Jouluksi kotiin (ja muita vitsejä)

“Jouluksi kotiin”, tämä monen rakentajan jo vitsiksi muodostunut ajatus oli meilläkin mielessä alkaessamme keväällä purkamaan vanhaa taloa. Emme mitenkään epätoivoisesti tavoitelleet joulun viettoa uudessa talossa, ja onneksi niin, sillä nythän ajatukselle voi nauraa (kovaa) ääneen. Tai no, onhan talossa jo lämmöt ja katto päänpäällä, mutta ehkä syömme kinkkua mielummin anopin ja apen tunnelmallisessa herkkupöydässä pohjoisen lumilla kuin raksavalojen loisteessa pahvilaatikoiden päällä J

 

Valkoinen hirsitalo

Talo alkaa näyttää jo melko valmiilta. Nurkkalautojen ja parvekkeen maalia lukuunottamatta.

 

hirsitalon parveke

Järven suuntaan avautuva parveke maalataan valkoiseksi, ja siitä tuli juuri sopivan kokoinen: ei liian pieni eikä iso.

 

Uuden talon terassi

Sisällä näyttää nyt tältä..paljon on vielä tekemättä!

 

Lasiveranta

Lasiverannan halusimme erottuvan olohuoneesta suurin ikkunoin, kuten joissakin vanhoissa huviloissa oli tapana.

Joulua ei siis meidän talossa vielä vietetä, mutta joulusiivous siellä silti voidaan tehdä. Siivouksesta rakentamisen tiimellyksessä on meillä muutenkin hyväksitodettuja vinkkejä, jotka haluan jakaa teille.

Parhaat siivousvinkit raksalle TOP 5

1.Suunnittele paikka rakentamisen aikana syntyvälle jätteelle jo ennen kuin alat rakentamaan. Työn tiimellyksessä asiaa ei enää kerkiä ajatella saatika hallinnoida.

2. Mikäli taloosi tulee tulisija, kannattaa säästää kaikki polttokelpoinen silppupuu polttopuuksi. Ne kannattaa kerätä heti jonnekin kuivaan paikkaan sateelta suojaan.

3. Pakkausjätettä, lähinnä pakkausten muoveja ja styrokseja, kertyy valtavasti. Onneksi nykyään suurin osa muoveista ja styrokseista on energiajätettä, joka kaatopaikalla poltetaan. Kannattaa siis ehdottomasti erotella energiajäte sekajätteestä: energiajätteellä on edullisempi jätemaksu, ja säästät luontoa. Lajittelun jälkeen sekajätettä kertyy lopulta melko vähän.

4. Ennakoi etukäteen, mitä raksajätettä voit käyttää myöhemmin hyödyksi. Esimerkiksi pidempää ylijäämälautaa tulevaan lasten hiekkalaatikkoon tai betonia portaisiin.

5. Siivousta kannattaa harrastaa aina kun kerkiää. Eli viedä silloin tällöin peräkärryllä roskakuormia kaatopaikalle. Ja säästövinkki: peräkärryn saa ainakin Lahden seudulla vuokrattua monia paikkoja edullisemmin kaatopaikalta.

Hou hou hou, joulu siis hiipii myös raksalle, mutta me suunnittelemme pitävämme pienen joulutauon rakentamisesta. Kontion miehet alkavat pikkuhiljaa olla valmiita heidän osuutensa kanssa, joten kevät mennään sitten meidän aikataulujen ja jaksamisen mukaan. Täytyy rehellisesti myöntää, että etenkin mieheni alkaa to-del-la-kin olla loman tarpeessa. Elämään ei ole kuukausiin mahtunut muuta kuin työtä ja raksaa, ja esimerkiksi meidän perheen yhdessä viettämä aika on ollut minimaalista. Mutta kyllä sitä jaksaa, kun vaikeinakin hetkinä pitää lopputuloksen kirkkaana mielessä.

Ja koska uuteen kotiin ei päästy jouluksi, ehkä sitten juhannukseksi =)

Kommentit
 1. 1

  Suvi sanoo

  Voi olla että ensi joulukuussa mekin nauramme 🙂 Miten olette järjestäneet jätteiden keräilyn? Millaiset paikat teillä niille on?

 2. 2

  henna sanoo

  Moi Suvi,
  apua, huomasin joulutohinan keskellä nyt vasta kommenttisi. Toivottavasti teidän kohdallanne vuoden päästä ”jouluksi kotiin” -ajatus toteutuu :). Jätteiden keräilystä meillä: meidän tontilla on hyvin tilaa, joten roskat lajiteltiin ja kerättiin läjiin, josta ne oli heölppo kuljettaa peräkärryllä pois kaatopaikalle. Kontion pystytysporukka hoiti myös tosi kivasti oman osuutensa roskien keräämisestä 🙂 Kaunista jouluta teille ja kovasti tsemppiä rakentamiseen 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *