Pakko saada vesirinkeleitä!

Minä olen jollain kummallisella tavalla vähän nauttinut näistä kovista pakkasista. Siellä -30 asteen tuntumassa tämän talon edes jotenkin lämpimänä pitämisessä ja tallin vesiputkien jäätymistä vastaan taistelemisessa alkaa olla jotain kiehtovan alkukantaista. Muutama viikko Siperiaa keskellä talvea antaa perspektiiviä ja pitää mielen virkeänä. Joka tapauksessa tämän päivän -15 astetta tuntui jo pieneltä luksukselta. Tämän jatkuvan lämmittämisen ehdottomana plussapuolena on, että leivinuuni on koko ajan paistovalmis. Toisaalta sama jatkuva lämmittäminen aiheuttaa sen, että uuni on ruoan laittoon todella kuuma. Niin kuuma, että eilen poltin sinne perunankuorisipsit oikein kunnolla. Savua oli sen verran että Tuukka epäili tulipaloa.

Olen jo pitkään suunnitellut tekeväni elämäni ensimmäisen kerran vesirinkeleitä. Iitissä on lähiruokaa myyvä Benjamin maatilatori, jossa myydään paikallisen pikkuleipomon ihan mahtavia vesirinkeleitä (googletin, epäilen että tekijä on Keskitalon maatilaleipomo!). Ne ovat herkullisia, sitkeitä, täyttäviä, ja maistuvat sopivasti itse tehdyiltä. Nämä mielessäni aamunälkäisenä aloin taikinan tekoon. Selailin netistä erilaisia ohjeita, mutta kun en osannut päättää minkä mukaan olisin tehnyt, laitoin ohjeet pois ja tein fiilispohjalta. Olisin leiponut kokonaan speltistä nämäkin, mutta kuten tällaisissa "pakko nyt heti leipoa" -tilanteissa tapaa käydä, kaikki ainekset ovat kaapista loppu. Spelttijauhojen lisäksi siis vehnää, vähän ruista ja seesaminsiemeniä makua tuomaan. Rinkeleissä on parasta heti pinnasta vastaan tuleva suolainen maku, joten suolaa kannattaa uskaltaa laittaa reilusti. 

Ja lopputulos oli koukuttavan hyvä!

Vesirinkelit

n. 20 kpl

 

50 g hiivaa

½ l vettä

2 tl suolaa

4 dl spelttijauhoja

5-6 dl vehnäjauhoja

1 dl ruisjauhoja

½ dl seesaminsiemeniä

75 g voita sulatettuna

keitinvesi

2 l vettä

2 rkl suolaa

2 rkl intiaanisokeria

pinnalle

seesaminsiemeniä

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, jauhot ja seesaminsiemenet välitellen joukkoon. Vaivaa taikinaa napakasti muutaman minuutin ajan. Lisää voisula ja vaivaa vielä hetki. Anna nousta n. tunti.

Pyörittele taikinasta peukalon paksuisia pötköjä ja tee niistä rinkeleitä. Kohota liinan alla ainakin 1/2h.

Kuumenna vesi kiehuvaksi, lisää suola ja sokeri. Keitä muutama rinkeli kerrallaan nopeasti vedessä, n. 10 sek/puoli. Nosta uunipellille. Koristele rinkelit halutessasi seesaminsiemenillä ennen paistamista. Paista kuumassa uunissa (250°) n. 15 min. Jäähdytä ilman että peität ne liinalla, jotta pinnasta tulee sopivan sitkeä.

Kommentit (2)
  1. Oi vesirinkelit ovat munkin herkkua! Olen luullut että niiden valmistus olisi monimutkaista vaikka eipä tuo nyt vaikuta pullien paistoa vaikeammalta. Nyt tuli himo, lähtee resepti täälläkin kokeiluun! 🙂

  2. Kunnon pakkaset on ihania, tulee oikea talvifiilis <3 Rinkelit näyttää ihanan herkullisilta. Tosi kaunis kuva sinusta tuossa bannerissa. Hyvää uutta vuotta sinne kaikille!
    Kiki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *