Kesä tuli takaisin

pihalla1-800

Oi, miten ihana sää tänään on ollutkaan, saimme kesän hetkeksi takaisin tänne syksyn keskelle. Lämmin ilma houkutti puuhastelemaan ulkona, ja tänään olenkin tehnyt kaikenlaisia pieniä ulkohommia pois alta. Hiljalleen pitäisi alkaa laittaa pihaa jo syyskuntoon, kantaa terassikalusteet syrjään, lannoittaa ja huolehtia kasvien talvisuojauksesta. Puut ovat vielä aika sitkeästi täynnä lehtiä, mutta ihan kohta saa jo kantaa haravatkin esille. Näinpä ne päivät lipuvat kohti talvikautta.

pihalla2-800 pihalla3-800

En ole vielä malttanut kantaa etupihan kalusteita talvisäilöön, metallikalusteet kun kestävät hyvin sateisia syyssäitä. Pihalyhdyt ovat vielä hankkimatta, niiden sijaan olen poltellut kynttilää iltaisin tuossa vanhassa Riihimäen lasin purkissa. Muutama huonekasvikin on edelleen ulkona, sillä tuntuvat viihtyvän siellä kolesta säistäkin huolimatta vallan mainiosti. Ainakin kasvien vedensaanti on täällä taattu, toisin kuin sisällä. Muutamat kanervat ja syksyiset heinät tuovat puolestaan etupihalle vähän syksyisempää tunnelmaa, ovat aivan ihania kaikessa yksinkertaisuudessaan.

pihalla4-800

Tänään istutin kukkasipuleita penkkeihin keväisen kukkaloiston toivossa. Lajikkeiksi valikoitui kuvassakin näkyviä helmililjoja, punaisia tulppaaneja ja valkoisia narsisseja. Tulppaaneja voisi hankkia vielä vähän enemmänkin, ne ovat niin kauniita kukkapenkissä, eikä koko satsin onnistumisestakaan ole mitään takeita. Yleensä aina osa sipuleista ei tuota kukkaa tai myyrä popsii ne suuhunsa – eikä tulppaaneja voi myöskään olla liikaa, jos minulta kysytään.

pihalla5-800 pihalla6-800 pihalla7-800

Etupihan penkissä kukkii yhä. Syysvuokko ja tiarella näyttävät olevan tosi pitkäkestoisia kukkijoita, onneksi älysin valita tuollaisia lajeja penkkiin. Nyt kun muualla luonnossa alkaa olla jo aika hiljaista, ilahduttavat tällaiset kukat erityisesti. Keväällä täytyy jatkaa tuon penkin istutuksia, jotta siihen saadaan vähän lisää runsautta. Tänä vuonna istutetut kasvit ovat kuitenkin lähteneet kasvuun yllättävänkin hyvin ja rehevöityneet paikoin jo oikein mukavan kokoisiksi, näinpä penkin etuosa alkaa olla jo ihan mukavassa kunnossa.

pihalla8-800

Takapihan riippumattokin on vielä paikoillaan – hyvä niin, sillä sille tuli tänään vielä käyttöä. Takapihan suhteenkin viimeistely jäi ensi vuoteen, täytyy miettiä pergolaprojektia ja täydentäviä istutuksia tarkemmin sitten talven aikana. Isoimmat hommat, eli koko pihan nurmikko ja takapihaa rajaava aita tulivat kuitenkin kuntoon tänä kesänä, se on tietysti pääasia. Täytyy taas kerran kehua tuota siirtonurmea, se lähti kasvuun tosi hyvin ja on edelleen ihanan tuuhea ja syvänvihreä. Se on osoittautunut ehdottomasti parhaaksi pihaan tehdyksi hankinnaksi, kannatti siis satsata.

pihalla9-800

Instastoorejani seuraavat tietävätkin jo, että parvekkeemme valmistui sinkkaamosta eilen ja on nyt jo hilattu paikoilleen ylös. Suunnittelimme parvekkeen yhdessä ja mies toteutti sen omin käsin metallista. Miksipä sitten valitsimme puutaloon metalli- eikä puurakenteisen parvekkeen? No, metallirakenteisena parveke on sirompi ja kevyempi, eikä vaadi niin massiivisia tukirakenteita kuin puinen versio. Entuudestaankin talossa oli metallikaiteinen parveke (tuskin tosin ihan alkuperäinen), näinpä tämä uusi versio jatkaa vanhan parvekkeen ideaa vain nykyajan määräyksiin päivitettynä.

Parvekkeen materiaaleja mietimme tovin. 50-lukulaisen pinnakaiteen ilme vältettiin vaihtamalla pyöröpinna neliskanttiseksi ja lisäämällä nuo pienet koristerinkulat osaksi kaidetta. Niin ikään vaakaosat on tehty suorakaiteen mallisesta raudasta. Vinotukia täytyy vielä modifioida vähän sopivamman näköisiksi, mutta muutoin olen oikein tyytyväinen lopputulokseen, vaikka tiukkojen rakennusmääräysten aiheuttamien mittasuhdeongelmien kanssa olikin vähän vääntämistä. Vielä parvekkeeseen pitäisi asentaa lankut lattiaksi, maalaus jää puolestaan ensi kevääseen, sillä sinkatun metallin olisi hyvä hapettua paikallaan ennen maalausta vähintään talven yli.

pihalla10-800

Tällaista kuului tälle päivälle, nyt on aika ottaa iisisti ja ryhtyä lauantai-illan viettoon. Huomiseksi on onneksi luvattu yhtä ihanaa säätä, silloin pihapuuhat taitavat jatkua – yllä olevasta kuvasta päätellen haravointihommissa. Mukavaa, aurinkoista lauantai-iltaa teille kaikille!


Summer came back to us, today we have enjoyed lovely warmth of 20 C degrees. Super! I have spent the day outdoors, planting spring flowers and enjoying sun. Here´s some pictures from our garden including our new self designed and self made metal balcony, which we attached to its place yesterday.

Tallenna

Tallenna

Astiasuosikkini Swedish Grace

swedishgrace1-800

Olen ihaillut Rörstrandin klassista Swedish Grace -astiasarjaa jo pitkään. Astiasarjan korkeahkon hinnan vuoksi en ole kuitenkaan malttanut hankkia tätä kotiin, ja yksittäisten pikkukippojenkin ostelu on tuntunut vähän turhalta, kun tarve on ollut nimenomaan isommissa astioissa ja useammissa kappaleissa. Nyt sattuma puuttui peliin: tarkoituksena oli piipahtaa nopeasti ruokakaupassa, kun hetken mielijohteesta päätin kurkata sisään myös viereiseen Iittalan myymälään. Ja kappas – sieltä kakkoslaatuosaston alimmalta hyllyltä löytyi pino näitä suosikkisarjani isoja ruokalautasia hullun halvalla. Sanomattakin selvää, että pino lautasia lähti matkaan saman tien.

swedishgrace2-800 swedishgrace3-800

swedishgrace5.1-800

Astiakaappimme sisältö on koostunut aiemmin lähinnä Teema-sarjan astioista, jotka ovat olleet kovassa käytössä jo yli kymmenkunta vuotta. Yhtään Teemaa ja sen käytännöllisyyttä väheksymättä olen viime aikoina kaipaillut astiavalikoimaamme vähän vaihtelua. Teema toimii loistavasti arjessa eikä sen muoto vanhene koskaan, mutta toisinaan olisi mukava kaivaa kaapista vähän klassisempi ja ylellisempi vaihtoehto. Tässäpä on nyt juuri sellainen.

Pidän Swedish Grace -sarjan lautasten leveästä, maltillisesti koristellusta reunasta, joka tuo astioihin juurikin toivomaani ilmettä. Myös kaunis puhtaanvalkoinen väri tuntuu ihanan raikkaalta luonnonvalkoisten Teema-astioiden jälkeen. Kakkoslaatu ei näy astioissa mitenkään selkeästi; etsimällä etsien astioista saattaa löytyä pieniä kosmeettisia virheitä, mutta lasituksessa, värissä tai muodossakaan ei ole moittimista. Olen siis oikein tyytyväinen bongaukseeni.

swedishgrace6-800

Tämä löytö oli hyvä alku näiden astioiden pariin, ehkä innostun tämän myötä kasvattamaan kokoelmaani hiljalleen myös syvien ruokalautasten pariin. Saatanpa vielä kipaista hakemassa vähän täydennystä näihin mataliin lautasiinkin; kun kerran halvalla saa, kannattaisi näitä hankkia nyt koko kattauksen täydeltä. Tällaiseen klassiseen malliin voi myös hyvin sekoitella vanhoja perintöastioita, vaikkapa vanhat kuviolliset Arabiat sopisivat varmasti aika ihanasti näiden pariksi. Erilaisilla astioilla ja niiden sekoitelmilla saa kyllä luotua upeita ja mukavan vaihtelevia kattauksia, itse pidän tällaisista persoonallisista sekoituksista paljon enemmän kuin säntillisesti yhdestä sarjasta rakennetuista kokonaisuuksista.


Find of the day: Rörstrand´s Swedish Grace plates from 2nd quality shelf without any visible faults for crazy cheap price. I have been eyeing on this tableware for a long time and now I finally got some parts to myself. I love the classic shape and elegant decoration of them.

Tallenna

Aitoja materiaaleja ja ajatonta muotoilua

1420000 1420021 Hven Table 260 Chair

Luonnonläheisyys, aidot materiaalit, puu, lämpimät sävyt. Nämä ovat paitsi klassisia ja ajattomia valintoja, myös sisustuksen tämän hetken megatrendejä. Olen iloinen tästä viime vuosina vahvistuneesta suuntauksesta ja aitojen, kestävien asioiden arvostuksen yleisestä noususta. Vaikka kyseessä on selkeä trendi, en silti jaksa (tai halua) uskoa, että kyse on vain ohimenevästä villityksestä. Maailmanmeno on muuttunut, ympäristötietoisuus on arkipäivää ja ihmiset ovat yhä tiedostavampia valintojensa suhteen. Näin ollen näyttääkin vahvasti siltä, että myös aitojen materiaalien ja pitkäikäisten valintojen arvostus on täällä jäädäkseen. Olisihan se nyt aika hullua, jos tämän vaiheen jälkeen kelkka kääntyisi vielä takaisin kertakäyttökulutuksen ja keinotekoisten materiaalien laajaan suosioon…

Tanskalaismerkki Skagerakin tyyli ja tuotevalikoima pohjautuu vahvasti edellä mainittuihin määreisiin, ja merkin tuotteet tunnetaan tyylipuhtaasta, eleettömän klassisesta tanskalaismuotoilustaan. Nyt Skagerak on julkistanut muutamia syksyn uutuustuotteitaan, ja ovathan ne ihania. Tuotteista paistaa laadukkuus ja hyvä suunnittelu, silmiä hivelevä muotoilu ja tietty klassisuus. Vaikka mukana (varsinkin pientavaroisssa) on selkeästi trendikkäitä elementtejä, ovat nämä kalusteet minusta juuri sellaisia, jotka kestävät aikaa vuosikymmenistä toiseen. Myös merkin pressikuvat ovat tuttuun tapaan kaunista katseltavaa, niinpä en malttanut olla nostamatta muutamaa niistä blogiini:

1490003 Building Table 40x40, Oak 021431013 Walli Rack 47 1840004 Brut Table, Black 02

1810440 Herb Carrier 02

1930252 Nomad Stool, Oak 02 1930237 Norr Box, Oak 01 1930650 Vent Stool, Black 01 kopio vent_chair2

Oma suosikkini taitaa olla tuo pieni paperinarupunoksinen jakkara, niin yksinkertainen ja kaunis. Tuo musta metallinen Brut-pöytäkin on mukavan simppeli ja sopii moneen tilaan, sen messinkiset jalat on pieni elegantti lisä kokonaisuudessa. Tällaiset hienot yksityiskohdat, toimivat mittasuhteet ja laadukas viimeistely tekevät pesäeroa samanhenkisiin tusinapöytiin, joita nettikaupat pursuilevat. Pienemmistä tavaroista tuo tamminen messinkikahvainen laatikko olisi ihana säilytin niin keittiötarvikkeille, koruille kuin hajuvesillekin, ja miksei myös terrakottaa ja messinkiä yhdistelevä yrttiruukku olisi ihana keittiön ikkunalle. Kyllähän kuvista houkutuksia löytyy…

Ihailen brändejä, jotka ovat onnistuneet luomaan oman selkeän linjansa ja malttavat myös seurata sitä koko mallistonsa läpi, toki ajassa mukana kulkien. Ylläoleva uusi mallisto on hyvä esimerkki tästä. Näissä Skagerakin tuotteissa viehättää tietty klassisuus ja anonyymiyskin, eivät ole niitä tunnistettavimpia designkalusteita, mutta edustavat silti laadukasta, ajatonta designia parhaimmillaan. Kerskailu ja designhypetys on kuitenkin näistä kaukana, vaan tuotteissa on keskitytty puhtaasti  laadukkaaseen konstailemattomaan muotoiluun ja materiaaleihin. Ja se on minusta jotenkin ihanan virkistävää.


Here´s some pictures of Skagerak FW17 collection. I like every piece of it.

kaikki kuvat/all photos Skagerak

Tallenna