Osso Bucco – Milanon lahja
Tomaattikastiketta, naudan potkaa ja loraus viiniä. Pitkä haudutus. Osso Bucco on odottelun arvoinen herkku.
Kaupallinen yhteistyö: Atria
Pitkään haudutettu liha on herkku, jota liian harvoin tulee tehtyä. Usein pataruokien ja pitkään haudutettavien ruokien aktiiviset työvaiheet ovat kuitenkin lyhyet, joten nämä ruoat ovat hyvinkin helppoja valmistaa ja vaivan arvoisia. Atria on juuri avannut verkkoon Lihakaupan, josta lihan tilaaminen kotiin on helppoa ja luotettavaa. Verkossa sijaitsevaa kauppahallia muistuttava palvelu myy kuluttajille lihaa ilman välikäsiä. Verkkokaupasta on tällä hetkellä saatavilla noin 30 lihatuotetta, ja ne on esitelty sivuilla selkeästi ravintosisältöineen sekä jokaiselle lihan osalle löytyy myös oma reseptinsä. Tuotteet toimitetaan kotiin tai haluttuun paikkaan. Lihan tilaaminen on siis todella kätevää ja liha taatusti tuoretta. Tällä hetkellä lihaa toimitetaan vasta Suomen suurimpiin kaupunkeihin, mutta sivuilta voi kätevästi käydä tarkistamassa postinumerolla, kuuluuko toimituksen piiriin. Kannattaa käydä kokeilemassa!
Innostuin Lihakaupan ideasta ja päätin kokeilla pitkästä aikaa Osso Buccon valmistamista. Tilasin kotiinkuljetuksella naudan potkaa ja tartuin toimeen. Osso Bucco oli aikoinaan hyvinkin suosittu ruokalaji, joka mukamas ajanpuutteen vuoksi on jäänyt lähiaikoina unholaan. Hyvin haudutettu liha kuitenkin palkitsee odottajan ja suosittelen kovasti kokeilemaan tätä herkullista pataruokaa. Lisäksi naudan potka on lihana hyvin edullista. Tiesittekö muuten, että Osso Bucco tarkoittaa reiällistä luuta. Juurikin tuo luu antaa ruoalle mukavasti lisämakua.
Osso Buccosta on muutama erilainen versio, modernimpi tomaattinen versio sekä autenttisempi vaalea versio eli Bianco. Itse pidän tomaatin tuomasta täyteläisestä mausta lihalle, joten tällä kertaa päätin valmistaa tuota ehkäpä myös tunnetumpaa tomaattista versiota. Ruoasta tuli herkullista ja ajattelinkin, että jatkossa aion panostaa hyvien liharuokien valmistamiseen.
Osso bucco – odotuksen arvoinen pataruoka
Ainekset
- 2 kg
- Osso buccoa
- leivitykseen
- 1 dl
- vehnäjauhoja
- 2 tl
- suolaa
- 1 tl
- mustapippuria
- kastike
- 2 kpl
- sipulia
- 3 kpl
- valkosipulinkynttä
- 3 kpl
- porkkanaa
- 2 kpl
- lehtisellerin varsia
- 2 rkl
- öljyä
- 2 dl
- valkoviiniä
- 800 g
- tomaattimurskaa
- 1 tl
- mustapippuria
- 2 tl
- sokeria
- 2 rkl
- tuoretta timjamia
- 2 kpl
- lihaliemikuutiota
- 1 tl
- suolaa
- Muut ainesosat
Tee näin:
Pyörittele potkaviipaleet suolalla ja mustapippurilla maustetuissa jauhoissa.
Ruskista viipaleet pannulla öljyssä. Siirrä syrjään odottamaan.
Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Kuori porkkanat ja kuutioi pieniksi. Viipaloi sellerinvarret.
Kuullota kaikki kasvikset kevyesti padassa tilkassa öljyä.
Lisää valkoviini, tomaattimurska. Lisää mausteet ja murskatut lihaliemikuutiot. Kiehauta ja lisää lopuksi lihat.
Laita kansi päälle ja hauduta pataa 175-asteisessa uunissa noin 3 tuntia. Tarkista maku ja lisää halutessasi suolaa tai pippuria.