Aitoviikunan hoito – näin onnistut
Kuten moneen kertaan olen tainnut todeta, on aitoviikuna yksiä lempikasvejani. Pidän siitä sen kaikissa muodoissaan: pienenä ja hentoisena, pitkänä hontelovartisena sekä näyttävänä isokokoisena puuna, jollaiseksi se hyvässä hoidossa kasvaa. Kovin pitkään ei viikunoista voi kuitenkaan tällä erää enää nauttia; kasvi pudottaa lehtensä talveksi ja vaatii talvetuksen viileässä. Yleensä olen antanut viikunani talvetettavaksi äidilleni, hän onnistuu tässä hommassa paljon paremmin kuin minä. Nyt kuitenkin päätin ottaa selville itse muutamia hoitovinkkejä, jolla puun saa kukoistamaan. Katsotaan, josko niiden avulla onnistuisin jatkossa itsekin näiden hoidossa nykyistä paremmin.
Aitoviikunan hoito
- Aitoviikuna viihtyy parhaiten aurinkoisella tai hieman varjoisalla paikalla. Puuta voi kasvattaa yhtä hyvin sisällä kuin ulkonakin, kunhan se saa niin paljon valoa kuin mahdollista.
- Kasvualustan tulee olla lämmin, ravinteikas ja hyvin salaojitettu. Sitä on myös kasteltava tasaisin väliajoin, sillä kasvualusta ei saa päästä kuivumaan. Itse olen huomannut, että kastelu on tämän kasvin osalta tosi tärkeää; kasvi nuupahtaa tosi nopeasti, jos se jää ilman vettä.
- Lannoita aitoviikunaa kesäkaudella kerran kuussa, niin kasvi kasvaa mukavasti ja tuottaa hyvin myös satoa.
- Aitoviikuna kasvaa ja menestyy paremmin, kun sen istuttaa vähän myyntiruukkua isompaan ruukkuun. Tämä on minun kompastuskiveni, turhan usein kasvini unohtuvat muovisiin myyntiruukkuihin. Ja sen kyllä huomaa.
- Sadon voi korjata syys-lokakuussa. Hedelmät voi syödä sellaisenaan, kuivata, hillota – you name it! Näiden suhteen kannattaa malttaa ja odottaa sadon kunnollista kypsymistä, puolikypsinä maku on nimittäin ikävän kirpsakka.
- Aitoviikuna tiputtaa lehtensä syksyllä. Talveta puu viileässä ja mielellään pimeässä, ihannelämpötila on 0-5 astetta. Kastele kasvia talvetuksen aikana vain vähän. Keväällä puu kannattaa suojata harsolla auringolta ensimmäisten viikkojen ajan.
Suvi kirjoitteli juuri, että hänen viikunassaan on ikävä kissanpissamainen haju – ilmeisesti tämä on tyypillistä uusille kasveille ja hälvenee ajan mittaan. Minä en ole kuitenkaan havainnut tällaista missään viikunassani, ehkä kyse onkin jostakin tietystä lajikkeesta, jonka olen onnistunut välttämään. Omat puuni ovat olleet tasaisesti sekä sisällä että ulkona; isommat ovat päätyneet parvekkeelle ja pienemmät huonetiloihin. Minusta kasvit ovat menestyneet ihan hyvin molemmissa, ehkäpä piirun verran paremmin ulkosalla, jossa on tietysti enemmän valoa.
Itse olen tosi viehättynyt viikunan rennosta, vähän hontelosta kasvutavasta ja suurista modernin selkeistä lehdistä, jotka piirtyvät kauniisti taustaa vasten. Tässä varmasti kasvilajike, josta en hevillä luovu, olkoonkin että keväisin täytyy aina tehdä inventaario ja paikata tarvittaessa talven harventamaa kokoelmaa.
Oletteko te innostuneet viikunoista?
Fig tree is one of my all time favourite plants. Here´s some tips for fig tree care.
Viikunaa en omista, mutta avokado kasvaa hyvää vauhtia….ja eilen juuri laitoin kukkaruukkuun tammenterhon, kokeilen josko lähtisi kasvamaan. Terhossa oli vihreää tunkeutumassa kuoreta ulos…)
Vaikuttaa lupaavalta alulta! Minä kokeilin myös kasvattaa tammenterhoa pari vuotta sitten, mutta siitä ei tullut mitään. Täytyykin kokeilla tänä vuonna uudestaan, juuri nyt taitaa olla paras aika terhojen keräämiseenkin.
Minulla on tänä kesänä ostettu aitoviikuna, joka pitäisi juuri nostaa sisään. Meillä on pulmana se, ettei puolilämmintä/ viileää tilaa ole oikein tarjolla. Varastossammekin on lämmöt päällä. Mitenhän puulle mahtaa käydä, kun se on nyt ollut yöpakkasten ja syksyn viimojen keskellä, ja sitten se nostetaankin lämpimään sisätilaan? Onko lämpimässä talvetus edes mahdollista, vai onkohan puuni menetetty tapaus? Siinä on tosi paljon hedelmiäkin, jotka ei kyllä valitettavasti ehtineet kypsiksi asti. Olisi kiva jos sen saisi pidettyä hengissä talven yli!
No sepäs se kinkkistä onkin, harvalla tuollainen viileä tila löytyy, eipä sellaista ole täällä minunkaan nykyisässä asunnossani. Kyllä lämpimässä talvetuskin saattaisi onnistua, kannattaa ainakin kokeilla. Veikkaisin, että puu alkaa tiputtamaan lehtiä kun nostat sen takaisin sisälle, näin minulle on ainakin käynyt…