Ukkoja joka lähtöön

...toivottavasti raksalle palkkaamamme ukkelit olisivat yhtä suoraselkäisiä ja reippaita =)
Taaperomme hyllyssä seikkailee yksi jos toinenkin ukkeli…

 

..olisivatpa raksalle palkkaamamme ukkelit yhtä hyväntuulisia ja reippaita :)
..olisivatpa raksalle palkkaamamme ukkelit yhtä suoraselkäisiä ja reippaita 🙂

 

Heipparallaa! Kuten viime postauksessa kerroin, olemme juuri kovasti kilpailuttamassa työmiehiä raksallemme. Haluaisinkin muistuttaa, että hirsitaloja ei ainakaan meidän kysymistämme yrityksistä saanut niin sanottuna avaimet käteen -pakettina, joten yllättävän monen työmiehen palkkaaminen on rakentajan kontolla. Kilpailuttamiseen KANNATTAA VARATA AIKAA, ja kilpailuttaminen todellakin kannattaa, jos haluaa yhtään minimoida kustannuksia ja löytää luotettavia työntekijöitä.

Raha ei kuitenkaan ratkaise kaikkea, vaan tärkeää on, että kyseisen henkilön kanssa puhuu ”samaa kieltä”, eli asiointi sujuu jo ensimmäisestä puhelusta saakka mutkattomasti, ja että jo alustavat tarjoukset mailiin saapuvat mahdollisimman ripeästi. Meillä alkaa olla kokemusta kaikenlaisista ukoista (yhtäkään naikkosta ei näissä hommissa ole tuntunut olevan), sillä olemme pyrkineet kilpailuttamaan jokaista vaihetta varten mielellään kolme saman alan taitajaa. Tämän ”kolmen kovan tarjouksen -säännön” keksin kai lähinnä itse, kun mieheni ääneen tuumaili, että montako tarjousta tarvitsemme kustakin työvaiheesta. Kaksi ei riitä, mutta neljä on jo liikaa.

Minkälaista kokemusta työmiehistä meillä sitten on?

Joistain ei ole kuulunut lupauksistaan huolimatta mitään, toiset antavat niin tympeitä vastauksia jo puhelimessa, että minkäänlainen yhteistyö ei houkuttele. Jotkut taas ovat olleet niin kovia puhumaan, että alkaa epäilyttämään: jos tuntitaksalla palkkaa kyseisen henkilön, maksammeko lähinnä ”puheajasta”, jos työmies törmää vaikka kahvituntinsa jälkeen naapuriin, jonka kanssa riittää päiviteltävää. Ja sitten on heitä, todella ammattimaisia miehiä, jotka tuntuvat heti luotettavilta, mutkattomilta – ja parasta tietysti, jos heidän hinnoittelunsa on myös kohdillaan.

Hinnoista puheen ollen, kannattaa aina miettiä teettääkö kunkin tehtävän tuntityönä vai urakkana. Tuntityön hyvä puoli on se, ettei ainakaan tule maksaneeksi mistään ylimääräisestä (tämä tietysti edellyttää täyttä luottamusta työmiestä ja hänen tuntilaskelmiaan kohtaan). Huono puoli taas, että sopimusta tehdessä loppusumma on vielä arvoitus. Esimerkiksi sähkötyöt kannattaa meidän mielestämme teettää tuntityönä.

Urakkatyön budjetin taasen tietää jo ennalta käsin, mutta asiakas saattaa maksaa loppusummassa hieman ylimääräistä, niin sanottua urakkalisää. Urakkana teetämme näillä näkymin isommat kokonaisuudet, muun muassa LVI-osuuden.

JA VIELÄ YKSI VINKKI (ennen kuin rakentaminen alkaa), on perehtyä paikallisiin työmiehiin. Meidän tapauksessamme se oli hyvinkin mahdollista, koska meillä oli pari kesää aikaa tutustua hieman naapurustomme ihmisiin, ja kysellä heidän kauttaan vinkkejä hyvistä työmiehistä raksallemme. Tämän ansiosta löysimme monta helmeä projektiimme!

Tähän listaan henkilöitä, joita me olemme palkanneet/tulemme tarvitsemaan:

-Vastaava mestari

-Perustuksen suunnittelija

-LVI-suunnittelija

-Maanrakennusyrittäjä

-Perustusten tekijä

-Sähköurakoitsija

-Katon tekijä

-Kirvesmies/timpuri

-Muurari hormien ja tulisijojen tekoon

Että porukkaa tulee Kontion miesten lisäksi raksallamme ravaamaan ovista ja ikkunoista. Huh, toivottavasti kaikki sujuu mahdollisimman kitkattomasti!

Olisi kiva kuulla, minkälaisia kokemuksia teillä on työmiesten löytämisestä/palkkaamisesta?

Kommentit (3)
  1. Kiitos näistä hyvistä vinkeistä! Täällä vasta tontteja silmäillään, mutta näitä juttuja todella kaivataan sitten 🙂

  2. Kiva, jos voin olla jo etukäteen hyödyksi =). Kaunista kevättä sulle Tiina! Yst . Henna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *