Perinneruokaa prkl
Perinneruokaa prkl

Piparkakkupizza ja rukiinen silakkapizza

Kaupallinen yhteistyö: JP Chenet

Joulunajan hauskimmat pizzat ovat ruispohjainen silakkapizza ja piparkakkupohjainen pizza, joka saa täytteekseen homejuustoa, pähkinöitä ja hilloa. Pizzojen kanssa nautitaan lasillinen hyvää luomuviiniä. 

Juuri kun luulin kokeilleeni ruoanlaitossa lähes kaikkea, niin sain idean valmistaa pizzaa aivan uudella tavalla. Pizza on konseptina mielestäni loistava, sillä se antaa mielikuvitukselle siivet. Pohjaan voi sujauttaa lähes mitä tahansa ja täytteiden yhdistelymahdollisuudet ovat rajattomat. Blogini alkuperäinen idea on ollut tuoda vanhoja ja perinteisiä suomalaisia raaka-aineita tähän päivään. Tavallaan silakkapizza on siis itseasiassa paluu blogin syvimmille juurille. Silakkaa hyödynnetään nykyään aivan liian vähän, vaikka se on loistava raaka-aine. Rukiinen pohja on loistava kaveri silakalle ja tukee hienosti kalan makua. Tomaattikastike, punasipuli, tilli ja kokonaisuutta pehmentävä mozzarella ovat oiva valinta silakan kylkeen. Tätä pizzaa kannattaa ehdottomasti kokeilla! Pizzan kylkeen suosittelen JP. Chenetin Colombard-Chardonnay Organic 2017 -luomuviiniä, joka on kuiva ja mukavan sitruksinen viini. Viini sopii loistavasti illanistujaisten juomaksi ihan sinällään tai juurikin pienten naposteltavien tai vähärasvaisen kalan kaveriksi.

Jälkiruokapizza on ollut jo jonkin aikaa melkoinen hittiruoka ja olihan siitäkin pakko tehdä oma versio. Toki pohja on valmistettu piparkakkutaikinasta, joten oikeastaan lopputulos on isohko piparkakku maistuvilla päällisillä. Homejuusto, pähkinät ja hillo on lyömätön yhdistelmä. Joulunaikaan tuota yhdistelmää tulee käytettyä niin tortuissa kuin monissa muissakin muodoissa, mutta pizzassa se vasta maistuukin. Piparkakkutaikinasta muotoillaan pyöreä pohja, jonka päälle asetellaan homejuustoa, pekaanipähkinöitä ja aprikoosihilloa. Siinä täydellinen tarjottava jouluksi tai illanistujaisiin.

Siihen mukaan vielä lasi hyvää punaviiniä, niin ilta vain paranee. JP. Chenetin Merlot 2016 on keskitäyteläinen luomu punaviini, jossa maistuu karhunvatukka, karpalo ja kirsikka. Kevyt mausteisuus on juuri sopiva piparkakun kaveriksi. Lisäksi viini maistuu toki ihan seurustelujuomana tai vaikkapa pastan kanssa.

Molemmat JP. Chenet -luomuviinit ovat mielestäni mukavan helposti juotavia ja sopivat moneen tilanteeseen. Hyvin ja vastuullisesti tuotettu luomuviini, jonka hinta-laatusuhde on kohdallaan houkuttelee aina.  Hyvä viini ja ruoka kuuluvat mielestäni yhteen, joten kannattaakin kokeilla joulunaikaan pizzojen uudenlaisia versioita ja nauttia niitä maukkaan viinin kera. Piparipizza on taattu joulupöydän hitti!

Voit lukea lisää JP. Chenetin luomuviineistä Alkon sivuilta:

https://www.alko.fi/tuotteet/442867/J.P.-Chenet-Merlot-2016

https://www.alko.fi/tuotteet/007295/JP.-Chenet-Colombard-Chardonnay-Organic-2017

Silakkapizza ruispohjalla

Ainekset
( 1 Annos )

1 dl
vettä
1 tl
kuivahiivaa
1/2 tl
suolaa
1 tl
sokeria
1 rkl
rypsiöljyä
1 dl
vehnäjauhoja
1,5 dl
ruisjauhoja
Täytteet
1-2 dl
tomaattikastiketta
125 g
mozzarellaa
1 kpl
punasipuli
150 g
silakkafileitä
1/4 rku
tilliä
40 min
{
AKTIIVINEN 20 min
PASSIIVINEN 20 min

Tee näin:

Sekoita kuivahiiva 42-asteiseen veteen ja lisää joukkoon suola, sokeri sekä rypsiöljy. Lisää lopuksi jauhot ja vaivaa hetki. Anna kohota kaksinkertaiseksi liinan alla.

Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle ohueksi pohjaksi. Lisää päälle tomaattikastiketta, mozzarellaa ja punasipulirenkaita. Lisää päällimmäiseksi silakkafileet ja ripottele niiden pintaan hieman suolaa.

Paista pizzaa 225-asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia. Koristele valmis pizza hienonnetulla tillillä ja mustapippurilla.

Piparkakkupizza

Ainekset
( 1 Annos )

125 g
piparkakkutaikinaa
1 dl
aprikoosimarmeladia
75 g
sinihomejuustoa
25 g
pekaanipähkinöitä
1 rkl
kuivattuja karpaloita
20 min
{
AKTIIVINEN 5 min
PASSIIVINEN 15 min

Tee näin:

Kaulitse piparkakkutaikina leivinpaperin päälle pyöreäksi pohjaksi.

Levitä pohjalle paistonkestävää aprikoosimarmeladia.

Ripottele pintaa murennettua sinihomejuustoa, hienonnettuja pekaanipähkinöitä ja kuivattuja karpaloita.

Paista piparkakkupizzaa 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.