Karpalopiirakka makealla marengilla

Tämän syksyisen leivonnaisen viimeistelee marenki, joka tasapainottaa karpaloiden kirpeyden.

Karpalosato alkaa vähitellen kypsymään. Osa marjoista oli vielä hieman raakoja, mutta onneksi kypsiäkin löytyi sopivasti tätä piirakkaa varten. Tällä ohjeella karpalopiirakkaa valmistuu kerralla kokonainen pellillinen. Pohjalle leivotaan mehukas taikina, jonka päälle perunajauhoissa pyöritellyt karpalot ripotellaan. Karpalot hajoavat uunissa ja mehustavat piirakkapohjan. Päälle vatkataan vielä makeaakin makeampi marenki, joka viimeistelee piirakan rapealla kuorellaan. Täydellinen yhdistelmä makeaa ja kirpeää!

Karpalot ovat monikäyttöisiä marjoja, joissa on hienostunut ja omalaatuinen maku. Mummoni valmisti karpoloista ”karkkeja” pyörittelemällä ne tomusokerissa – sen helpommaksi karkkien valmistus ei voi mennä. Karpalot maistuvat myös erilaisissa juomissa. Viime vuonna tuli kokeiltua karpalo shrub -juomaa, mikä oli varsin mielenkiintoinen tuttavuus. 

Karpalopiirakka

Ainekset

taikina
150 g
voita
1,5 dl
sokeria
1 rkl
vaniljasokeria
6 kpl
kananmunaa
2,5 dl
vehnäjauhoja
1 dl
perunajauhoja
2 tl
leivinjauhetta
täyte
200 g
karpaloita
1 rkl
perunajauhoja
marenki
4 kpl
kananmunan valkuainen
2 dl
sokeria
Muut ainesosat

Tee näin:

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää vaniljasokeri.

Erottele neljästä kananmunasta valkuaiset ja keltuaiset. Lisää seokseen neljä keltuaista ja kaksi kokonaista kananmunaa yksitellen samalla hyvin vatkaten.

Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää taikinaan.

Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille ja ripottele päälle perunajauhoissa pyöritellyt karpalot.

Paista piirakkaa 200 asteessa 15 minuuttia.

Valmista marenki vaahdottamalla valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi.

Levitä marenki kuuman piirakan päälle ja paista vielä 15 minuuttia 175 asteessa.

Kommentit (2)
  1. viikonloppukokki
    25.9.2016, 14:17

    Laitanpa ohje muistiin. Pakastimessa on valkuaisia, jotka pitäisi käyttää pois. Marenki, karpalo ja kakkupohja kuulostavat hyvältä yhdistelmältä.

  2. Perinneruokaa Prkl
    25.9.2016, 14:59

    Kiva juttu! Tää yhdistelmä oli kyllä toimiva! En muuten tiennytkään, että kananmunia voi pakastaa. Katsoin heti googlesta, että näinhän se on 😀 Oon aina miettinyt, että mitä tehdä ylimääräisille keltuaisille tai valkuaisille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *