VINKIT VERHOJEN VALINTAAN: KANGAS, PITUUS JA RIPUSTUS
Verhoilla sisustaminen on nyt suositumpaa kuin pitkiin aikoihin. Saan usein kysymyksiä meidän kodin verhoista, kankaiden materiaaleista ja ripustuksesta, ja ajattelinkin nyt tästä johtuen jakaa omat vinkkini verhojen valintaan. Kuvituksena on vähän vanhempia, sekalaisia omia kuviani – verhoaiheisina totta kai.
Kangas
Aloitetaan oleellisimmasta: ensimmäinen askel kohti uusia verhoja on yleensä kankaan valinta. Sopivan värin ja/tai kuvion valitseminen on tietysti ihan oma juttunsa, mutta ensimmäiseksi kannattaa lähteä liikkeelle verhojen funktiosta: onko tarkoitus saada verhoista näkösuojaa, pimennystä vai ovatko ne enemmän vain tunnelman tuojana. Tämä rajaa jo vaihtoehtoja vähän pienemmäksi, jolloin voi keskittyä mieleisen sävyn ja kangaslaadun etsintään. Itse suosin verhokankaissa luonnonkuituja; pellava ei petä koskaan, mutta tämän rinnalla on muitakin kiinnostavia vaihtoehtoja. Puuvillasametti on taatusti näyttävä ja tällä hetkellä erityisen trendikäs valinta, silkkiverhot ovat puolestaan aina ylellisen ajaton vaihtoehto. On myös hyvä muistaa, että jotkut kankaat, kuten silkki, vaativat alleen vuorin, muuten aurinko haurastuttaa kankaan.
Meidän kaikki verhokankaat pikkuvessan salusiineja lukuunottamatta ovat Kinnasandin valikoimista. Alakerran ruokasalin verhokangas on Moon Rock -nimistä pellavaa, mutta yläkerran huoneiden verhot ovat villaa. Tämä on aika jännä materiaali verhoissa, tosi luonnollinen ja kaunis, mutta kuitenkin vähän erilainen pellavaan verrattuna. Ohuet villaverhot laskeutuvat superkauniisti, erityisesti tämä makuuhuoneessamme oleva verhokangas on ihan huikea. Kangasta valitessa kannattaakin hypistellä ja tunnustella sen laatua; miltä kangas tuntuu ja kuinka laskeutuvaa se on. Usein yksiväristen, äkkiseltään samalta näyttävien kankaiden laatuerot tulevat parhaiten esiin tällaisissa seikoissa.
Ripustus
Ripustuksesta riittäisi paljonkin asiaa. Ihan ensimmäiseksi vinkkaan klikkaamaan tähän kuvaan. Yleensä paras ja kaunein lopputulos tulee ripustamalla verhot mahdollisimman ylös ja jättämään tarpeeksi tilaa ikkunan yläreunaan, muutoin huone saattaa näyttää todellista matalammalta. Yllä olevassa kuvassa Kakolan sisustuskohteessamme oli pienehköt ikkunat ja tilaa näiden yläpuolella runsaasti; kuitenkin ripustimme verhot kauas ikkunan yläreunasta suoraan kattoon eleettömällä valkoisella kattokiskolla. Tämä korostaa korkeaa tilaa ja tekee verhoista veistoksellisen, näyttävän elementin. Lopputuloksesta olisi tullut ihan erilainen, ujo ja typistetty, jos verhot olisi ripustettu suoraan ikkunan yläpuolelle.
Oma suosikkini ripustuksessa on juuri tällainen valkoinen kisko, jonka voi kiinnittää joko kattoon tai seinään, se sopii useimpiin kohteisiin. Nämä ovat kaihdinliikkeiden peruskamaa, ja taitaapa vastaavia saada ihan Eurokankaastakin. Siinä missä kisko on huomaamaton ja moderni, on verhotanko jo vähän näyttävämpi elementti. Ne sopivat parhaiten yksittäisiin ikkunoihin ja vähän klassisempaan tunnelmaan. Tällaiset löytyy meidän kodista, minusta messinkitangot olivat kauniimpi vaihtoehto yksittäisten, koristeellisten ikkunoiden ja leveiden listojen pariksi. Näin yleisesti tykkään kuitenkin suosia enemmän valkoista yksinkertaista kiskoa, ja varsinkin yksinkertaisempiin ikkunoihin ja/tai leveihin ikkunaseiniin ne ovat ihan ehdoton valinta. Näissä välttäisin turhia pätkiä; jos seinästä iso osa on ikkunaa, on nurkasta nurkkaan kulkeva kisko usein siistein ja kaunein vaihtoehto.
Tangolle tai kiskolle kannattaa varata reilusti mittaa niin, että suurin osa verhoista on ikkunan ulkopuolella. Tämä suurentaa visuaalisesti ikkunaa, eivätkä verhot blokkaa näin ikkunasta tulevaa valoa. Lähestulkoon ikkunan pituinen kisko tai tanko ja suoraan ikkunan edessä riippuvat verhot ovat vähän surullinen näky, ne pienentävät ikkunaa ja estävät valon kulun. Meidän ruokasalin tanko on suunnilleen 35 cm molemmista reunoista ikkunaa pidempi, minusta tämä on aika hyvä mitta. Yläkerrassa mitta on vähän vähemmän, sillä vinon katon vuoksi tanko ei voi olla kovin paljon ikkunaa pidempi – muutoin se osuu kattoon. Tämä on vähän harmi, mutta eipä vinolle katolle mitään voi. Pitkät verhot ovat kuitenkin näissä tiloissa laskosverhoa parempi vaihtoehto siinä mielessä, että vähän ikkunaa pidempi patteri (ja toisen huoneen ruma paloikkuna) saadaan piiloon.
Myös kangasta kannattaa varata runsaasti, ettei lopputulos ole liian ”lirumainen”. Jos suunnittelee ikkunaseinustan peittäviä kevyitä valoverhoja, on kangasta hyvä varata leveyssuunnassa vähintään kaksinkertainen, mielellään 2,5 -kertainen määrä ikkunan leveyteen nähden. Näin lopputuloksesta tulee kauniin runsas. Rypytyksessäkin on vaihtoehtoja, jotka vaikuttavat lopputulokseen; itse olen ripustanut verhojen takse ommellun laskosnauhan joka toisesta lenkistä. Näin verho laskostuu vähän loivemmin, joka näyttää minun silmääni kauniimmalta kuin kovin tiheä laskos. Kiskokiinnityksessä verhoon ommellaan taas usein rypytysnauha, jonka minä jätän kiristämättä. Näin verhoista tulee melko suorat ja loivasti lainehtivat.
Pituus
Kangasvalinnan ja ripustuksen ohella myös verhojen pituus on oleellinen elementti. Suorat verhot tulisi minusta olla aina lattiaa viistävät, tai ihan maksimissaan sen strategisen sentin lattiasta. Myös ylipitkiä verhoja käytetään tällä hetkellä paljon, meidänkin ruokasalissa on tällaiset. Näissä voi toki olla omat epäkäytännöllisyytensä, mutta meillä kahden aikuisen taloudessa ei moisista tarvitse juuri välittää. Meidän verhot ovat vain aavistuksen, n. 10 cm ylipitkät, jolloin lattialle laskostuva kangasmäärä ei ole kovin suuri. En ole kokenut ylipitkiä verhoja siivouksessa juurikaan sen hankalammiksi; toki jos kangasta lojuu lattialla enemmän, kerää se enemmän myös pölyä ja siivouskin on hankalampaa. Ylipitkissä verhoissa täytyy myös muistaa asetella kangas kuosiin ja laskokset kauniiksi, sillä muuten lopputulos on epämääräinen ryttykasa. Tykkään kuitenkin ylipitkien verhojen tuomasta fiiliksestä; lattialle laskeutuva kangas tekee verhoista vielä vähän veistoksellisemmat ja näyttävämmät.
Verhot ovat kyllä ihania, niillä saadaan tuotua niin paljon tunnelmaa sisustukseen. Ne voivat olla kevyt ja pehmeä tausta tai voimakas statement – tai mitä vain näiden välillä. Tämä postaus keskittyi nyt suoriin verhoihin, joka on ehdottomasti se suosituin verhomalli juuri nyt. Oma lukunsa ovat sitten tietysti vaikka klassiset laskosverhot, joita oli puolestaan meidän edellisessä kodissa, näillekin on toki oma paikkansa. Näistä voidaan tarinoida tarvittaessa lisää vaikka kommenttiboksin puolella.
Onko teidän kodissa verhoja?
My thoughts and tips about curtains. I recommend to hang them as up as possible and use a rail that is wide enough. This picture shows very clearly the do´s and don´ts of hanging curtains. As a curtain fabric I prefer natural fibers such as linen, wool, cotton and silk. My curtains at home are made of linen and wool, and I am dreaming of having curtains from cotton velvet. Maybe next autumn…
Ihanaa, että verhot on tehneet paluun. Meiltä löytyy verhot kaikista makkareista ja olohuoneesta. Ruokailutilassa ja keittiössä ei ole eikä niihin taida koskaan tullakaan. Pellavaa löytyy meiltä joka huoneesta. En oikein muuta osaa ajatellakaan. Tuo villa alkoi kyllä kiinnostaa. Onko se hinnaltaan kuinka paljon arvokkaampaa kuin esim. pellava?
Niin minustakin! Verhoista tulee kotiin niin oma tunnelmansa ja sellainen viimeistelty ilme. Joka ikkunaan en minäkään kuitenkaan niitä halua, mutta näissä muutamissa huoneissa ovat oikein paikallaan.
Itse olen myös vannoutunut pellavafani, mutta villa on tosiaan kivaa vaihtelua tälle. Tämä Kinnasandin villakangas liikkuu aika lailla samoissa hinnoissa kuin saman merkin pellavakin. Toki pellavissa on sitten eroja merkkikohtaisesti… Tässä metrihinta on muistaakseni noin 130 euroa.
Hei, erinomainen kirjoitus! Mistä olet ostanut tuon ohuen villakankaan?
Kiva kuulla, kiitos! Tuo Kinnasandin villakangas on meiltä töistä Sisustuksen Koodista.