Kantarellipiirakka
Vuoden ensimmäisistä kantarelleista kannattaa leipoa herkullinen piirakka, jossa sienet saavat pääosan! Tämä melko yksinkertainen kantarellipiirakka maistuu kaikille sienihulluille.
Pääsin viimein sieniapajille ja kori täyttyi sopivasti kantarelleista. Tein niistä ensimmäiseksi kantarellipiirakan, joka on itselleni vähän sellainen sienikauden aloitus. Tämän piirakan voi tehdä ihan mistä tahansa sienistä, vaikkapa herkkutateista tai mitä onkaan sienikoriin sattunut löytymään.
Piirakan pohja on klassinen. Voita, jauhoja, suolaa ja kylmää vettä. Eipä se sen kummempi tarvitse olla. Mielestäni tämä pohja on paras melkeimpä kaikkiin suolaisiin piirakoihin, sillä se ei vaadi esipaistamista ja lopputulos on aina mukavan rapsakka. Paras piirakka syntyykin irtopohjavuokaan tai muuhun ohut pohjaiseen piirakkavuokaan. Paksuissa piirakkavuoissa suosittelen esipaistamaan pohjan, sillä lämpö tavoittaa taikinan hieman myöhemmin ja pohjasta tulee helposti lötkö.
Tämän piirakan täytteet pyrin pitämään mahdollisimman yksinkertaisina. Litran verran kantarelleja, pari kesäsipulia varsineen, ranskankermaa, munia ja juustoraastetta. Juustoksi sopii lähes kaikki, mutta parhaan lopputuloksen saa Gruyère- tai Västerbotten-juustosta.
Lopputulos oli herkullinen ja koko kantarellipiirakka katosi pöydästä aika nopeasti.
Kantarellipiirakka
Ainekset (6 annosta)
- 1 L
- kantarelleja
- 1 rkl
- voita
- 2
- kesäsipulia
- 1/2 tl
- suolaa
- 200 g
- ranskankermaa
- 2
- munaa
- 150 g
- juustoraastetta (esim. Gruyère- tai Västerbotten-juustoa)
- 1/4 tl
- mustapippuria myllystä
- Pohja
- 100 g
- voita
- 2,5 dl
- vehnäjauhoja
- 1/2 tl
- suolaa
- 2 rkl
- kylmää vettä
Tee näin:
Nypi voi, jauhot ja suola sekaisin. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Siirrä taikina jääkaappiin 10 minuutiksi. Pingota irtopohjavuoan (Ø 24–26 cm) pohjalle leivinpaperi. Painele taikina vuokaan ja reunoille noin 3 cm ylöspäin. Siirrä vuoka jääkaappiin odottamaan.
Hienonna kesäsipulit ja raasta juusto.
Puhdista sienet ja paloittele niitä hieman. Paista sieniä kuivalla paistinpannulla, kunnes niistä irronnut neste on haihtunut. Lisää voi ja sipulit. Paista kunnes sipuli on pehmeää. Mausta suolalla.
Sekoita kulhossa ranskakerma, munat, juustoraaste ja mustapippuri. Lisää paistetut sienet ja sipuli. Kaada seos pohjan päälle ja paista 225-asteisessa uunissa noin 25–30 minuuttia tai kunnes piirakka on hyytynyt ja saanut väriä.