Joulutortut speltistä
Ostin joulutorttulevyjä ja juuri kun olin ottamassa niitä sulamaan tehdäkseni niistä kauden ensimmäiset joulutortut, päätin tehdä ryhtiliikkeen ja koittaa tehdä joulutorttutaikinaa itse spelttijauhoista.
Lapset olivat leipomisesta tohkeissaan ja kuten kuvista näkyy, ihan helppoa se ei taaskaan ollut Helga meinasi monessa kohtaa luovuttaa kun torttujen tekeminen olikin aika tarkkaa puuhaa viisivuotiaalle. Kolmevuotias Hilma taas tuuttasi uutta leivonnaista menemään ilman turhia pikkutarkkoja viilailuja. Toisaalta monivaiheinen, vaihtuva tekoprosessi miellytty tyttöjä. Molemmilta tuli tiukkaa palautetta tylsän makuisesta taikinasta.
Olisi niin kiva sanoa että nämä ovat paljon parempia kun kaupan taikinasta tehdyt, tai niin tässä kuuluisi sanoa. Mutta sanon että nämä ovat todella hyviä, mutta ihan erilaisia kun ”tavalliset” joulutortut. Ei missään nimessä niin rapeita ja lehteviä kun kauppataikinasta tehdyt mutta maukkaampia. Molemmat siis hyviä, speltistä lisäpisteitä.
Aikaa meni paljon, mutta tein kerralla niin ison taikinan että laitoin puolet pakkaseen jouluaaton torttuja varten. Ja mikäs siinä, lapset ainakin viihtyivät, Torstikin jaksoi hengata mukana luumusosetta maistelemassa. Kun katsoo tuota kuvaa että mistä aineksista nämä leivonnaiset syntyivät, niin voi taas todeta että onpas mutkaton leivonnainen. Samalla työläs, mutta silti hauskan simppeli.
Ja edelleenkään en osaa käyttää niitä viilipurkeissa myytäviä valmisluumusoseita, joten alla myös ohje siitä, kuinka minä olen oppinut äidiltäni joulutorttujen täytteen tekemään. Pelkkää luumua ja vettä ja et edes huomaa vaikka lisäsokeri puuttuukin.
Spelttijoulutortut
32 kpl
500g voita
11dl vaaleita spelttijauhoja (esim. Sun Speltin alkuvehnäjauho tai Mooseksen viljan puolikarkea spelttijauho)
2 tl leivinjauhetta
2 dl kylmää vettä
Nypi voi ja jauhot mureaksi taikinaksi, lisää lopuksi kylmä vesi nopeasti sekoittaen. Anna taikinan vetäytyä jääkaapissa hetki.
Leivo taikinasta pitkä levy ja levitä levyn toiselle puolelle loppu (100g) pehmeä voi. Taita toinen levyn puolisko päälle ja kaulitse taas. Älä paina liikaa.
Taita levy kolminkerroin ja kaulitse taas. Jos taikinalevy tulee korkeaksi, voit kerran taittaa levyn alkuvaiheessa myös toisin pain, mutta muuten taita levy aina samoin päin jotta taikinaan tulisi lehtyvyyttä.
Anna valmiin taikinan levätä jääkaapissa puolisen tuntia.
Luumusose
1 pss (200 g) kivettömiä luumuja
1,5 dl vettä
Pilko luumut saksilla kattilaan, lisää vesi ja anna kiehua kannen alla n. 7 min. nosta kansi ja keitä vielä sekoitellen muutama minuutti kunnes sose on sopivan kiinteää. Anna jäähtyä.
Paista tortut 220°c (kiertoilmauuni 190°c) ja 8-10min.
Hei Olga! Ihana blogi sinulla. Mietin tässä, että olenko nähnyt unta vai oletko kertonut jossain pikkuleipäreseptin, johon käytettiin mm.spelttijauhoja ja intiaanisokeria? Luulin nähneeni sen tässä blogissa, mutta nyt en sitä täältä löydäkään..leivontatarvikkeet ja herkkusuut odottavat, mutta ohje on hukassa?!?!:)
Moi AnLee! Ohje löytyy helpoiten http://www.valio.fi/reseptit/intiaanikeksit/ siellä on vaan paistoajan kohdalla outo 8-20 min, oikeasti paistoaika on 8-10 min! 🙂 hyviä leivontahetkiä!