitäisi vielä hieman himmetä tästä. Nyt pinnat ovat lakkauksen ansiosta ihanan sileät ja tasaiset, luulenkin niiden olevan käytössä tosi helppohoitoiset ja mukavat siivota.

remppavko16-2-800

Mallailimme jo muutamia pintakalusteitakin seinille. Suihkujen lautasosia ei voi asentaa ennen katon panelointia, mutta muutaman osasen upotetuista suihkuista sai kuitenkin jo nyt paikoilleen. Tilasimme nämä Tapwellin suihkut jo varmaan puolisentoista vuotta sitten, sillä seinäsuihkujen kotelot piti saada asennettua paikoilleen jo harkkojen muurausvaiheessa. Näitä on siis säilötty paketeissa jo pidemmän aikaa. Nyt oli ihana kaivaa tuotteet vihdoin esille ja päästä ihastelemaan niitä paikassaan. Ja hyvältähän ne näyttävät, tuo kromi oli ehdottomasti oikea valinta tähän tilaan.

remppavko17-5-800

remppavko16-6-800

Seuraava työvaihe kellarissa on katon koolaus ja panelointi. Saunan suunnittelu käy jo kuumana, ja katon valmistumisen jälkeen onkin aika ottaa sauna työn alle. Myös yläkertaan vievät rappuset ja tuo oikealla olevan oviluukun reunat pitäisi vielä mikrosementoida, mutta tällä ei ole niin kiire. Luulen, että pieni tauko mikrosementtihommista tekee tässä vaiheessa ihan hyvää. 🙂

Palataan remonttikuulumisiin taas viikon päästä, saas nähdä onko meillä silloin jo paneelit paikallaan. Niiden myötä tila muuttuu taas huimasti valmiimman näköiseksi.

Mukavaa uutta viikkoa teille!


The basement renovation is progressing and the microcement coating is finally done! Now it´s time to move to the next point and start panelling the ceiling. Can´t wait!

BURGUNDINPUNAISTA

pappelina1-800 pappelina2-800

Hyvää lauantaita! Sää on ollut tänään vähintäänkin sekopäinen, taivaalta on tullut kaikkea auringonsäteistä kaatosateeseen ja jopa räntäänkin asti. Olen ollut koko iltapäivän lähdössä lenkille, mutta en vieläkään ole päässyt itse asiaan – aina sää kääntyy kriittisellä hetkellä karmeaksi. Ehkä pitää jo luovuttaa ja keskittyä sen sijaan koti- ja blogijuttuihin, katsotaan sitä ulkoilua sitten paremmalla onnella joku toinen päivä…

pappelina5-800

Nappasin sään kääntymistä odotellessani muutaman kuvan meidän keittiöstä, jonne burgundinpunainen Pappelinan Mono-matto* tuo aika kivaa energiaa. Meillä alkoi Koodissa juuri Pappelinan -20% -kamppis, ja tätä silmälläpitäen saimme liikkeeseen ison kasan kevään uutuusmattoja – kuten tämän herkullisen sävyisen maton. Uutuusleveys 60 cm istuu aika kivasti meidän keittiöön, samoin tuollainen kompakti pituus. Miltei ennemmin tykkäänkin tuollaisista vähän pienemmistä matoista, jotka tuovat suojaa lieden ja tiskialtaan ympäristöön, mutta eivät peitä koko lattiaa. Puulattiamme on ihan hyvä suojata varsinkin altaan kohdalta, mutta en kuitenkaan halua blokata sitä kokonaan matolla. Siispä tällainen lyhykäinen matonpätkä riittää aivan hyvin.

pappelina4-800

pappelina3.1-800

pappelina8-800

Näitä Pappelinoja on löytynyt omasta kodista jo pidemmän aikaa; vanhassa talossa tällainen matto oli sekä keittiössä että eteisessä. Ovat kyllä ihanan helppohoitoisia ja huolettomia tapauksia! Tällaisia pikkumattoja voi hyvin olla varastossa useampikin, näitä voi sitten vaihdella tarpeen ja fiiliksen mukaan. Keittiön juuttimatto pääsikin nyt hetkeksi aikaa jäähylle, mutta jossain vaiheessa on varmasti kiva kaivaa taas se esiin. Tämän punaisen voi siirtää joskus vaikkapa eteisenkin puolelle.

pappelina7-800

Myös kukat jatkavat vähän sattumaltakin maton sävyjä. Keittiön tasolla majaileva kuningasbegonia on ihana, mutta aika vaatelias; se alkaa riiputtaa heti lehtiään jos kasteluväli jää muutamaa päivää pidemmäksi, eikä tunnu viihtyvän auringossa muttei oikein varjossakaan. Nykyisellään kasvi onkin vähän surkean näköinen tapaus, täytyy siirtää tuo ikkunalaudalle ja toivoa, että se piristyisi tuosta edes vähän. Niin moneen kertaan on huomattu, että ei kannata ostaa vaateliaita kasveja niiden kauneuden houkuttelemana: loppujen lopuksi niiden kanssa joutuu aina taistelemaan ja katselemaan kituuttavaa kasvia, joka ei sitten enää ole kyllä ollenkaan kaunis näky. Eli note to self: vain pomminvarmoja kasveja kotiin jatkossa.

pappelina6.1-800

Ihanaa viikonloppua!


Greetings from our kitchen! I put the jute rug away for a while and placed this burgundy colored Pappelina Mono rug to the kitchen instead. I like the combination of deep red and blueish grey cabinets, this rug brings nice contrast to our kitchen.

*matto saatu