Ihanin, kamalin pohjapiirros
Yllättävän nopeasti koittaa tämäkin päivä: meillä on täysin vapaat kädet päättää, minkälaisen pohjapiirroksen tulevaan taloomme haluamme. Siis suurin piirtein kaikki maan ja taivaan väliltä on mahdollista, ja joka ikinen nurkka ja ikkunan paikka odottaa kiltisti määrittelemäämme paikkaa.
Ensin itken onnesta – sitten epätoivosta: vastuu kaikista tilaratkaisuista on hennoilla, KOKEMATTOMILLA hartioillani (sekä tietysti myös aviomieheni EI niin hennoilla sellaisilla).
Luojan kiitos meillä on vanha talo, joka auttaa yllättävän paljon uuden pohjapiirroksen havainnollistamisessa: sen ansiosta olemme päässeet seuraamaan valon kulkua talon huoneissa eri vuorokauden ja vuodenaikoina ja mittomaan huoneiden kokoa reaalikoossa. Uusi talo tulee seisomaan kutakuinkin samalla paikalla, joten esimerkiksi maisemat ikkunoista ovat kutakuinkin samat. Yhdistetystä olohuone-ruokailutilasta haluamme katsella järveä, keittiöstä taas lasten leikkejä pihalla.
Myös se helpottaa pohjapiirrosta tehdessä, että olemme mieheni kanssa hyvinkin yksimielisiä kaikesta: haluamme mahdollisimman selkeän ja konstailemattoman pohjan. Emme kapeita käytäviä, eriskummallisia erkkereitä, pyöreitä ikkunoita tai pylväshässäköitä. Kaiken lähtökohtana on melko perinteinen tilajako, joka tarjoaa meille kaiken sen, jota tarvitsemme.
Mitä me taloomme sitten haluamme?
- Perinteisen lasikuistin, jonka läpi kuljetaan taloon sisään.
- Suuren keittiö, joka yhdistyy ruokailutilaan ja olohuoneeseen.
- Kaksi tulisijaa: toisen olohuoneeseen ja toisen keittiöön.
- Lasiverannan, johon pääsee olohuoneesta (siellä voi viettää syyskesäisiä kekkereitä ystävien kanssa!).
- 3–4 makuuhuonetta, jotta myös vanhempamme ja ystävät mahtuvat tarvittaessa yökylään.
- Parvekkeen, ei liian pienen, mutta ei suurenkaan, josta avautuu maisema järven suuntaan
- Kodinhoitohuoneen, joka on paitsi toimiva mutta myös esteettisen kaunis.
- Suuria oviaukkoja vanhan talon tyyliin (alakertaan).
- Sekoituksen rintamamiestalon ja vanhan puuhuvilan henkeä.
Näiden toiveiden pohjalta lähdemme siis hahmottelemaan pohjaa. Rajoittavana tekijänä on talon koko, sillä sen tulee mahtua kutakuinkin vanhan talon kohdalle tontillamme.
Ensin piirrämme pohjaa itseksemme, sitten talomyyjämme kanssa (joka tuo tietysti omia ”järkiratkaisujaan” meidän vaaleanpunaisiin haavekuviimme). Kontiolla on tarjolla muutama talomalli, jotka muistuttavat taloamme, mutta eivät kuitenkaan ole täysin sitä mitä haluamme. Myyjämme, Jyrki, ei millään tavalla tyrkytä näitä malleja, vaan kannustaa suunnittelemaan juuri meidän näköisemme talon.
Alakerran huonejako syntyy ensin yllättävän helposti, KUNNES pääsemme portaisiin: mihin hemmettiin ne mahtuvat? Eivät minnekään ja sitä paitsi torppaavat valon kulun huoneesta toiseen ihan missä tahansa seisovatkaan. Voisimmeko käyttää tikapuita? Koska haluamme portaiden asemoituvan niin, että ne häiritsevät mahdollisimman vähän talon muuta elämää, päädymme laittamaan ne eteiseen – ja keksimme jopa mahduttaa pienen wc:n portaiden alle jäävään tilaan. Alakerran sauna- ja pesutiloissa tingimme neliöistä, sillä kesäisin tulemme käyttämään paljon vanhaa pihasaunaa, jonne aiomme vetää myös vesijohdon.
Sitten pääsemmekin yläkerran hahmottelemiseen. Sen kanssa jumitamme yllättävän pitkään, kunnes palaamme alkuperäiseen suunnitelmaamme: kaksi suurta makuuhuonetta, oleskeluaula (jonne tulee talon ainoa tv!) parveke sekä kylpyhuone.
Suurin ahaa-elämys, jonka pohjaa tehdessä saamme on se, että jo tässä vaiheessa kannattaa miettiä huoneiden kalustusta. Esimerkiksi väliseinien mittasuhteet täytyy laskea sen mukaan, haluaako johonkin vaikkapa sohvan. Ja sohvalta taas soisi katselevan mahdollisimman mukavan näköistä kohtaa kodissa, joten sekin on mietittävä valmiiksi. Yllättävän paljon aikaa saa siis varata hienosäätöön.
Yksi tärkeimmistä kohdista talon suunnittelussa ovat ikkunat: niiden paikat ja koot. Vaikka trendikkäintä olisi vuorata koti lattiasta kattoon ulottuvilla ikkunoilla, me pysyttäydymme vanhan talon tyylissä ja pidämme ikkunoiden määrän ja koon maltillisina. Täytyy myöntää, että se on asia, joka minua jännittää ehkä eniten. Miltä ne valmiissa talossa sitten näyttävät – ja tuleeko valoa sisään tarpeeksi (se on kuitenkin meille erittäin tärkeää)?
Kun lopulta olemme saaneet mittakaavassa olevan pohjan miltei valmiiksi, meillä ei ole yhtään hyvää syytä olla harkitsematta Kontiota talotoimittajaksemme. Myyjämme on jo käyttänyt lukemattoman määrän tunteja taloprojektiimme – ja tässä vaiheessa vielä maksutta. Ennen kuin allekirjoitamme sopimuksen, edessä on kuitenkin vielä monta mutkaa.
Olisi kiva tietää, mitä Kontion myyjä on tehnyt ilman sopimuksen allekirjoitusta. Mulla itsellä on neuvottelut kans talomyyjien kanssa menossa ja heiltä ei saa edes vastauksia emailiin tai edes ymmärrettyä budjettia tai mikä talomalli edes sopisi tontille.
Meillä ainakin myyjä piirtänyt pohjakuvan minun ruutupaperiversion perusteella, sekä julkisivukuvat ja leikkauskuvat. Kontio kyseessä, muiden tavasta en tiedä.
Todella mielenkiintoinen projekti teillä. Jään mielenkiinnolla seuraamaan. 🙂
Meillä myös alkamassa rakennusprojekti, jota käydään läpi blogissa. Tällä hetkellä ollaan vasta muutettu väliaikaiseen asuntoon ja blogissa juttua tästä. Meillä on pohjapiirustus ja julkisivukuvat jo valmiina, vaikka niitä en ole vielä blogin puolella vilauttanut. Pallottelimme varmaankin vuoden verran todella erilaisten pohjien välillä, eikä mikään tuntunut hyvältä. Lopulta oikeanlainen saatiin luonnosteltua ja siihen olemmekin olleet tyytyväisiä jo puoli vuotta. Kyllä sen tietää, kun se kolahtaa. 🙂
Onnea rakennusprojektiin!
Kiitos Sari! Kiva kuulla, että teilläkin alkamassa vastaavanlainen raksaprojekti – ollaan siis ”samassa veneessä” =). Tsemppiä myös kovasti teille! T.Henna