Kurpitsapiirakka Halloweenin kunniaksi

Jaahas, kauppareissun jäljiltä keittiöön on ilmestynyt myskikurpitsa. Kaupassa olen sellaisia joskus katsellut, mutta itse en ole koskaan ostanut. Nyt tulee siis sitäkin maistettua. Tietystikään minkäänlaisen kurpitsan ilmestyminen kaupasta ei pitäisi olla yllätys, sillä onhan halloween ihan juuri. Mukavan paljon on niitä perinteisiä kurpitsojakin ainakin tuossa lähikaupassa. Ehkä pitäis yrittää kaivertaa sellaista, kun Fanni ja Kaneli pääsi vähän inspiraatiota herättelemään. Ei sillä, aika loppuu ja kaikkea ei millään ehdi tehdä. Joten siis tuumasta toimeen, koska vielä on hämähäkinverkkoja leviteltävänä ja niin edelleen.

Halkaise kilon painoinen kurpitsa kahtia ja poista siemenet. Kurpitsanpuolikkaatkin voi vielä laittaa puoliksi. Nämä palaset valellaan öljyllä (ei ole pakko) ja laitetaan uuniin 225:een asteeseen paahtumaan. 45 minuuttia oli aika hyvä aika tuohon.

Kurpitsan ollessa uunissa voi valmistaa piirakkataikinan, jos sen haluaa tehdä itse. Jos on kiire, niin kaupasta saa hyviä piirakkataikinapohjia toki. Vaahdota 125 grammaa voita ja puolitoista desiä sokeria keskenään. Siihen lisätään sekaan vielä yksi kananmuna. Tämän jälkeen lisätään kuiva-aineseos, jossa on kaksi ja puoli desiä karkeita vehnäjauhoja, teelusikallinen leivinjauhetta ja kaksi teelusikallista vaniljasokeria. Sekoita tasaiseksi. Painele valmis taikina piirakkavuokaan pohjaksi. Muista myös painella sitä reunoille. Laita jääkaappiin viilentymään.

Ota paahtunut kurpitsa uunista ja lusikoi irti kuorestaan. Laita palaset tehosekoittimeen ja soseuta kunnolla. Tämän jälkeen siihen lisätään kondensoitu (eli tiivistetty) maito. Tölkissä sitä on noin kolme desiä. Annetaan hetki taas pyöriä tehosekoittimessa ja sitten lisätään mausteita. Teelusikallinen kanelia, toinen inkivääriä ja neljäsosa teelusikallinen muskottipähkinää. Kondensoitu maito on sen verran makeaa, että sokeria ei pahemmin tarvitse erikseen lisätä. Niin ja suolaa meni sekaan vielä puolikas teelusikallinen myös.

Jääkaapissa jäähyllä olleet vuoka ja taikina otetaan esiin ja kurpitsaseos kaadetaan vuokaan. Piirakka laitetaan paistumaan 175-asteiseen uuniin, jossa se siis pidetään noin 40 minuutin ajan.

Piirakan vähän jäähdyttyä sitä oli päästävä heti maistelemaan. Maku on hyvällä tavalla jännittävä. Ehkä aavistuksen verran verrattavissa lanttulaatikkoon. Mutta makeampi. Ja omasta mielestä kyllä parempi. Silti siitä tulee kyllä jotenkin syksyinen tai jopa jouluinen olo tuosta mausta. Oikein maukasta jokatapauksessa. Koristeeksi sopivat hyvin vaikkapa pähkinät ja tässä nuo tummat raidat ovat itseasiassa lakritsakastiketta. Sopii hyvin tämän kanssa.

Mehevä ja maukas kurpitsapiirakka

Ainekset

1 kpl
kurpitsa (myskikurpitsa)
3 dl
kondensoitua maitoa
1 tl
kanelia
1 tl
inkivääriä
1/4 tl
muskottipähkinää
1/2 tl
suolaa
380 g
piirakkataikinaa (pakaste)
Muut ainesosat

Tee näin:

Leikkaa kurpitsa neljään osaan ja poista siemenet. Vala kurpitsanpalaset kevyesti öljyllä ja paahda 225-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.

Anna paahdettujen kurpitsapalojen vähän jäähtyä, jotta voit lusikoida niistä kurpitsan sisällön talteen. Soseuta kurpitsanpalaset kunnolla tehosekoittimella. Lisää joukkoon kondensoitu maito ja sekoita lisää. Lisää seokseen mausteet.

Painele taikina irtopohjavuuan pohjalle ja reunoille. Kaada kurpitsaseos vuokaan.

Paista piirakkaa 175:ssä asteessa noin 40 minuuttia.

Anna jäähtyä ja nauti

Kommentit (5)
  1. Oi miten ihanan näköistä, pakko olla sen makuistakin! 😀

  2. Tiina Garvey
    30.10.2014, 16:40

    Ihan täydellisen näköinen pumpkin pie! Olen tehnyt saman tyylistä piirakkaa bataattiversiona – toimii myös loistavasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *