Täydelliset uudet perunat
Uusien perunoiden keittäminen on helppoa näillä vinkeillä. Lähtökohtaisesti uudet perunat lisätään aina kiehuvaan veteen, mutta testasin myös kylmään veteen – syntyisikö siinä jotain eroja?
Uudet perunat tai toisella nimellä varhaisperunat, ovat kesän odotetuin herkku. Höyryävät varhaisperunat tillin ja voin kanssa ovat paras lisäke juhannuksen grilliherkuille, sillin tai lasimestarin silakan kanssa nautittuna. Yksi parhaista kastikkeista uusien perunoiden kanssa on mummun klassinen munakastike.
Kylmään vai kiehuvaan veteen?
Olen aina ollut sitä mieltä, että uudet perunat pitää valmistaa kiehuvassa vedessä, mutta tulipa nyt testattua toistakin vaihtoehtoa. Lopputuloksessa ei mielestäni kuitenkaan ollut hirveän suuria eroja, mutta kiehuvassa vedessä niistä tuli kuitenkin ehkä hieman maukkaampia ja pehmeämpiä. No niin tai näin, mutta jotta maku olisi paras mahdollinen, jatketaan keittämistä tutulla tavalla. Kysyin seuraajien kommenttia myös instagramissa @perinneruokaaprkl vaustaus oli tietenkin kiehuvaan.
Keitä uudet perunat näin:
- Valitse tasakokoisia varhaisperunoita.
- Pese varhaisperunat hyvin juuresharjalla ja laita ne odottamaan kylmään veteen.
- Kuumenna vesi kiehuvaksi ja mausta suolalla (1-2 tl /1 lira vettä)
- Lisää perunat kattilaan ja kaada ylimääräinen vesi pois.
- Anne perunoiden kiehua kevyesti poreillen.
- Lisää tillin varret puolivälissä keittämistä.
- Kokeile perunoiden kypsyttää veitsenkärjellä.
- Kaada keitinvesi pois, kun perunat ovat melkein kypsiä, mutta vielä hieman napakoita.
- Aseta perunoiden päälle talouspaperia tai puhdas keittiöliina ja sulje kansi. Anna hautua muutama minuutti.
- Lisää päälle tuoretta tilliä ja tarjoile.
ns. uusiperuna ei ole sitä mitä kaupoissa myydään. Perinteinen uusiperunan mukulakoko on n. 5-30 mm.
Näitä kun keittää ja kastikkeena kermaviili mihin sekoittaa sipulia, suolaa ja sinappia niin nam nam.