Luumu-toscakakku
Paksun ja kinuskiseksi paahtuneen toscakuorrutteen alla majailee kakkutaikinaan sukeltaneet luumut! Syksyn luumusato on parhaimmillaan tässä kakussa.
Vielä ehtii pyöräyttämään luumukakun syksyn sadosta. Ainakin maalla käydessäni puut notkuivat vielä luumuja, mutta satokausia alkaa olla lopuillaan. Mikäli omaa puuta et sattumoisin omista, niin kauppojen hyllyillä luumuja on saatavilla runsaasti.
Tässä kakussa luumut on upotettu taikinan sekaan, jolloin kirpeitä sattumia on juuri sopivassa suhteessa. Kakun pinnalle tehdään reilu kerros toscakuorrutetta, joka paahtuu uunissa kinuskiseksi. Yhdistelmä on kerrassaan täydellinen.
Mikäli haluat kakusta vielä överimmän, niin lorauta päälle hieman vaniljakastiketta!
Luumu-toscakakku
Ainekset (10 annosta)
- 500 g
- luumuja
- 150 g
- voita tai margariinia
- 2 dl
- fariinisokeria
- 3
- kananmunaa
- 4 dl
- vehnäjauhoja
- 2 tl
- leivinjauhetta
- 1 tl
- kardemummaa
- Toscakuorrute
- 100 g
- voita tai margariinia
- 1 dl
- sokeria
- 100 g
- mantelilastuja
- 1 rkl
- maitoa tai kermaa
- 1 rkl
- vehnäjauhoja
Tee näin:
Pingota halkaisijaltaan 22 cm kokoiseen irtpohjavuokaan leivinpaperi ja voitele reunat.
Halkaise luumut ja poista kivi. Leikkaa luumut noin 8 osaan.
Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri sähkövatkaimella. Lisää vaahdon joukkoon kananmunat yksitellen hyvin vatkaten.
Yhdistä vehnäjauhot, leivinjauhe ja kardemumma. Lisää jauhoseos rasva-sokeriseokseen ja sekoita nopeasti sähkövatkaimella.
Lisää paloitellut luumut taikinan joukkoon ja sekoita lastalla. Kaada seos irtopohjavuokaan.
Paista kakkua 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Testaa kypsyyttä tikulla, kakku saa olla tässä vaiheessa keskeltä vielä hieman raaka.
Valmista toscakuorrute. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja keitä muutama minuutti, kunnes seos hieman sakenee. Lusikoi seos kakun pinnalle ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin värinen.
Anna kakun jäähtyä ennen reunojen irroittamista. Tarjoa täysin jäähtyneenä.