Vaniljan makuiset kuivatut omenat
Kuivatut omenaviipaleet maistuvat pienenä välipalana vaikka sellaisenaan. Nämä viipaleet kastetaan ensin vaniljalla maustettuun sitruunamehuun, jolloin ne säilyttävät kauniin värisinä.
Syksyn omenasatoa voi säilöä vaikkapa kuivattamalla. Muistan, kun mummollakin oli aina kuivattuja omenaviipaleita naruun pujotettuna roikkumassa keittiön seinillä. Silloin kauan sitten eivät ne kovin kummoisilta maistuneet -eipä kyllä ollut aavistustakaan, kuinka kauan ne olivat siellä jo roikkuneet.
Nyt päätin kokeilla näitä uudelleen mutta hieman muokaten, kun omenanviipaleet kastaa vaniljalla maustettuun sitruunamehuun, niin omena ei pääse tummumaan ja lopputulos on kaunis, sekä miedon vaniljainen. Kuivatut omenat kannattaa säilyttää paperipussissa ja mahdollisimman kuivassa paikassa, sillä ne nahistuvat helposti. Hyvä vinkki on laittaa paperipussiin kangaspussi, jossa on merisuolaa, sillä se sitoo mahdollisen kosteuden itseensä ja omenat pysyvät rapsakoina.
Vaniljaiset kuivatut omenat
Ainekset
- 4 kpl
- omenaa
- 1/2 kpl
- sitruuna
- 2 tl
- vaniljasokeria
- Muut ainesosat
Tee näin:
Sekoita sitruunanmehu ja vaniljasokeri keskenään.
Poista omenista kara ja viipaloi ne parin millin paksuisiksi viipaleiksi.
Kasta jokainen viipale sitruunamehuun ja laita leivinpaperin päälle uunipellille.
Kuivaa omenia 100 asteessa tai kiertoilmauunissa 75 asteessa 3-4 tuntia.
Sammuta uuni ja jätä uuninluukku raolleen kunnes omenaviipaleet ovat kuivia.