Helpot gluteenittomat sämpylät
Tein yksi päivä näitä gluteenittomia sämpylöitä, ihan vain käyttääkseni pois kaappiin kertyneitä erikoisjauhoja. Jäivät vähän littanoiksi ja eivät meinanneet millään saada väriä pintaan uunissa, (Aika yleistä gluteenittomassa leivonnassa) mutta maistoin ja yllätyin positiivisesti. Tuloksena oli maukas ja pehmeä, ei ollenkaan kuiva sämpylä. Jopa Tuukka, joka on aina ollut sitä mieltä että kaikki gluteeniton on pahaa, mainitsi niiden oleva erityisen hyviä, tietämättä että ne olivat gluteenittomia. Olenkin leiponut näitä jo monta kertaa ja aina vain maistuu. Jos siis kaipaat hyvää ja helppoa gluteenittomien sämpylöiden reseptiä, kokeilepas näitä!
Gluteenittöman sämpylät
Ainekset (12 annosta)
- 5 dl
- vettä (lämmintä)
- 1/2 dl
- psylliumkuoria ((kokonaisia, ei jauhetta, näitä myy esim. Utekram))
- 1/2 dl
- tattarijauhoja
- 1 pss
- kuivahiivaa (tai 1/2 palaa tuorehiivaa)
- 1 tl
- suolaa
- 2 dl
- riisijauhoja (tai vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta)
- 1,5 dl
- gluteenittomia kaurajauhoja
- 1 dl
- auringonkukansiemeniä (kuorittuja)
- 1 rkl
- pelavansiemeniä
- 1/2 dl
- öljyä
Tee näin:
Sekoita keskenään kuivahiiva ja psyllium ja tattarijauho, lisää päälle lämmin vesi. Anna turvota n. 5 min. Lisää sitten suola ja muut kuivat aineet, sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi öljy.
Muotoile taikinasta öljytyillä käsillä n. 12 sämpylää ja laita ne liinan alla kohoamaan. Kun sämpylät ovat kohonneet lähes kaksinkertaiseksi, paista ne 220°c uunissa (kiertoilma 190) n. 15 minuutin ajan.
Millä voisi tattarijauhot korvata? Kaikki kun eivät niiden mausta pidä.
Voit laittaa oikeastaan mitä vain, kaurajauhoja, maissijauhoa tai muuta gluteenitonta jauhoa.
Ja muuten: minäkään en oikein pidä tattarijauhon mausta, mutta tuo määrä on juuri sellainen että se antaa ihan vähän lisämakua sämpylään maistumatta liikaa läpi! 🙂