DIY: RINTAPANEELIT
Muutama viikko sitten kirjoittelin Kasettipaneelit oleskelutiloihin? -postauksessani ajatuksiani jonkinlaisista rinta- tai kasettipaneeleista, joita olen kaavaillut oleskelutiloihimme jo ihan remontin alusta asti. Viime viikolla oli sitten aika ryhtyä tuumasta toimeen, ja viikon lopussa valmiit paneelit komeilivat jo olohuoneessa sekä ruokasalissa. Lupasin viime sunnuntain remonttikuulumisissa kirjoitella aiheesta vähän tarkemmin, ja nyt seuraavassa olisikin luvassa tarkempi selostus paneelien teosta diy-ohjeiden kera.
Päädyimme lopulta tällaiseen riisuttuun malliin, ja aluksi kaavaillut kasetit jäivät kokonaan pois. Tämä osittain siksi, että minusta jonkinlaiset kasettipeilit olisivat vaatineet listalta lisää korkeutta, ja sitä en halunnut. Myös rikkonaiset huoneet ovi- ja ikkuna-aukkoineen olisivat tehneet peilien rytmityksestä vähän haastavan. Ja jotenkin meidän kodin tunnelmaan astetta simppelimpi paneeli sopi muutenkin paremmin. Lopputulokseksi siis päätyi tämä – niin, miksikä tätä nyt kutsuisikaan; olisiko tämä kasettipaneeli ilman kasetteja, korotettu jalkalista vai sitten ihan vain rintapaneeli. Jälkimmäinen termi taitaa olla aika kattava yleisnimi kaikenlaisille puolipaneelityyppisille ratkaisuille, joten mennään sillä.
Aloitimme homman naulaamalla päällimmäiseksi tulevan koristelistan sopivalle korkeudelle, tässä hommassa laser oli hyvä apu. Käytimme listana nyt lopulta ihan tavallista, kahdelta sivulta suorakulmaista listaa, jossa oli muihin talon listoihin sopiva koristeprofiili. Kehys- tai paneelilista käy myös, jolloin listassa on pieni “lippa”, joka asettuu alla olevan levyn päälle. Korkeuden mietimme ennen kaikkea ikkuna-aukkojen mukaan, halusin listan jäävän selkeästi niiden alle, jolloin vaikutelma olisi kevyt ja ilmava. Päädyimme asettamaan listan alareunan 45 cm korkeudelle, näin kokonaiskorkeudeksi tuli 4 cm listan jälkeen 49 cm.
Huom! Kiinnitä huomiota muotoon ja mittasuhteisiin. Minkä korkuinen ja muotoinen lista toimii tulevan jalkalistan ja karmilistojen parina parhaiten? Entäpä miltä lista näyttää suhteessa paneelin korkeuteen? Tämä lista kannattaa myös ehdottomasti maalata etukäteen jos suinkin aikaa on – rajaushommiin ja sen huolelliseen maalaukseen menee muuten melkoisen pitkä tovi. Meillä sitä aikaa ei tietystikään ollut, vaan paneelin asentamiseen piti päästä saman tien, niinpä lista jäi maalaamatta – ja minä teippasin ja sudin taiteilijasiveltimellä sitä sitten muutaman illan, heh.
Päällimmäisen listan asennuksen jälkeen oli alle tulevan levyn vuoro. Jos haluaa päästä vähän helpommalla, ei tämä levy ole ihan pakollinen, alle jäävän seinäpinnan voi vain maalata paneelin väriseksi. Me halusimme kuitenkin vähän viimeistellymmän lopputuloksen ja alaosaksi seinäpinnasta erottuvan, sileän ja kestävän pinnan, joten valitsimme alaosaksi 6 mm mdf-levyn. Vaneriakin voi käyttää, mutta puun eläminen ja vääntyileminen voi koitua ajan mittaan ongelmaksi, mdf-levyssä tätä huolta ei ole. Mdf-levyä saa useimmista rautakaupoistakin, me kuitenkin hankimme nämä paikallisesta levytavaraan erikoistuneesta Levy-Jaatista, jossa saimme levyt valmiiksi sahattuna toivomaamme 45 cm korkeuteen.
Huom! Kannattaa kiinnittää huomiota levyn paksuuteen: levy asennettiin meillä ovien karmilistaa ja tämän alaosassa olevaa suorakulmaista palikkaa päin, paksuus ei siis saanut missään nimessä ylittää näiden paksuutta. 6 mm levy näytti vielä ihan sopusuhtaiselta näiden kanssa, näinpä valinta osui tähän. Levyjen paksuuksissa on kuitenkin paljon valinnanvaraa, näissä liikutaan ihan parin millin välein, tästä ei siis homman pitäisi jäädä kiinni.
Mdf-levyn asentamisessa meni aikansa. Vaikka korkeus oli jo valmiiksi sahattu, piti kaikille sähköpistokkeille tietysti mitata ja porata reiät levyyn. Etukäteen mietimme myös levyjen liitoskohtia; kuinka saada 280 cm pitkien levyjen saumat siististi liitettyä toisiinsa. Paksumpaan puutavaraan olisi ehkä voinut ajatella jonkinlaista ponttia, mutta ohuessa mdf:ssä ei tässä vaihtoehdossa ollut järkeä, siispä päädyimme pelkkään puskusaumaan. Saimme mitoitettua levyt niin, että kaikki saumat yhtä lukuunottamatta jäivät pattereiden taakse piiloon, puskusaumat eivät siis näy sieltä mihinkään. Yksi saumoista jäi kuitenkin väistämättä ruokasalin ehjälle seinälle, sen kittasin vain sileäksi ja maalasin päälle. Ainakin tällä hetkellä sauma on siististi piilossa, täytyy kuitenkin vähän seurata mitä sille ajan mittaan tapahtuu…
Huom! Mieti levyjen mitoitus ja saumakohdat; miten levyt liitetään toisiinsa, mihin saumat asettuvat, saako saumat huomaamattomaan paikkaan tai piiloon esim. pattereiden alle? Tai peittääkö mahdollinen kehys saumakohtia? Entäpä mitä mahdollisten pattereiden kohdalla tapahtuu, jatkuuko levy ehjänä niiden läpi?
Paneelien asennuksen jälkeen olikin jalkalistojen vuoro, ne asennettiin ihan tavalliseen tapaan mdf-levyn päälle. Käytimme näissä huoneissa samaa jalkalistaa kuin muissakin (paneelittomissa) huoneissa, jotta yhtenäisyys säilyisi. Ja sitten olikin aika ryhtyä maalaus- ja kittaushommiin…
Pohjamaalasin listat ensin kertaalleen Otexilla, tämän jälkeen kittasin ja hioin kaikki ruuvin- ja naulanreiät. Meillä paneeleista tuli listojen väriset, joten maalasin ne tämän jälkeen kertaalleen listamaalilla, jota olemme käyttäneet talon kaikissa listoissa ja ovissa. Tämä peitti jo tosi hyvin, ja ensimmäisen pintamaalikerroksen jälkeen piti paikkailla enää muutamia kohtia, lähinnä kulmia ja satunnaisia kittikohtia peittävämmäksi. Ja sittenpä koko komeus oli valmis:
Minä olen tosi tyytyväinen lopputulokseen, paneelit tuovat oikein kaunista tunnelmaa meidän oleskelutiloihin. Tarvittavat materiaalit ja työvaiheet ovat sinällään melko yksinkertaiset, mutta rintapaneelit olivat silti melko työläät: mies teki niitä kaksi pitkää päivää, jonka jälkeen minä vielä kittasin ja maalasin niitä useampana iltana. Mutta kyllä ne ovat ehdottomasti kaiken vaivan väärtti! Paneelit rajaavat seinäpinnat kauniisti ja korostavat niiden harmaata sävyä, ne pelaavat myös kivasti yhteen ovien ja muiden listojen kanssa. Oleskelutilat ovat muuten aika simppelit, mutta nämä paneelit tuovat sinne kyllä kivasti ilmettä – onneksi tuli tehtyä.
Meillä tosiaan kasetit jäivät paneeleista uupumaan, ne voi kuitenkin halutessaan lisätä tämän paneelin päälle. Yksinkertaisimmillaan suorakulmaiset peilit tai kasetit syntyvät kehyslistasta, jotka nakutellaan tämän pohjan päälle, syvemmällä olevat kasetit vaativat puolestaan kehykset vaikkapa höylätystä laudasta. Näitähän voi varioida loputtomiin, erilaisilla muodoilla, profiileilla ja korkeuksilla saa aikaan hyvinkin erilaisia lopputuloksia. Koristeellisimmat kasettiversiot jättäisin puusepän tehtäviksi, viimeistely ja yksityiskohdat ovat kuitenkin tuolloin ihan eri luokkaa. Mutta tällaiset simppelit versiot onnistunevat hyvin myös diy:nä.
Entäpä mitä tämä lysti sitten kustansi? Kahteen isohkoon huoneeeseen mdf-levyt maksoivat yhteensä n. 200 euroa + ylimmäinen koristelista n. 100 euroa. Jalkalistat, maalit ja kitit tietysti muiden tilojen mukaisesti – nämä olivat meillä jo valmiina hankittuina. Minusta kokonaishinta jäi oikein kohtuulliseksi – ainakin verrattuna siihen, mitä nämä olisivat voineet maksaa. Oikein onnistunut diy minusta!
Here´s the instructions for diy wainscoting we built to our living and dining rooms. The steps may look simple but actually this took a lot of time, there was so much to measure and calculate. But it was worth it, I love the result!
Kiitokset diy-ohjeista! Upea lopputulos. Millä maalilla maalasitte rintapaneelit? Ovi- ja ikkunamaali/ maalarin valkolakka/ jokin muu? Sävy Tikkurilan Paperi?
Kiitos! Maalasimme rintapaneelit maalarin valkolakalla, sävy tässä oli Tikkurilan Perinnevärit 133 A, eli sama kuin listoissa ja ovissa.
Todella tyylikäs ja kaunis ratkaisu. On teillä vaan kaunis koti, johon muuttaa asumaan. Onnellisia hetkiä!
Kiitos, Leena!