Tee itse jouluksi: Havukranssi
Huomenna on marraskuu, joten uskallan aloittaa joulun odotuksen täälläkin.
Minulla tuppaa aina menemään nämä jouluvalmistelut niin, että kirjoitan tänne joulujuttuja vasta vähän liian myöhään, eli ihan jouluna. Eli jos joku haluaa niistä hakea jotain vinkkejä tai inspiraatioita omaan jouluunsa, on se silloin vähän myöhäistä. ( Kuulostaa melkein järkevältä tämä selitykseni tähän aikaiseen joulufiilistelyyn! ) Siispä minä tein ensimmäiset joulukranssini jo viikonloppuna ja otin tekemisestä kuvatkin. Teen näitä joka ikinen vuosi. Kuvasin näiden sanomalehdistä ja havuista tehtävien kranssien tekoa Joulukirjassani ( Olgan Joulu, TAMMI 2016 ) seuraavasti:
”Olin 12-vuotias, kun näin myynnissä olevia joulukransseja Nurmeksen torilla. Minusta ne olivat mielettömän kauniita. Kun isä toi metsästä kuusta sisälle ja lyhensi sitä sen verran, että alaoksia jäi rapun eteen, kannoin oksat sisälle ja aloin miettiä, miten havukranssi tehdään. Ei ollut helppoa. Pihka tarttui käsiin ja havut pistelivät, mutta tahto onnistua oli kova.
Tästä alkoi jouluperinne, jota toteutan sitkeästi joka ikinen joulu. Marttilan pihalla kasvaa hopeakuusia, joiden neulaset ovat ihanan pehmeitä käsitellä. Tavallisesta kuusesta tehdessä kannattaa pitää hanskoja – ei pistele, eikä pihkaakaan jää käsiin niin paljon.
Kranssin voi toki tehdä muistakin materiaaleista kuin havuista. Männynoksista saa helposti näyttävän kranssin. Myös puolukan ja mustikan varvut ovat omia suosikkejani. Niiden kanssa pitää vain olla ajoissa, eli ne pitää muistaa kerätä talteen jo syksyllä hyvissä ajoin ennen pakkasten ja lumen tuloa. Myös erilaiset sammaleet, jäkälät sekä naava ovat aivan ihania koristeaineksia niin kransseihin kuin joulukukka-asetelmiinkin. Mutta muistathan: Kaikkien näiden, kuten myös havujen keräämiseen, täytyy olla maanomistajan lupa.”
Ja tässä sitten ohje, kuvien kanssa.
Ensin levitä muutama sanomalehti lattialle, asettele limittäin ja rullaa napakaksi pitkäksi rullaksi. Sanomalehtiä pitää olla tarpeeksi että kranssipohjasta tulee riittävän jäykkä eikä se vety talon ovessa ja muutu soikioksi. Käännä sanomalehtirulla kranssin muotoon ja teippaa napakaksi renkaaksi.
Leikkaa havunoksista lyhyitä paloja ja asettele ne nipuksi kranssipohjan päälle ja reunoille. Sido ympärille naru. Tee uusi nippu havuja ja asettele se edellisen nipun perään ja limittäin päälle niin, että naru jää suurinpiirtein uuden nipun alle peittoon. Kietaisen muutama kierros narua tai lankaa havunipun ympärille. Jos on vaikeaa, myös rautalankaa voi käyttää, se on helpompi, mutta itse tykkään narusta, jolloin kranssin voi loppiaisena vaan heittää uuniin…
Tee taas uusi nippu ja jatka kunnes kranssi on täysi.
Jos olet näin ajoissa kuin minä, säilytä kranssi viileässä, niin se säilyy jouluun saakka. Koristele kranssi joulukoristeilla, nauhoilla, kävyillä tai vaikka jouluvaloilla.
P.S. Itse tehty kranssi on myös kiva ja varmasti mieluinen tuliainen!
Nätti kranssi tuli. Vinkkinä jos ei halua katkoa ja solmia naruja joka nipun jälkeen: narun voi solmia ensin kranssipohjaan, lisätä nippu kerrallaan havuja tms. ja kiertää narua aina jokaisen nipun päälle kuten kuvissa, mutta jatkaakin kerän kanssa uutta kierrosta varten ja lisää uuden nipun, kiertää narun sitomaan nippua jne jne. Jos ei saa yhdellä kädellä uutta nippua otettua, voi kerän jättää ”pingotukseen” jonkun pienen painon alle siksi aikaa.
Tällä välttyy joka kierroksen jälkeiseltä narun solminnalta, mutta toki yhtälailla voi tehdä noinkin, jos solminta ei haittaa. Ensikertalaiselle kranssin tekijälle voi ehkä olla helpompi solmia joka nippu erikseen ja näin varmistaa, että niput pysyvät tarpeeksi napakasti paikoillaan.
Juu, en minäkään katko lankaa joka nipun jälkeen, en vain ehkä osannut kirjoittaa sitä niin selvästi! 🙂 Eli vain ensimmäinen vain solmitaan ja siitä eteenpäin vain pyöritellään narua ympäri. Mutta kiitos, hyvä tarkennus!