Jotain uutta piparkakkurintamalta
Ripaus kanelia, vähän inkivääriä, neilikkaa ja pomeranssia. Sekoitetaan kattilassa poreilevan siirapin ja sokerin kanssa. Joko haistat piparkakkutaikinan tuoksun?
Piparkakkujen leipominen on yksi joulunajan lempiasioistani. Teen ensimmäisen taikinan yleensä marraskuun alussa, ja sen jälkeen leivon pipareita vähintään kerran viikossa. Massatehtailun sijaan on mukava paistaa pari peltiä kerrallaan pimeiden iltojen piristykseksi.
Piparkakkutaikinoita on varmasti yhtä monenlaisia kuin leipojiakin. Hyvät perusohjeet löydät täältä. Minulla on tapana käyttää puolet tavallista sokeria ja puolet fariinisokeria. Lisään taikinaan myös hyppysellisen pomeranssinkuorta tuomaan makua.
Etelä-Suomen vesisateiden kunniaksi tein viikonloppuna lumiukkopiparkakkuja.
Niitä varten tarvitset
Piparkakkuja
Pieniä vaahtokarkkeja
Pikeeriä (katso ohje)
Elintarvikeväriä
Pursotinpusseja
Tee näin
1. Valmista koristemassa eli pikeeri. Voit käyttää myös kaupan valmista koristetahnaa, mutta pienten yksityiskohtien tekeminen voi olla silloin vaikeampaa.
2. Pursota valkoiset lätäköt piparkakulle. Lisää pikeeriin sen jälkeen punaista elintarvikeväriä, ja pursota vaahtokarkkeihin nenät ja lätäköihin lumiukkojen rusetit, napit ja kaulaliinat.
3. Jatka sekoittamalla punaiseen elintarvikeväriin esimerkiksi mustaa tai sinistä ja vihreää elintarvikeväriä, jotta tahnasta tulee mahdollisimman tumma. Piirrä tummalla pikeerillä vaahtokarkkeihin silmät ja piparkakkuihin lumiukkojen kädet. Lopuksi liimaa päät paikoilleen.
Pikeeri
Vatkaa yksi munanvalkuainen kevyesti vaahdoksi. Siivilöi joukkoon noin neljä desiä tomusokeria ja teelusikallinen sitruunamehua. Sekoita tasaiseksi vatkaimen hitaimmalla nopeudella. Lisää tahnaan vettä teelusikallinen kerrallaan, kunnes se tuntuu sopivan paksuiselta pursottamista varten. Ilmatiiviisti säilytettynä pikeeri pysyy käyttökelpoisena jääkaapissa noin viikon.
* * *
Joka vuosi teemme lasten kanssa myös piparkakkutalon. Minulla ei ole vähääkään insinöörin tai arkkitehdin taitoja, joten hienojen rakennelmien sijaan tyydymme valmiilla muotilla syntyvään mökkiin.
Seinien kasauksen olen perinteisesti ulkoistanut perheen oikealle insinöörille, joka on keittänyt liiman sokerista. Vaan tänä jouluna saatiin vihdoin kauppoihin valmista piparkakkutaloliimaa. Pienet hurraa-huudot sille, ettei enää tarvitse polttaa näppejään tulikuumassa sokerissa.
Tökötti osoittautui testissä ihan kelvolliseksi. Se näyttää tavalliselta sokerikuorrutteelta (mutta maistuu karvaalta, raportoi 6-vuotias) eikä vaadi lämmitystä ennen käyttöä. Sen kun tursottaa menemään.
Vastoin ennakko-odotuksiani seinät pysyivät kasassa ensimmäisellä yrittämällä. Painava katto lähti aluksi valumaan, mutta tovin odottelun jälkeen sekin jämähti paikoilleen. Monimutkaisille rakennelmille valmis liima ei siis ole paras mahdollinen, mutta kaltaisilleni amatööreille suosittelen sitä lämpimästi.