Lindströminpihvit

Onpas nyt muuten taas sellainen ruoka, mikä itsellä ainakin yhdistyy kouluruokailuun. Ei tosin yhtä vahvasti, mitä tuo tilliliha esimerkiksi, mutta uskallan väittää, että jokainen on koulussa viimeistään Lindströminpihveihin tutustunut. Onko niihin sitten mahdollisesti tullut jonkinlainen trauma? Ei kai sekään mahdotonta ole, mutta Lindströmin pihvit ovat aina olleet mielestäni ihan syötäviä eikä niitä ole tarvinnut kouluruokalassakaan karsastaa. Ja nyt tietysti, kun niitä tekee kotona, niin makukin on aivan eri luokkaa.

Punajuuria on ihan kiitettävästi saatavilla tähän aikaan vuodessa, joten miksei niitä sitten myös käyttäisi aktiivisesti. Tähän niitä ei nyt hirveän paljoa uppoa, mutta eiköhän sitä muutama muukin punajuuritekele saada aikaiseksi tässä. Nyt kuitenkin pihvien tekoon. Homma aloitetaan keittämällä kaksi keskikokoista perunaa ja yksi punajuuri suolatussa vedessä. Jos jonkinlaisia grammamääriä haluaa, niin perunaa tarvitaan noin 150 grammaa ja punajuurta samanverran. Perunat ja punajuuren voi hyvin keittää samassa kattilassa, mutta perunat vaan kypsyvät nopeammin. Punajuuren voi tietysti pilkkoa vaikka neljään osaan, mutta kokonaisena sen maku pysyy myös parhaiten kasassa.

 

Perunat voi jo napata pois kattilasta niiden kypsyttyä ja samoin tehdään punajuurelle, kun se on kypsä. Sitten kumpaisenkin annetaan jäähtyä kunnolla. Tässä välissä voikin sitten kuoria yhden hyvänkokoisen punasipulin. Se hienonnetaan pieneksi silpuksi. Tai jos haluaa hifistellä, kuten kokkikin halusi, niin sipulista leikataan pieniä kuutioita “brunoise”-tyyliin, jossa kuutioiden ulottuvuudet ovat kolmea milliä tai sen alle. Tämä siis jos haluaa hifistellä. Hienonnettu punasipuli freesataan paistinpannulla voin kera ja senkin annetaan jäähtyä.

Jäähtyneet perunat, punajuuret ja punasipuli (onpas nyt kovin p-kirjaimella alkavia ainesosia kaikki tähän mennessä) sekoitetaan noin 400:n jauhelihagramman sekaan. Mukaan hienonnetaan vielä pari ruokalusikallista kapriksia. Kananmuniakin sekoitellaan joukkoon kaksi kappaletta ja seos maustetaan puolellatoista teelusikallisella suolaa sekä valkopippuria. Sitä valkopippuria ei siis tule kahta teelusikallista. Voisi olla aika hurjat pihvit.

Paistinpannulla voi nopeasti paistaa testipalan ja jos seos tarvitsee lisää mausteita niin tässä vaiheessa niitä vielä on helppo lisätä. Pyörittele taikinasta tuollainen suunnilleen tusinan verran pihvejä. Ne paistetaan pannulla tai uunissa kypsiksi. Sitten vaan ruokailemaan. Lindströmin pihvien kanssa klassinen yhdistelmä on sinappinen kermakastike. Peruna jonkinlaisessa muodossa sopii hyvin lisukkeeksi.

Lindströminpihvit – oiva vaihtoehto punajuurten ystäville

Ainekset

2 kpl
perunaa (yht. n. 150 g)
1 kpl
punajuuri (n. 150 g)
1 kpl
punasipuli (n. 150 g)
400 g
naudan jauhelihaa (rasvaa 17 %)
2 rkl
kapriksia
2 kpl
kananmunaa
1,5 tl
suolaa
0
valkopippuria
Muut ainesosat

Tee näin:

Keitä perunat ja punajuuri kuorineen. Keittäminen käy samassa kattilassa, mutta perunat vain kypsyvät nopeammin. Kuori ja jäähdytä perunat ja punajuuri.

Hienonna punasipuli. Freesaa se paistinpannulla voin kera. Jäähdytä.

Hienonna peruna ja punajuuri myös pieneksi. Sekoita jauhelihaan hienonnetut punajuuri, perunat ja punasipuli. Hienonna joukkoon myös kaprikset. Lisää kananmunat sekaan. Mausta suolalla ja valkopippurilla.

Paista paistinpannussa tai uunissa kypsiksi.

Kommentit (6)
  1. Lindströminpihvit ovat kyllä ihania! Lihattomia versioita olen muuten tehnyt pavuista ja kalaversioita lohesta. Herkkua 😀

  2. Ois aika huisia, jos onnistuisitte käyttämään kauden vihanneksia muutenkin kuin tässä ohjeessa! Jotenkin aina on tarkoitus olla ajan hermolla edes sen verran, että tulisi tehtyä syksyisin paljon juuresruokia, mutta se jää aina siihen uusien reseptien etsimiseen.
    Tämä on muutes ainoa ruokablogi, jota jaksan oikeasti seurata aktiivisesti, pointsit teille ^__^

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *