Pääsiäisen piparitalo
Tänä pääsiäisenä rakennetaan piparitalo! Valmista ruohokatto vihreäksi värjätyistä kookoshiutaleista ja muotoile sokerimassasta talon asukkaaksi pupu.
Jouluna rakennetaan piparitalo, jotenkin miksei myös pääsiäisenä? Ainakin tästä riittää mukavaa puuhaa koko päiväksi! Reseptin taikinasta riittää vaikka kolmeen pääsiäistaloon, joten jokainen voi halutessaan tehdä omansa.
Taloa varten valmistetaan ensin vaalea piparkakkutaikina, mutta pakastealtaan valmistaikina toimii myös mainiosti. Tuosta alempaa löytyy piparitalon kaavat tulostamista varten. Kuva kannattaa tallentaa ensin koneelle, jolloin se tulostuu varmasti oikean kokoisena. Sitten vaan leikellään kaavat irti ja niiden avulla piparitaikinasta osat.
Osien liimaamiseen käytin valmista elintarvikeliimaa (Dr. Oetker), sen avulla kokamisesta tule helppoa. Ennen kuin katto asetellaan paikoilleen, sen pintaan valellaan sokerikuorrutetta ja pinnalle ripotellaan reilusti vihreällä elintarvikevärillä värjättyjä kookoshiutaleita. Samoja lastuja liimataan myös maahan nurmikoksi.
Pääsiäistalon vaikein osuus onkin sitten itse pupu. Ensimmäiseksi tehdään sokerimassasta iso pallo, josta viistetään 1/3 osaa pois ja leikkuupinta painetaan vasten talon seinää. Sitten pupulle muotoillaan häntä ja jalat. Jalkojen pohjaan laitoin vielä ohuen kerroksen vaaleanpunaiseksi värjättyä sokerimassaa, jolloin jalat näyttää enemmän jaloilta 😀 Oikeastaan siinä tämä pääsiäistalo onkin tai ainakin minun versioni. Jokainen voi koristella talon juuri haluamallaan tavalla, samalla voi tehdä vaikka parikin erilaista versiota, sillä reseptissä olevasta piparitaikinasta riittää ainekset jopa kolmeen taloon. Lopuista voi leipoa myös tavallisia pipareita tai taikinan voi myös pakastaa.
Pääsiäisen piparitalo
Ainekset (1 annos)
- 75 g
- voita
- 1 dl
- sokeria
- 1/2 dl
- hunajaa
- 1/2 dl
- kuohukermaa
- 3,5 dl
- vehnäjauhoja
- 1/2 tl
- leivinjauhetta
- 1 tl
- vaniljasokeria
- Koristeluun
- 2 dl
- kookoshiutaleita
- vihreää elintarvikeväriä
- sokerikuorrutetta
- elintarvikeliimaa
- valkoista sokerimassaa
- pääsiäismunia
Tee näin:
Valmista ensin taikina. Sulata rasva, lisää joukkoon sokeri ja hunaja. Anna jäähtyä. Sekoita joukkoon kerma ja yhdistetyt kuivat aineet. Siirrä taikina pakastepussiin. Painele litteäksi. Anna taikinan tekeytyä pari tuntia, mieluiten yön yli.
Tulosta piparitalon kaavat ja leikkaa ne irti. Pehmennä taikinaa hetki jauhotetulla pöydällä ja kauli ohueksi levyksi. Leikkaa piparitaikinasta katto, seinät ja valmista myös talolle pohja (halkaisijaltaan n. 15 cm).
Nosta palat varovaisesti uunipellille leivipaperin päälle. Paista 175 asteessa noin 8-9 minuuttia. Jäähdytä palat huolella.
Mittaa kookoslastut kulhoon ja värjää ne vihreällä elintarvikevärillä. Sivele katon paloihin sokerikuorrutetta kauttaaltaan ja painele värjättyjä kookoslastuja niihin kiinni. Anna katon kuivahtaa hetki.
Kokoa talo piparipohjan päälle elintarvikeliimaa apuna käyttäen. Liimaa viimeiseksi katto.
Levitä pohjan päälle myös sokerikuorrutetta ja värjättyjä kookoslastuja ruohoksi.
Valmista pupu tekemällä sokerimassasta pyöreä pallo. Leikkaa siitä 1/3 osaa pois ja asettele se seinää vasten. Pyörittele massasta myös häntä ja muotoile jalat. Tee jalkapohjiin vaaleanpunaisella värillä värjätystä massasta jalkapohjat ja varpaat.
Koristele lisäksi pienillä pääsiäismunilla.