Blinikakku
Valmista perinteisten blinien sijaan yksi iso blinikakku, joka on kaiken lisäksi gluteeniton! Mätiä ja kylmäsavulohta sisältävä täyte on vastustamaton.
Tänä vuonna blinejä on tullut syötyä jo kahteen otteeseen. Blinejä en ole kuitenkaan jaksanut alkaa tekemään itse, vaan kaupan palvelutiskin valmiit blinit ovat saaneet kelvata ja täytyy kyllä sanoa, että ne ovat olleet varsin positiivinen yllätys. Johtuneeko se siitä, että paistan blinit reilussa määrässä tirisevää voita. Täytteiksi smetanaa, punasipulia ja mätiä! Lisätäytteiksi sopii graavilohi, katkaravut, suolakurkut ja hunaja.
Perinteisten blinien valmistukseen kuluu aikaa kokonainen vuorokausi (varsinkin, jos haluaa hyviä), sillä taikinan pitää tekeytyä pitkään viileässä. Taikina vaatii myös monta erilaista työvaihetta, jolloin blinien valmistus alusta asti ei houkuttele.
Tämän blinikakun juju on sen nopea valmistus. Pohja kohotetaan leivinjauheella hiivan sijaan. Tietysti tämä ei vedä vertoja tavallisille blineille, mutta ei sen pidäkään. Lopputulos on kuitenkin hyvä!
Pohjan raaka-aineet sekoitellaan keskenään ja taikinan annetaan levätä hetki ennen uunia. Tästä blinikakusta tuli myös gluteeniton, sillä käytin pelkästään tattarijauhoja! Taikinan kaadetaan halkaijaltaan 24 cm kokoiseen irtopohjavuokaan. Paistamisen jälkeen se jäähdytetään hyvin. Pohja kutistuu hieman uunissa, joten sitä pitää venyttää ja painella takaisin reunoihin kiinni.
Jäähtyneen pohjan päälle kaadetaan täyte ja kakku nostetaan jääkaappiin hyytymään vähintään neljäksi tunniksi. Valmis kakku koristellaan sitruunaviipaleilla ja tillillä.
Blinikakku
Ainekset (8 annosta)
- 1
- kananmuna
- 250 g
- maitorahkaa
- 1 dl
- kevytmaitoa
- 2 dl
- tattarijauhoja
- 1/2 tl
- suolaa
- 1/2 tl
- sokeria
- 1 tl
- leivinjauhetta
- 100 g
- voita
- Täyte
- 4
- liivatelehteä
- 2 dl
- vispikermaa
- 200 g
- kermaviiliä
- 150 g
- kylmäsavulohta
- 1
- punasipuli
- 1 dl
- ruohosipulia hienonnettuna
- 1/2 tl
- mustapippuria
- 2 rkl
- sitruunamehua
- 100 g
- mätiä
Tee näin:
Riko kananmunan rakenne kulhossa. Lisää joukkoon maitorahka ja maito.
Sekoita tattarijauhot, suola, sokeri ja leivinjauhe keskenään ja lisää märkien ainesten joukkoon. Sekoita.
Sulata voi ja lisää se lopuksi seokseen. Anna taikinan tekeytyä noin 15 minuuttia.
Pingota halkaisijaltaan 24 cm kokoisen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Kaada taikina vuokaan ja paista 200-asteisessa uunissa noin 30 min tai kunnes blini on saanut pintaan hieman väriä.
Jäähdytä pohja huolella ja venytä se vuoassa reunoille asti.
Laita liivatelehdet kylmään veteen.
Vaahdota vispikerma ja lisää joukkoon kermaviili.
Hienonna kylmäsavulohi, punasipuli ja ruohosipuli. Lisää ainekset vaahdon joukkoon ja sekoita. Mausta seos mustapippurilla.
Kuumenna sitruunamehu kattilassa ja liota sen joukkoon puristetut liivatelehdet. Kaada seos täytteen joukkoon. Lisää lopuksi mäti ja sekoita varovaisesti. Kaada täyte hyvin jäähtyneet pohjan päälle irtopohjavuokaan.
Peitä blinikakku kelmulla ja nosta jääkaappiin vähintään 4 tunniksi, mieluiten yön yli.
Koristele kakku sitruunalla ja tillillä.