Pihasuunnittelija osa 1.
Kaupallinen yhteystyö: Greatroom
Meillähän tämän kodin tilanne on nyt se, että koti on sisältä ns. valmis. Talo on maalattu ja jäljellä on enää katon ja pihan laitto. ”Enää” on kyllä todella vähättelevä lause, mutta you know what I mean. Mä kuitenkin koen että pihakin on iso osa kotia, varsinkin kesällä sielä ollaan tosi paljon. Joten pihankin täytyy olla siisti, mukava ja talonsa henkinen. Piha on myös kodin ensinäkymä. Ulkopuoliset näkevät ekana pihan. Mulla kun vielä on tässä puoti ja kesätapahtumia, niin oman pihan siisteys on erityisen tärkeää.
Meillähän on siis tässä noin 3 tuhannen neliön rinnetontti. Tontti joka on ollut vuosia, ellei vuosikymmeniä hoitamaton. Tontilla on meidän 300 neliön talo ja oiskohan toi varastorakennus jotain reilun 100 neliön luokkaa. Pihalla on muutama ihana iso koivu ja havupuita. (Kumma kun puitakin on alkanut vasta tässä 30-vuotiaana arvostamaan.) Lisäksi kulkureitit ovat soratietä niinkuin ennen vanhaan. Pihalla on kaunis kallio näkyvissä mutta muutoin piha on melko ryteikköä tai heinikkoa. Ennestään täällä oli pari marjapensasta, juhannusruusua, yksi vanha omenapuu, yksi raparperi. Pihalla on toisessa rinteessä myös tulppaaneja ja krokuksia jotka nousee joka vuosi ylös. Sitten vielä tuomea, syreeniä, kieloja, valkovuokkoja. Eli siis vanhanajan piha joka on valitettavasti vaan jäänyt oman onnensa nojaan.
No ei siinä mitään, mutta talon osti kaksi ihmistä joilla ei ole mitään käsitystä puutarhanhoidosta. Ei siis mitään. Parit kukat olen heittänyt joskus parvekkeille kesäkukiksi mutta siinä se. Ekat pari vuotta täällä meni täysin sisähommissa ja vain katsellen mitä pihalla kasvaa. Sitten alettiin vähän uskaltamaan siistimään mm. syreenejä jotka pikkuhiljaa alkavat taas virkoamaan. Omenapuu ollaan istutettu mutta se ei kasva. Toissakesänä kaivettiin eka kukkapenkki pääoven eteen. Kukkapenkissä sain vähän aloitella kukkien kasvattelua, ja näkemään mitä tarkoittaa rikkaruohot. Ne p****nan pirulaiset jotka kasvaa joka päivä uudelleen siihen mistä ne just nypit.
Vuosia olen haaveillut myös pihasuunnittelijasta, joka tulisi ja kertoisi että mitä me laitetaan minnekin. Jotta kukkakaupassa ei tarvitse seota kaikkien ihanuuksien keskellä, jotta tietää mitä ostaa ja mihin laittaa ja ne saattaa jopa selvitä. Kaiken vielä kruunaa se, että pihamme on museoviraston suojelema, eli tänne ei mitä tahansa laitetakaan. Kasvit pitää olla vanhanajan kasveja, syreenejä, ruusuja jne. Kulkureitit saavat olla soratietä, tai liuskekiveä. Ei mitään nykyaikaisia tiiliä, terasseja tai kiinteitä talon ulkonäköä muuttavia lasihuoneita tms. Köynnöskasvit eivät saa myöskään osua seinään, jotta seinä pysyy kunnossa. Kaiken lisäksi rinnetontti tuo isot omat haasteensa tähän kaikkeen. Eikä tämä tontin koko itsessään ole mikään helppo juttu. Hirveästi siis osattavaa ja huomioitavaa.
Mä tosiaan vuosia pähkäilin että pihasuunnittelija olisi se mitä tarvitaan. Varmasti säästettäis rahaakin kun ei laitettaisi vääriä kasveja vääriin paikkoihin kuolemaan jne. Mulla oli vaan vahva käsitys että pihasuunnittelu olisi kallista ja mies ei ainakaan siihen ikinä suostuisi.
Päätin kuitenkin tänä keväänä kokeilla, kun talo on valmis. Laitoin viestiä erääseen Facebook-ryhmään että olisko täällä pihasuunnittelijaa. Sain muutaman vastauksen ja sovin heti esittelyaikoja. Muutama meillä kävikin mutta päädyin kuitenkin jo ekaan suunnittelijaan. Muutkin tuntuivat päteviltä, ei ollut mitään heitäkään vastaan mutta Tarja Greatroomilta kiinnitti kyllä heti ihan erityisesti mun huomion ammattitaidollaan. Ensinnäkin hän kertoi heti että on erityisesti kiinnostunut juuri vanhojen talojen puutarhoista. Hän kun omistaa itsekin sellaisen. Mä olin varmaan siinä kohtaa jo täysin myyty. Toiseksi hän laittoi heti mulle ennen saapumistaan täytettäväksi kaavakkeen. Kaavakkeessa oli sopivan laajasti kyselty jo mun toiveita ja ajatuksia pihan suhteen. Millaisia kasveja, mitä rakennuksia, kenelle piha on tarkoitettu, millaisia alueita, millainen tyyli, värit jne. Pääsin heti itsekin pohtimaan tarkemmin mitä haluan ja huomioimaan juttuja joita en ollut ajatellut. Tuntui että hän valmistautui hyvin työhönsä jo valmiiksi ennen kuin se oli hänelle luvattu.
Kun Tarja sitten sovittuna aikana saapui paikalle, hän oli jo valmiiksi jonkinverran perillä siitä mitä toivon. Paikan päällä käytiin vielä läpi alue kerrallaan pihaa. Tarja otti samalla kuvia, ja kerroin tarkemmin haaveistani. Meidän ajatukset sopi heti yhteen ja hän ymmärsi täysin millainen vanhan talon pihan kuuluu olla. Jotenkin tuli myös hyvä fiilis siitä että hän samalla siinä meidän jutellessa jo heitti ilmoille ideoita ja jonkun kasviemme hoito-ohjeenkin. Tunsin siitä että hän ymmärtää mitä toivotaan. Eikä ajattele että joka ikisestä neuvosta pitää saada palkkaa ennen kuin ne sanoo ääneen. Tämä ensimmäinen, noin tunnin käynti oli siis ilmainen.
Kun olin katsastanut muutkin suunnittelijat, ilmoitin Tarjalle että otan hänet mielelläni. Hän lupasi tehdä alustavan suunnitelman pihasta tämän kuun loppuun. Se käydään läpi ja sitten hän tekee lopullisen värikuvasuunnitelman pihasta. Lisäksi saisin listan kasveista jotka meidän pihalle sopii, jonkin verran myös vaihtoehtoja kasveista.
Olen aivan innoissani, ja supertyytyväinen jo nyt että lähdin tähän. Tämä tuntuu jo nyt siltä että tulee olemaan jokaisen euron arvoinen juttu. Tarja on laittanut mulle lisäkysymyksiä, ehdotuksia ja mm. neuvonut jo että miten saan sen kituvan omenapuun taas eloon. Hän ottaa kokoajan huomioon toiveeni ja jos joku suunnitelma ei onnistu vaikka varjoisuuden vuoksi, hän ehdottaa uusia.
Näillä näkymin siis tästä kesästä tulee pihakesä. Päästään vihdoin aloittamaan pihanlaittoa. Tarkoitus on aloittaa kasvihuoneesta ja siitä sitten edetä ajan kanssa.
Ensi kerralla kerronkin sitten pihasuunnittelijoiden hinnoista, siitä miten homma etenee ja tietty ajan kanssa sitten että mitä saadaan tehtyä.
-Henna-
Oi tätä kaivattais meilläkin. Odotan juttuja innolla.
Kiva kuulla jos tästä on hyötyä. 🙂