Itujen idätys – helpot ohjeet

Meillä on syöty viime aikoina niin paljon ituja ettei ikinä. Idättäminen on ollut nyt helpompaa kuin koskaan, koska olen ollut koronan takia koko ajan kotona. Itujen kasvatuksessa ehkä tärkein asia on säännöllinen huuhtelu. Kun sen muistaa, homma on helppoa ja turvallista ja lopputulos paitsi maittava, myös terveellinen.
Minulla on yksi idätykseen tarkoitettu Vogelin idätyspurkki, mutta eihän se nyt riitä, joten lisäksi käytän tavallista isoa lasipurkkia, mihin olen laittanut kaksi kerrosta sipulipussista leikattua muoviharsoa kumilenkillä kanneksi. Sen läpi ilma kiertää paremmin kun kangasharson kanssa, enkä tällä systeemillä ole saanut ituja koskaan homehtumaan. Itikkaverkko on toinen hyvä kansimateriaali jos ei ole sipulipusseja tullut säästettyä. heh.
Minä idätän pääosin sinimailasen eli alfalfan ituja, sekä mung-papuja. Ne ovat helpot idättää ja maistuvat kaikille. Myös vihreät linssit sekä kuoritut auringonkukan siemenet ovat hyviä ja helppoja idätettäviä. Kaikki ovat myös sellaisia, mitä voi idättää päivänvalossa ilman että niistä tulee kitkeriä, ihan suoraa auringonvaloa kannattaa kyllä välttää. Idätys vie vähän lajista riippuen 3-4 päivää.

Idäyksen perusohje:
Mittaa 2-3 rkl (tai pakkauksen ohjeen mukaan) siemeniä tai papuja siivilään. Huuhtele ne huolellisesti haalealla vedellä.
Laita siemenet puhtaaseen, isoon lasipurkkiin, kaada päälle reilusti haaleaa vettä ja liota huoneenlämmössä yön yli. (Poikkeuksena alfalfa, jolle riittää n. 4 tuntia, mutta eivät ne pilaannu yön yli liottamisestakaan!)
Huuhtele siemenet aamulla muutamaan kertaan, (edelleen haalealla vedellä koska liian kylmä vesi hidastaa itämistä), ja valuta vesi pois. Aseta purkki kumolleen huoneenlämpöön vaikkapa lautasen päälle.
Huuhtele idut aamuin illoin. Kun ne saavat säännöllistä kastelua eli kosteutta, ilmaa ja lämpöä, niin hyvä tulee!
Milloin ne ovat valmiit? Sitten kun ne näyttävät siltä! Ei haittaa vaikka söisit ituja vähän liian aikaisin, hyviä ne ovat silloinkin. Ei ole myöskään vaarallista jos idut alkavat versomaan vihreää, syötäviä ne ovat edelleen.
Kun idut ovat valmiit, säilytä niitä jääkaapissa, jolloin kasvu sopivasti hidastuu ja voit nauttia niistä muutaman päivän ajan. (harvemmin ne kyllä niin pitkäksi aikaa jääkaappiin unohtuvat. Syötäväksi kelpaava valmis itu on rapea ja hajuton.


Mihin ituja sitten käytetään?
Salaatteihin, leivän päälle, wokkeihin, wrappeihin, pastan päälle, oikeastaan ihan mihin vain.

Just tänään tulikin tilaamani alfalfan siemenet. Tilasin myös parsakaalin siemeniä. Jääkaapissa on just mungpavun ituja ja niitä ennen kokeilin vihreitä linssejä. Auringonkukkaa en ookaan vielä kokeillu idättää. Oon kyllä versottanu ja niistä tykkäsin kovasti! Onko niiden kans mitään erityistä?
Opettelua vielä, mitta nythän on aikaa. 🙂
Pakko heittää vinkki, täältä saa aivan hurmaavia, käsintehtyjä idätysruukkuja:
https://www.kerafiikka.com/product-page/id%C3%A4tysruukku