Kurpitsasämpylät
Kurpitsan muotoiset sämpylät ovat halloweenjuhlien katseenvangitsijat! Kullankeltaiset sämpylät sisältävät reilusti kurpitsaa ja ripauksen mausteita. Tarjoa vaikka kurpitsakeiton kanssa!
Taas on kurpitsan aika! Kurpitsareseptejä tulikin tehtyä tällä viikolla monta, joista ensimmäinen on kurpitsasämpylät. Niiden valmistukseen löytyy monenlaisia reseptejä ja yritin niistä koota parhaat puolet. Kurpitsan muodon saaminen sämpylöihin on se haastavin osuus. Joissakin resepteissä sämpylän ympärille kiedotaan nauhat, jotka muodostavat kurpitsan poimut sämpylöiden kohotessa. Tämä vaikuttin kuitenkin niin vaivalloiselta, että hylkäsin tuon valmistustavan heti kättelyssä.
Sämpylät muotoillaan pyöreiksi palluroiksi pellille ja sitten niiden reunoille tehdään saksilla viillot. Sämpylöiden kohotessa ne pullistuvat nätisti, jonka jälkeen niiden keskelle painetaan kolo aivan pohjaan asti ja keskelle asetetaan yksi kurpitsansiemen. Näin keskiosa ei pääse kohoamaan liikaa ja muoto on hyvinkin kurpitsamainen. Voitelu kananmunalla ja uuniin paistumaan.
Hieman jopa makeat kurpitsasämpylät muistuttavat rakenteeltaan pehmeää briossisämpylää. Mausteina niissä on ripaus kanelia ja inkivääriä, jotka antavat mukavan vivahteen kurpitsan kera. Nämä sopivat erinomaisesti kurpitsakeiton kanssa!
Kurpitsasämpylät
Ainekset (16 annosta)
- 400 g
- myskikurpitsa (200 g kuorittuna ja paloiteltuna)
- 100 g
- voita
- 2 dl
- kevytmaitoa
- 25 g
- hiivaa (tuore)
- 1
- kananmuna
- 3 rkl
- sokeria
- 1 tl
- suolaa
- 1/2 tl
- kanelia
- 1/2 tl
- inkivääriä
- 9-10 dl
- vehnäjauhoja
- 1
- kananmuna voiteluun
- 16
- kurpitsansiementä
Tee näin:
Halkaise kurpitsa ja poista sen sisus. Kuori ja leikkaa pieniksi kuutioiksi (yhteensä 200 g). Keitä kurpitsaa vedessä noin 10 minuuttia tai kunnes se on pehmeää. Valuta vesi ja soseuta kurpitsat tasaiseksi. Jäähdytä.
Sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon maito. Lämmitä käden lämpöiseksi. Kaada voi-maitoseos kulhoon ja murenna joukkoon hiiva. Lisää joukkoon myös kananmuna, sokeri, suola, kaneli ja inkivääri.
Sekoita joukkoon jäähdytetty kurpitsasose. Lisää jauhoja vähän kerrallaan ja vaivaa kunnes taikina irtoaa kulhon reunoilta. Peitä taikina liinalla ja annan kohota kaksinkertaiseksi.
Kaada taikina jauhotetulle työpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat. Jaa taikina 16 osaan ja pyörittele niistä pyöreitä sämpylöitä. Leikkaa sämpylöiden reunoille 8 viiltoa saksilla ja siirrä leivinpaperin päälle uunipellille. Peitä sämpylät ja anna kohota liinan alla kaksinkertaisiksi.
Paina jokaisen sämpylän keskelle sormella kolo pohjaan asti ja lisää koloon yksi kurpitsansiemen. Voitele sämpylä kananmunalla ja paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä.