Pumpernikkeli ystävälle!
Minusta kaupan pumpernikkelit ovat mahtavia. Kovia, rapeita ja paksuja joulupiparin sukulaisia, joita on välillä ihan pakko ostaa kun ne sattuvat silmään kaupassa. Päätin tehdä ystävänpäivän kunniaksi niitä itse. Käytin pohjana perinteistä piparkakkureseptiä, mutta jätin mausteista inkiväärin ja pomeranssikuoren pois. Käytin pääasiassa vaaleita spelttijauhoja, mutta kaipasin taikinaan jotain pureskeltavuutta, joten lisäsin joukkoon myös ruisjauhoja. Lopputulos oli sopivan rouheinen eikä silti liian terveellisen makuinen.
Nämä imelyydet sopivatkin tähän imelään juhlapäivään oikein hyvin. Kovan pumpernikkelin voi helposti sujauttaa pussiin ja viedä ystävälle. Pinkkien sydänten visuaalisuus oli tietenkin varauksetta myös meidän pikkutyttöjen mieleen. Kerrankin sai laittaa nompparelleja niin paljon kun halusi eikä kuorrutuksessakaan säästelty. Hilma ei ole kuulemma ”ikinä pienenä leiponut mitään näin kaunista”.
Ystävänpäivän pumpernikkelit
n.50 kpl
2 dl siirappia
250g voita
3 tl kanelia
3 tl neilikkaa
1 tl vaniljasokeria
kananmunan keltuainen
2 dl ruisjauhoja
8-9 dl vaaleita puolikarkeita speltti- tai vehnäjauhoja
3tl soodaa
kuorrutus:
kananmunan valkuainen
tomusokeria
punaista elintarvikeväriä
Pinnalle: nompparelleja
Kiehauta kattilassa siirappi, sokeri, voi ja mausteet.
Anna jäähtyä. Lisää kananmunan keltuainen sekä jauho-soodaseos ja anna taikinan levätä jääkaapissa yön yli.
Kaulitse taikina n. ½ cm paksuksi levyksi ja leikkaa muotilla sydämiksi. Paista 180°C (kiertoilma 170°c) n. 10 minuuttia. Anna jäähtyä.
Sekoita kananmunan valkuaiseen muutama tippa elintarvikeväriä ja lisää tomusokeria kunnes seoksesta tulee napakkaa kuorrutetta. Kuorruta pumpernikkelit ja koristele ne vielä halutessasi nompparelleilla.
Mahtava tuo Hilman kommentti. 🙂 Ja keksitkin kuulostavat aika namilta. Pitäisi ihan itsekkin kokeilla. 🙂
Aivan ihanat ystävänpäiväpumpernikkelit ( ja ihana pikkuapulainen)! Kiitos ohjeesta, taidanpa kokeilla itsekin 🙂