Nokkospatonki on maukas keväinen herkku
Viime viikolla tuli valmistettua nokkospestoa ja sitä jäi roimasti ylimääräistä. Johonkin se piti saada käytettyä, sillä ei sitä raaski poiskaan heittää. Nokkospesto sopiikin todella hyvin patongin täytteeksi ja siitä saa oikein maistuvan lisäkkeen vaikka grilliruualle tai gratinoiduille parsoille. Tämän patongin täytteeksi sopii hyvin myös kaupoista löytyvät valmispestot ja sekaan voi heittää vaikka vähän juustoraastetta, jolloin maku paranee entisestään.
Ensin nokkospuskaan
Patongin valmistus pitääkin aloittaa nokkospestosta, minkä ohje löytyy täältä. Valmistus on kuitenkin nopeaa, jos nokkosia on saatavilla lähipuskissa 😀 Taikinan valmistus aloitetaan sekoittamalla kuivahiiva 42 asteiseen veteen ja mukaan lisätään sokeri ja suola. Yleiskone olisi paras vaihtoehto, mutta saa tämän käsinkin tehtyä, kunhan vain jaksaa vaivata. Jauhoja lisätään vähän kerrallaan taikinaan ja kun kaikki jauhot ovat sekaisin, niin taikinaa vaivataan hetki kunnes se irtoaa astian reunoilta. Lopuksi taikina alustetaan öljyllä ja annetaan kohota kelmun alla kaksinkertaiseksi.
Tästä taikinasta tulee neljä isohkoa patonkia. Jaa taikina neljään osaan ja kaulitse ne soikeiksi levyiksi. Päälle levitetään nokkospestoa muutama lusikallinen, mitä enemmän sitä laittaa, sitä mehukkaampi on lopputulos. Taikina kääritään kuin kääretorttu rullaksi ja nostetaan uunipellille leivinpaperin päälle sauma alaspäin. Patonkeja pitää vielä kohottaa hyvin ennen paistoa, vähintään 30 minuuttia, itse annoin niiden olla noin tunnin verran liinan alla. Juuri ennen paistoa tehdään terävällä veitsellä viillot patonkeihin, jotta kaunis vihreä pesto tulee näkyviin kypsässä leivässä.
Nämä patongit katosivat nopeasti iltateellä, eivätkä ne tarvinneet päälleen mitään, sillä pesto sai aikaan herkullisen mehukkaan maun.
Nokkospatonki
Ainekset
- 4 dl
- vettä
- 11 g
- kuivahiivaa
- 1 tl
- sokeria
- 2 tl
- suolaa
- 10 dl
- vehnäjauhoja
- 1 dl
- öljyä
- Muut ainesosat
- nokkospestoa
Tee näin:
Valmista nokkospesto http://www.maku.fi/reseptit/nokkospesto voit käyttää myös muita valmiita pestoja.
Valmista taikina lämmittämällä vesi 42 asteiseksi ja lisää siihen kuivahiiva, sokeri ja suola.
Lisää jauhoja vähän kerrallaan kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoilta
Lisää lopuksi öljy ja vaivaa taikina hyvin.
Peitä kulho kelmulla ja anna kohota kaksinkertaiseksi.
Jaa taikina neljään osaan ja kaulitse jauhojen avulla soikeiksi levyiksi.
Levitä nokkospestoa 2 ruokalusikallista levyn päälle ja rullaa kuin kääretorttu.
Anna kohota 30-60 minuuttia ja leikkaa patonkeihin viillot ennen paistamista.
Paista patonkeja 225 asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia.