Laskiaispullat ja itse tehty mantelimassa

Oletko koskaan maistanut laskiaispullia, missä on itse tehtyä mantelimassaa sisällä? Itse tehty mantelimassa on tosi hyvää ja maistuu monelle sellaisellekin,  joka luulee että ei mantelimassasta edes pidä. Mantelimassan teko on nykyään vielä tosi helppoakin, koska lähes joka kaupasta saa mantelijauhoa, josta sen valmistaa nopeasti. Minä teen massaa usein isomman määrän kerralla ja säilytän ylimääräisen leivinpaperin käärittynä jääkaapissa. Koskaan ei katsos tiedä milloin tekee taas mieli tehdä laskiaispullia!

Tein niitä ystävänpäivän kunniaksi myös tänään ja keksin tehdä pullista pitkulaisen muotoisia. Ajattelin, että niin valmiit laskiaispullat olisi ehkä helpompi syödä? …No ei ollut, ihan yhtä sottaista hommaa kuin ennenkin. Lisäksi ne muistuttivat lasten mielestä enemmänkin hodareita. Mutta mikä tärkeintä: Ne olivat ihan yhtä hyviä kuin mitä pyöreätkin!

Hyvää ystävänpäivää kaikille!

 

Lakiaispullat

                        

5 dl vettä

1 pala (50 g) tuorehiivaa

2 dl sokeria, intiaanisokeria tai hunajaa

1 tl suolaa

1 rkl kardemummaa

150 g pehmeää voita tai 1 dl ruokaöljyä

14 dl vaaleita spelttijauhoja tai vehnäjauhoja

 

 

Sekoita isossa kulhossa kädenlämpöinen

vesi, hiiva, intiaanisokeri, suola ja kardemumma. Lisää jauhoja vähän kerrallaan ja vatkaa taikinaa napakasti. Kun taikinasta tulee liian jäykkää vatkattavaksi, jatka vaivaamista käsin. Vaivaa pehmeä voi tai ruokaöljy sekä loput jauhot taikinaan. Vaivaa taikinaa huolellisesti, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa liinan alla. Sekoita isossa kulhossa kädenlämpöinen vesi, hiiva, intiaanisokeri, suola ja kardemumma. Lisää jauhoja vähän kerrallaan ja vatkaa taikinaa napakasti. Kun taikinasta tulee liian jäykkää vatkattavaksi, jatka vaivaamista käsin.Vaivaa pehmeä voi tai ruokaöljy sekä loput jauhot taikinaan. Vaivaa taikinaa

huolellisesti, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista.Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa liinan alla.

 

MANTELIMASSA

 125 g kuorittuja manteleita

tai mantelijauhetta

100 g tomusokeria

1 munanvalkuainen

 

TÄYTE

 2 dl vispikermaa

2 rkl sokeria

1 tl vaniljasokeria

 

PINNALLE

 Tomusokeria

 

 Leivo taikinasta 18 pyöreää, isohkoa pikkupullaa tai 24 pitkulaista pullaa. Laita ne pellille leivinpaperin päälle. Kohota niitä lämpimässä liinan alla 30minuuttia ennen paistamista. Paista pullia ilman voitelua 200 asteessa (tai kiertoilmalla 175 asteessa) 12–15 minuutin ajan, tai kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita. Anna jäähtyä. Jauha mantelit hienoksi ja sekoita joukkoon tomusokeri. Lisää kananmunan valkuaista vähitellen, käytä sitä vain sen verran että saat massasta napakkaa ja joustavaa. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se sokerilla ja vaniljasokerilla. Leikkaa jäähtyneistä pullista ”hattu” pois ja laita pohjapalan päälle ensin mantelimassaa (tai hilloa) ja päälle kermavaahtoa. Laita hattu takaisin ja siivilöi päälle reilusti tomusokeria.

Kommentit (14)
  1. Mummo123456
    15.2.2017, 07:32

    Voidaanko saada joku toinen bloggaaja kuin Olga tänne, Olga ja hänen hui kauheat pullansa, vaikka Kulinaristi blogin pitäjä, tai Peggyn pieni punainen keittiö tai aivan joku muu??

  2. Enemmän herkkuohjeita, tällaiset veteen/öljyyn tehdyt pullat ovat niin mitättömän makuisia, jos reseptiä siis ihan oikeasti toteuttaisi. Ketä varten tällaisia reseptejä julkaistaan?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *