Kestävä kuusi – parhaan vinkit!

Kerroinkin jo aiemmin, että mieheni lapsuudenkodissa kuusi haettiin metsästä aattoaamuna ja kannettiin suoraan tupaan. Tapa on varmaan ihan toimiva, jos kuusi saa lähtöpassit pihalle heti Tapaninpäivän jälkeen.

Jos sen sijaan haluat ihastella kuusta pidempään, lue nämä ohjeet. Voin nimittäin luvata, että suoraan metsästä tuodun kuusen neulaset liimautuvat sukanpohjaasi nopeammin kuin ehdit sanoa “imuri”.

1. Valitessasi kuusta kiinnitä huomiota neulasiin. Ovatko ne tuoreet ja tasaisen vihreät? Nykäise neulasia kevyesti, silitä vastakarvaan tai kopauta kuusta maata vasten ja kelpuuta vain puu, jonka neulaset pysyvät paikoillaan.

2. Älä tuo kuusta suoraan ulkoa sisälle. Anna sen totutella vähintään yön yli viileässä autotallissa, varastossa, parvekkeella tai eteisessä. Laita kuusen jalka sulamisen ajaksi kylmään veteen. Jos kuusi on pakattu verkkoon, poista se vasta sulatuksen jälkeen. Jos kuitenkin tuot kuusen suoraan sisälle, vie se pesuhuoneeseen, upota tyvi kylmään veteen ja suihkuttele runkoa ja neulasia kylmällä vedellä parin tunnin välein, kunnes kuusi on sulanut.

3. Sahaa kuusen jalasta vähintään pari senttiä, jotta kuusi saa uuden imupinnan. Älä ohenna runkoa sivuista vuolemalla! Jos joudut lyhentämään kuusta latvasta, laita typistyskohtaan steariinia. Se estää veden haihtumisen ja pitää kuusen tuoreempana.

4. Ensimmäisen vuorokauden aikana kuusi tarvitsee useamman litran vettä. Senkin jälkeen tarkista vesisäiliö joka päivä. Jos kuusi pääsee haukkaamaan vähänkään happea tyvestä, se kuivahtaa, tiputtaa neulasensa ja on niin sanotusti toivoton tapaus. Satsaa siis kuusenjalkaan, johon mahtuu kunnolla vettä.

5. Sijoita kuusi mahdollisimman kauas uunista, takasta ja pattereista, sillä lämpö saa kuusen varistamaan neulaset.

6. Joulun jälkeen kuusta ei kannata viedä kokonaisena ulos, ellet erityisesti halua imuroida neulasia vielä juhannuksenakin eteisen nurkista. Ota sen sijaan oksasakset ja napsi kuusi palasiksi paikallaan. Hyvä vinkki on laittaa tyvi ennen pilkkomista vaikka vanhan pussilakanan sisään, jolloin neulasia ei ehkä löydy kotoa enää pääsiäisen jälkeen. Pilko runko sahalla ja polta takassa, jos sinulla sellainen on.

Kuvassa oleva kuusi on sydänystäväni Hannan taidonnäyte viime joululta.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *