Raparperi-pekonipiirakka
Raparperi ja pekoni ovat täydellinen makupari! Tämä suolainen raparperipiirakka katoaa hetkessä.
Raparperikausi jatkuu vielä pitkään, joten otetaan siitä nyt kaikki irti. Tämä resepti on suolainen raparperipiirakka, mikä saattaa kuulostaa hassulta. Hieman epäilin sitä myös itse aluksi, mutta kirpeä raparperi toimii älyttömän hyvin pekonin, purjon ja herkullisen gruyére-juuston kanssa. Myös vieraiden epäillykset suolaisesta raparperipiirakasta katosivat heti ensipuraisulla ja kohta koko piirakka olikin jo kadonnut.
Valmistin piirakan 20 x 30 cm kokoiseen vuokaan, mutta yhtä hyvin voit käyttää halkaisijaltaan noin 28 cm kokoista pyöreää piirasvuokaa. Vuoan pohjalle kun levittää leivinpaperin, niin piirakka on helppo nostaa siitä pois ja leikata valmiiksi annospaloiksi. Parasta piirakka on vielä hieman lämpöisenä.
Raparperi-pekonipiirakka
Ainekset (12 annosta)
- 4 dl
- vehnäjauhoja
- 150 g
- voita tai margariinia
- 1/2 dl
- kylmää vettä
- Täyte:
- 170 g
- pekonia
- 1
- purjo (300 g )
- 3 dl
- raparperia viipaloituna
- 2 tl
- sokeria
- 1/2 tl
- mustapippuria
- 200 g
- gruyére-juustoa
- Munamaito
- 2 dl
- ruokakermaa
- 2
- kananmunaa
- 1/2 tl
- suolaa
Tee näin:
Nypi vehnäjauhot sekaisin voin kanssa. Lisää lopuksi vesi ja sekoita tasaiseksi.
Kaulitse tai painele taikina 20 x 30 cm kokoiseen vuokaan leivinpaperin päälle. Pistele pohja harukalla ja esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
Valmista täyte leikkaamalla pekoni pieniksi paloiksi kylmälle paistinpannulle. Laita levy päälle ja paista kunnes pekoni on rapeaa. Halkaise purjo ja huuhdo se. Leikkaa purjo puolirenkaiksi ja lisää paistinpannulle. Leikkaa rapaperi ohuiksi viipaleiksi ja lisää ne myös paistinpannulle. Paista kunnes purjo on kypsää. Mausta täyte sokerilla ja mustapippurilla.
Raasta juusto ja lisää siitä puolet esipaistetun piirakkapohjan päälle. Lisää sitten raparperi-pekonitäyte ja loput juustoraasteesta.
Valmista munamaito sekoittamalla ruokakerma ja kanamunat keskenään. Mausta suolalla ja kaada seos piirakan päälle.
Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, tai kunnes sen pinta on kauniin värinen. Anna piirakan jäähtyä hieman ennen tarjoilua.
Mitenkäs tuota ohjetta pitäisi muokata että saisi koko uunipellillisen? Onkohan tuplana liikaa vai liian vähän?
Moikka! 41 x 35 cm kokoiselle uunipellille resepti pitää tuplata. Silloinkin siitä tulee hieman ohuempi. Ison uunipellin pinta-ala on 1435, kun taas 20 x 30 cm2 kokoisen vuoan pinta-ala on vain 600cm2. Syvä uunipelti on hieman pienempi, joten se voisi toimia täydellisesti. 🙂
Tätä on kokeiltava! 🙂 Voikohan tuon gruyére-juuston korvata muulla juustolla (mitä nyt kaapista löytyy) vai miten vaikuttaa makuun?
Muukin kova, pitkään kypsytetty sopii esim. appenzeller tai manchego,mutta kyllähän se makuun vaikuttaa.