Perunagalette
Monipuolinen peruna maistuu piirakassa! Västerbottenjuustoa, pekonia ja perunaa – mikä voisi mennä pieleen. Tämä täyteläinen perunagalette sopii vaikka illanistujaisiin.
Syysperunan aika alkaa olla käsillä. Vaikka peruna on loistava lisäke, niin siitä voi valmistaa myös kaikenlaista muuta herkkua. Tässä piirakassa itse peruna pääsee loistamaan. Sen seuraksi valitsin Västerbottenjuuston, mutta yhtä hyvin tilalla voi käyttää muuta voimakasta juustoa. Pinnalle pekonia, eikä piirakka oikein muita täytteitä kaipaakaan! Piirakka viimeistellään ruohosipulilla ja pinnalle voi raastaa halutessaan myös hieman sitruunankuorta tuomaan hapokkuutta.
Tämä perunagalette on loistava valinta illanistujaisiin. Mikäli syöjiä on enemmän kuin kaksi, niin kannattaa varautua valmistamalla useampi piiras, sillä nämä katoavat hetkessä. Piirakasta saa valmistettua kasvisversion jättämällä pekonin pois ja lisäämällä hieman suolan määrää.
Perunagalette
Ainekset (2 annosta)
- 3 dl
- vehnäjauhoja
- 1 tl
- suolaa
- 1 dl
- vettä
- 1/2 dl
- oliiviöljyä
- Täyte
- 5-6
- perunaa (kiinteää)
- 100 g
- voimakasta juustoa (esim. Västerbotten)
- 100 g
- pekonia
- 1/2 tl
- mustapippuria
- 1
- kananmuna voiteluun
- 1/4 rku
- ruohosipulia
- sitruunakuorta raastettuna
- sormisuolaa
Tee näin:
Valmista pohja sekoittamalla keskenään vehnäjauhot ja suola. Lisää joukkoon vesi ja öljy. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja anna vetäytyä hetki jääkaapissa.
Keitä perunat lähes kypsiksi kuorineen. Kuori kypsät perunat ja viipaloi ne.
Kaulitse taikina leivinpaperin päällä noin Ø 35 cm kokoiseksi pyöreäksi levyksi. Nosta taikina leivinpaperin kanssa uunipellille.
Raasta juusto ja levitä se pohjan päälle. Jätä reunoille tilaa noin 4 cm. Levitä päälle viipaloidut perunat. Leikkaa päälle pekoni saksilla tai veitsellä. Rouhi pinnalle mustapippuria.
Käännä galeten reunat piirakan päälle ja nipistä taikinaa hieman, jotta se pysyy paremmin kasassa. Voitele reunat kananmunalla ja paista galettea 200-asteisessa uunissa noin 20–30 minuuttia.
Ripottele valmiin perunagaleten pinnalle tuoretta ruohosipulia ja halutessasi hieman sitruunankuorta.