Elämääkin suurempi ikkuna

MEILLÄ EI OLE PANIIKKIAIKATAULUA. RAKETELEMME KAIKESSA RAUHASSA. AIKAA ON YLLIN KYLLIN. Nämä olivat teesejämme, kun olimme miehen kanssa vielä unelmointivaiheessa talon kanssa. Hah, hah, hah..nyt teesit jo naurattavat!

Vaikka olemme vasta rakentamisen alkutaipaleella, kulunut viikko on sujunut hienoisessa aikataulupaineessa. Käväisimme Kontion toimistolla, ja kuulimme talomyyjältämme, että tällä viikolla täytyy lyödä lukkoon talon kaikki ovi- ja ikkunamallit. No, mehän olimme nämäkin jo periaatteessa hyvissä ajoin valinneet. MUTTA..satuimme tuolloin, eli viime syksynä, olemaan aikamoisessa väsymyskoomassa vauvavuoden keskellä, minkä seurauksena tajusimme vasta nyt, että valinnat olivat vähän mitä sattuu. Osaa valitsemistamme malleista en edes muistanut. Ihan kuin joku muu ulkopuolinen olisi käynyt päättämässä ovista ja ikkunoista puolestamme. Täysi musta aukko muistissa siis.

Eipä siis auttanut kuin hötäkällä (ne muutama tunti, mitä päivässä jää nykyään vapaa-aikaa) alkaa miettimään ovi- ja ikkunavisioita kotiimme. Olen roikkunut valmistajien sivuilla yöllä, selannut lehtiä ja nettiä. Kysellyt ystäviltä mielipiteitä (talon julkisivupiirros on kulkenut ruttuisena ja töhkäisenä käsilaukussani taaperon valuvan maitopullon, keksimurusten ja tuttien keskellä).

Kauneimman ovimallin löysin yllätys, yllätys, ruotsalaisesta sisustuslehdestä. Sen tapainen meille nyt tulee.
Kauneimman ovimallin löysin – yllätys, yllätys – ruotsalaisesta sisustuslehdestä. Sen tapainen meille nyt tulee.

 

Tässä muutamia ovi- ja ikkuna-aiheisia ajatuksia niiden valintaan:

Miten valita ovi TOP 5

  1. Sisäovissa päänvaivaa on aiheuttanut lähinnä se, että mikään löytämäni malli ei ole miellyttänyt täysin. Asumme nyt kaupungissa 1930-luvun talossa, jossa on kauniit, massiivipuiset ovet (myös pariovet). Valikoimaa kyllä on, mutta kaikki ovet tuntuvat olevan joko mitäänsanomattoman moderneja tai sitten aivan liian maalaisromanttisia. Uuteen, kliiniseen oveen kun ei saa vanhan puuoven charmia. Ei sitten millään.
  1. Voisimme tietysti teettää puusepällä ovet erikseen, mutta tässä hösäkässä se tuntuu olevan ylitsepääsemättömän hankalaa ja aikaa vievää. Tai sitten olen vain liian laiska.
  1. Taloomme tulee kahdet pariovet. Toiset avautuvat vieras-/työhuoneeseen, toiset yläkerran aulasta parvekkeelle. Haluamme niihin paljon lasipintaa, mutta myös käytännöllisyyttä on ajateltava. Siinä vaiheessa, kun taapero alkaa potkimaan palloa sisällä, lattiaan saakka olevat lasiovet eivät ehkä ole se paras vaihtoehto…
  1. Ulko-ovea olen miettinyt kovasti. Taloomme astutaan sisään lasiverannan kautta, mutta haluammeko myös oveen jonkin lasi-osan, vai olisiko se rauhallisempi kokopuisena ja umpinaisena?
  1. Saunan ovikin aiheuttaa pähkäilyä, sillä oli mietittävä, haluaako ovesta täysin kirkaslasisen (joka toisi vaaleutta ja valoa), mutta kylppäristä näkisi suoraan saunaan – ja toisin päin. Toisaalta vierastan harmaanväristä lasiovea, joka taasen olisi peittävämpi. Hmmm…
Vanhassa talossa verannalta sisään käytiin näin kauniin oven kautta. Katsotaan, sopisiko se mitoiltaan uuteen taloonkin...
Vanhassa talossa verannalta sisään käytiin näin kauniin oven kautta. Katsotaan, sopisiko se mitoiltaan uuteen taloonkin…

 

Miten valita ikkuna TOP 5

  1. Olemme valinneet taloomme kauttaaltaan kuusiruutuiset ikkunat, niin pääikkunoiksi huoneisiin kuin kuistille ja lasiverannalle. Ristikko tulee siis ikkunan ulkopuolelle, kuten uusia ikkunoita on tapana ruuduttaa, ja jännittää kovasti, miltä ristikot näyttävät. Haluaisimme perinteikkääseen taloomme siis hitusen huvilatunnelmaa, muttei missään nimessä liian romanttista meininkiä.
  1. Olen miettinyt ikkunoita ihan hulluna, viime kesänä en muuta tehnytkään ulkona ollessani (vauva viihtyi vielä vaunuissa), kun tarkkailin ja räpsin kuvia omakotitalojen ikkunoista. Tähän kannattaa siis varata aikaa. Harkitsimme taloomme pitkään myös t-mallisia ikkunoita, mutta mittasuhteiden vuoksi päädyimme kuusiruutuisiin. Ihannemalli ei siis aina toimi käytännössä.
  1. Kuistilla ja verannalla ikkunapintaa tulee olemaan paljon, joten näiden tilojen ikkunaratkaisuja mietimme erityisen tarkkaan. Ruotsalaisten huviloiden kuistit ovat lähes aina jopa kuusiruutuisia pienemmillä ikkunaruuduilla varusteltuja, mutta olisiko se silti vähän liioiteltua ja pitsihuvilamaista? Sopivatko noin pienet ruudut uuteen taloon?
  1. Saunan ikkunan halusimme hitusen isommaksi kuin yleensä uusissa omakotitaloissa (sellainen pieni neliönmallinen luukku ulos). Meille on tulossa suorakulmion mallinen, hiukan saunan perusikkunaa isompi malli. Mitenköhän se toimii käytännössä (näkyykö saunaan liikaa sisään?)
  1. Keittiöstä minulla on jo pitkään ollut visio siitä, että laitamme tiskialtaan ikkunan eteen (toteutusta näkee nyt erityisesti tanskalaisissa ja ruotsalaisissa kodeissa). Tämä vaatii joko taittuvan hanan (jonka löysin Moran mallistosta), tai sen, että ikkuna teetetään erikseen ulospäin aukeavaksi. Olemme nyt päätymässä jälkimmäiseen vaihtoehtoon. Mitenköhän ikkuna toimii käytännössä? Onkohan lasi aina tiskialtaasta roiskuvasta vedestä tahraisena?

 

Vanhassa 40-luvun talossa oli hyvin simppelit ikkunat.
Vanhassa 40-luvun talossa oli hyvin simppelit ikkunat.

 

Myös vanhan talon lasiveranta koostui kauniista, yksinkertaisista ikkunoista.
Myös vanhan talon lasiveranta koostui kauniista, yksinkertaisista ikkunoista.

 

Kuten huomaatte pähkäiltävää riittää, sillä ovet ja ikkunat ovat todella iso osa sitä, miltä talo tulee lopulta näyttämään.

Minkälaisia kokemuksia teillä on ikkuna- ja ovivalinnoista? Kävikö valinta helposti vai aiheuttiko päänvaivaa, kuten meillä?

 

Kommentit (2)
  1. Hei,
    kiitos mukavasta blogistasi! Tämä oli hyvä löytö juuri rakentamisen alussa olevalle.
    Olisin kiinnostunut kuulemaan, minkä kokoiset ikkunat teillä on olohuoneessa, ruokailutilassa, keittiössä ja muissakin huoneissa. Minusta on todella vaikea arvioida ikkunan leveyden ja korkeuden suhdetta. Jännittää se, tuleeko ikkunoista sopusointuisen malliset (tällä hetkellä oh:seen ikkunat kokoa leveys 120cm ja korkeus 160 cm. Väliin tulee pystypoiju ja mahdollisesti vaakarimatkin.
    Myös ristikoiden poisjättämistä on harkittu. Ristikot tuovat tunnelmaa, mutta toisaalta peittävät näköalaa. Tällaisia pohdintoja on ollut näin alkuvaiheessa.

    1. Hei Eeva,
      kiva, jos blogista on apua teidän tulevaa taloa suunniteltaessa :). Mitoista päätellen teille on ehkä tulossa hieman modernimpi talomalli kuin meille, meidän ikkunat eivät ole noin suuret: yleisin mitta ikkunoissa on 110×120 ja järven puolelle 110×140. Mietimme kovasti myös tuota ristikon mallia, haaveilin alunperin t-ikkunoista, mutta t:n vaakapuu olisi tullut häiritsevästi katseen tasolle, joten päädyimme kevyempään 6-ruutuiseen ristikkomalliin. Toivottavasti vastauksesta oli jotain apua teille. Kaunista kevättä! Henna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *