Yläkerran diy-kaappi

Täällä on taas viime aikoina tapahtunut kaikenlaista kivaa edistystä. Suurimmat askeleet on otettu keittiössä, jossa viikon aikana on asennettu tasot, kodinkoneet ja hana. Viikon suurin ilonaihe onkin ollut se, että tilassa voi vihdoin kokata ja sieltä saa juoksevaa vettä. Paljon on toki vielä hommaa edessä ennen kuin keittiö on kokonaan valmis, mutta nyt siellä voi toimia jo miltei normaalisti. Keittiöstä kerron enemmän hieman myöhemmin, mutta sitä ennen kurkataan toiseen tilaan, jossa myöskin on tapahtunut viime aikoina pientä muutosta.

Tässä välissä nimittäin yläkerran pieni kaappiprojektikin on ehtinyt valmistua. Ajatuksenani oli esitellä lopputulos sitten, kun koko aulatila listoineen päivineen on valmis ja maalattu. Viime aikoina keittiö on kuitenkin vienyt kaiken ajan eli mitäpä sitä odottelemaan, tässä nyt muutamia kuvia lopputuloksesta tällaisenaan. Kuviahan ehtii kyllä ottamaan lisää sitä mukaa, kun viimeiset viilaukset on tilassa tehty.

Rakensin säilytyskaapin yksinkertaisesti Ikean seinäkaappimoduuleista, joihin lisäsin pienet koristevälilevyt sekä pääty-, kansi- ja pohjalevyt. Ajatuksissani oli ensin tehdä hieman massiivisempi kokonaisuus, joka olisi peittänyt myös kaapin yllä kulkevan ilmalämpöpumpun sähkökotelon. Totesin kuitenkin, että tässä vaiheessa aika on muutenkin niin kortilla, etä ylimääräisiä hommia on turha ahnehtia. Niinpä päädyin rakentamaan ensin hyllyn “perusosan”, josta sitä on tarvittaessa helppo myöhemmin laajentaa ylöspäin. Näin sain toimistotarvikkeeni järjestykseen ja sen myötä yläkerran huomattavan paljon siistimmäksi.

Hylly oli erittäin yksinkertainen toteuttaa: hankin vain kaapit Ikeasta ja tarvittavat mdf-levyt paikallisesta levytavaraliikkeestä, maalasin kaikki osat etukäteen ja kiinnitin lopuksi kokonaisuuden pala palalta seinään. Vastaavia kaappikokonaisuuksia saa toki tilattua kokonaan valmiinakin, mutta minä halusin vähän kustomoitua ilmettä sävyihin ja levypaksuuksiin – lisäksi itse tekeminen on muutenkin kivaa ja itselle luontevaa puuhaa. Ja kun tämä runko-osa on tehty itse, on hyllyä tarvittaessa helppo laajentaa niin, että lisäyksistä tulee samannäköiset.

Vetimet tein kapeasta puisesta lasilistasta, jotka sahasin sopivaan mittaan, liimasin kaapin pintaan ja maalasin yli samalla maalilla. Talon tyyliin olisi toki sopinut klassiset kehysovetkin, mutta halusin kokeilla vetimissä tällä kertaa vähän uudenlaista ratkaisua. Kapeat suorat pystyvetimet tekevät lopputuloksesta vähän 60-luvun henkisen, ja luo aika hauskan parin viereisen Kilta-tuolin kanssa. Lisäksi lopputulos jää näin ilmavaksi ja jättää tilaa mahdollisille lisäyksille, jos niitä nyt jossakin välissä innostun vielä tekemään.

Maalina halusin käyttää jotakin olemassa olevaa maalinloppua. Minua turhauttaa varastossa lojuvat lukemattomat maalipurkkien pohjat, ja haluankin aina välttää uusien ostamista mikäli tämä on mahdollista. Sävyksi valikoitui lopulta Ottosonin vehnänvärinen Vetegrå, jota minulla sattui olemaan parin desin verran. Koska kyseessä on pellavaöljymaali, maalasin kaapit siveltimellä, tästä tuli ihan hauska käsintehty fiilis kaappiin. Sivellin sopii minusta hyvin juuri perinteisen pellavaöljymaalin pariksi, jos taas olisi valinnut vesiohenteisen kalustemaalin, olisin telannut kaapit hienolla telalla. Toivottu ilme ja maalityyppikin vaikuttaa aina työvälineen valintaan. Samalla tämä projekti oli hyvää harjoitusta nyt alkavaan keittiökaappien maalausprojektiin, jossa kunnianhimoisesti ajattelin maalata kaapienovet pellavaöljymaalilla ja käsin siveltimellä. Ihan hyvä ehkä, että tätä tuli treenattua ensin tällaisessa hieman toissijaisessa projektissa. 🙂

Vielä huone vaatii hieman viimeistelyä: ajattelin maalata kaikki listat hieman tummemmalla harmaalla, ja ehkä kattokin kaipaisi jossakin vaiheessa huoltomaalausta. Ensin on kuitenkin listojen vuoro: uskon vähän tummempien listojen linkittävän kitinvärisen seinän ja lämpimän kellertävän senkin kivasti yhteen ja korostavan listojen kaunista profiilia. Olen tykästynyt viime aikoina tällaisiin vähän vahvempiin, seinästä esiin nouseviin listasävyihin, ne sopivat erityisen ihanasti juuri vanhoihin taloihin. Tällä tavoin on helppo luoda pientä jujua hyvin simppeleidenkin sävyjen pariksi ja joko korostaa tai yhdistää sävyjä toisiinsa.

Minusta lopputuloksesta tuli oikein kiva ja mikä tärkeintä, kaapit vetävät sisäänsä mukavasti tavaraa. Myös tuo vehnänkellertävä sävy on minusta aivan ihana ja luulenkin käyttäväni sitä vielä muuallakin kodissa. Tällaiselta työpisteeltä käsin, kattoikkunan alta näpyttelen siis useimmiten näitäkin tekstejä. Nyt on entistä suurempi ilo työskennellä tilassa, kun nurkat alkavat siistiytyä ja tavarat löytää paikkansa.

Mukavaa viikonloppua!

tee-itse sisustusideat skandinaavinen-sisustus
Kommentit (9)
  1. Onko nuo ovetkin levystä tehty vai ikean ovet? Ovien tekeminen kiinnostaisi mutta mietityttää saranoiden kiinnitys juuri oikeaan kohtaan… Monet saranat (kuten ikean saranat) vaatii vielä sellaisen kolon tekemiseen oveen, mikä tuntuu hankalalta. Mutta sitten taas jos vain maalaisi ikean ovet, niin saako sitä “muovista” pintaa hiottua niin että maali pysyisi?

    1. Nämä ovat Ikean ovet, päädyin niihin juurikin siitä syystä, että saranointi on valmiina. Jo maalattujen ovien kanssa huolellinen hionta ja tartuntapohjamaalin käyttö on tärkeää, lisäksi ovien materiaalillakin on merkitystä. Nämä ovat maalatut mdf-ovet, joissa maali pysyy muovisia kalvo-ovia paremmin. Toki ovat lähtökohtaisesti vähän hintavammat halvimpiin kalvo-oviin verrattuna. Maiju Saw muuten teki juuri kiinteän hyllyn tällaisista samanlaisista Ikean kaapeista ja käytti mielestäni kalvo-ovia, kysäisepä häneltäkin kuinka maali on saatu pysymään. Mdf-ovien kanssa ei ainakaan ole suuria ongelmia.

  2. Oi, onpas hienot!
    Kiva seurata sun proggigsia.

    1. Kiitos, ja kiva kun seurailet mukana! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *