Joulun ruokalista on valmis!
Kaikki alkaa olla juuri niin kuin toivonkin. Ajoimme tänään Suomen halki mummolaan. Lahjat odottavat lapsia ja lapset lahjoja. Istun sohvalla, kuuntelen joululauluja ja käden tuntumassa on konvehtirasia. Kertakaikkisen täydellistä.
Vieressäni on myös kynä ja paperia huomisen kauppalistan tekemiseen. Joulun ruokalistamme näyttää suunnilleen tältä:
- Vihersalaattia, jossa saksanpähkinää, päärynää, vuohenjuustoa ja granaattiomenaa
- Lohisalaatti
- Kurkkusalaatti
- Vegaaninen silli
- Herneitä
- Lämmin rosolli ja piparjuurikastike
- Graavattu lohi tai siika (riippuu huomisesta kalatarjonnasta)
- Kylmäsavulohta
- Saaristolaisleipää
- Laatikot
- Kinkku (muille, en syö itse lihaa) ja sinappi
- Juustoja, keksejä, hilloa, omenaa ja rypäleitä
- Luumuvaahtoa (Isoäitini reseptillä: Luumukiisselin sekaan sekoitetaan vaahdotettu kerma)
- Piparkakkutiramisu
- Piparkakkupiilot
- Superhyvä suklaa-taatelikakku
Unohdinkohan jotain? Eipä sillä kai edes väliä, kyllä me näilläkin hengissä pysytään.
Jouluaamun aloitamme riisipuurolla, joka nautitaan punssisilmän kanssa. Perinne tulee kuulemma Ruotsista ja maistuu yllättävän hyvältä. Tämän opin vasta tällä viikolla, kun minut kutsuttiin Apu-lehden joulupuurolle.
Mutta nyt: mukavaa aatonaattoa, rauhallista mieltä kauppaan ja liikenteeseen ja ennen kaikkea ihanaa joulua juuri sinulle <3 Palataan vielä aaton kuulumisiin myöhemmin.
Taatelikakun kuvan otti Johanna Myllymäki.