Näin leikkaat pelargonit.

Onnistuin kerrankin pitämään pelargoniani talven hengissä. Olin jättänyt ne ruukuissaan meidän viileään pikkueteiseen, ja kastellut pikkuisen silloin tällöin, ehkä kerran-pari kuussa. Pelargonit menivät todella ruskean ja kuivan näköiseksi, mutta näkyi sielä silti myös vähän vihreää. Joten noin viikko sitten otin ne sisälle, poistin kaiken kuivan ja kuolleen, kastelin ja jätin keittiön ikkunalle. Multaakin olisi voinut vaihtaa, mutta sitä ei nyt ollut. Siitä pelargonit lähtivätkin vauhdilla kasvuun. Koska suurinosa niistä kasvoi vain pitkää liirua, ne oli pakko leikata. Siinä kohtaa iski kuitenkin seinä vastaan. Yritin kyllä googletella leikkausohjeita, mutta en sitten kuitenkaan ollut yhtään varma mitä teen. Eikä tällä kertaa edes äiti osannut auttaa.

No minäpä näppärästi otin yhteyttä ammattilaiseen. Pihailon Lean kanssa ollaan tehty yhteistyötä, joten laitoin hälle viestiä. Seuraan myös Pihailoa Facebookissa, ja Pihailon fb-sivuilta löytyy usein todella selkeitä ja hyviä ohjeita puutarhan ja kasvien hoitoon. Just viime viikolla katsoin hyvän videon tuijien leikkauksesta. Joten minäpä tosiaan laitoin Lealle viestiä, josko hän voisi minulle ja samalla sinulle, kertoa nyt hyvin selkeät ja hyvät ohjeet. Miten tehdään pelargonioiden keväthoito ja leikkaus.

Puutarhurin ohjeet

Joten tässä puutarhuri Lea Raudan ohjeet:

Pelargoneja ei ole pakko leikata, mutta niistä saa tuuheammat ja napakammat leikkaamalla. Leikkaaminen edellyttää, että kasvi on hyvässä kunnossa talvehtimisen jäljiltä. Ikkunalaudalla, valossa talvehtineet pelargonit heräävät itsekseen auringon valoon ja lämpöön. Silloin niitä pitää ryhtyä kastelemaan ihan vähän kerrallaan. Kellarissa talvehtinut pelargoni voi olla pelkkää kuivan näköistä vartta. Silloin kannattaa leikata samalla kun tuo kasvin valoon ja lämpöön. Joskus pelargoni ehtii valon puutteessa kasvattaa kellarissa pitkiä, valjun vihreitä varsia. Älä leikkaa tällaisia varsia vaan odota että ne vahvistuvat. 
Pelargonin varressa on näkyvissä nystyt, joiden kohdalta uusi kasvu alkaa. Leikkaa varsi terävillä oksasaksilla nystyn yläpuolelta. Joskus uusia pieniä lehtiä onkin näkyvissä nystyn kohdalla. Nämä puhkeavat kunnolla kun varren kärkikasvu poistetaan. 
Jos pelargonin multa tuntuu tiivistyneeltä tai et ole vaihtanut kasville multaa aikoihin, voit vaihtaa sille mullan ja hiukan suuremman ruukun. Käytä reiällistä ruukkua tai laita ruukun pohjalle reilusti kevytsoraa. Pelargonille myrkkyä on seisova vesi juuristossa. Ne viihtyvät siksi pihassakin sateen suojassa terassilla tai katoksen alla. 
Kastele leikattua pelargonia varovasti. Kasteluun pätee sama sääntö kuin muidenkin kasvien kohdalla: mitä enemmän valoa ja lämpöä kasvupaikassa on, sitä enemmän vettä kasvi tarvitsee.  Kasvi haihduttaa vettä lehdillään ja jos pelargonissa on vain vähän lehtiä, liika kastelu voi näännyttää sen nopeasti.
Pelargonit rakastavat ravinteita ja siksi pelargonia tulee lannoittaa viikoittain. Helpointa lannoitus on nestemäisellä kasviravinteella, jota tipautetaan muutama tippa kasteluveden sekaan. Kastele pelargonit aina huoneenlämpöisellä vedellä.”

Pistokkaista uutta

Yllä näet kuvat, mistä kohtaa Lea neuvoi leikkaamaan minun pelargonit. Niinkuin näkee, niistä saa aika ronskisti leikata pois. Nyt minun pitkät höytyvät ovat taas lyhyitä, ja jännityksellä odotan mitä niistä tulee. En ole edes ihan varma kaikkien lajikkeista, mutta ainakin kaksi niistä on ihanaa, omaa lemppariani, vaaleanpunaista Mårbackaa.
Lisäksi kysyin vielä Lealta, voiko leikatut pistokkaat laittaa uudelleen kasvamaan, jotta saan lisää pelargonioita. Hän vastasi että kyllä voi, näin:
“Leikkaa pistokkaan varsi vielä terävällä veitsellä viistoksi, poista mullan alle joutuvat lehdet ja laita kosteaan multaan. Pidä pari viikkoa ruukkua pussin alla. Pussissa pitää kulmassa olla pieni reikä jotta liika kosteus pääsee pois.”

Tämän tehtyäni minulla on neljän pelargonin sijaan 11 pelargonia. Siis jos ne säilyy hengissä… Veikkaan että mun hoidolla osa ei selviä, mutta jos edes puolet, niin olen todella tyytyväinen. Minulta löytyy sellainen Ikean mini kasvihuone, ja laitoin suurimman osan pistokkaista sinne kasvamaan ja kissoilta suojaan.
Oli muuten ihan hitsin kivaa puuhaa, ja olen niin tyytyväinen. Pelargoni on lempikukkiani, ja on niin hienoa jos jatkossa saisin pidettyä ne aina talven läpi hengissä. Siinä säästyy pitkä penni, ja saa itse kokea onnistumisia puutarhurina.

Puutarhurin palveluista

Suuri kiitos Pihailon Lealle! Simppelit selkeät ohjeet, joista toivon että on iloa muillekin.
Lea on muuten rautainen ammattilainen, joka tekee pihasuunnitelmia, puutarhatöitä, ohjaa, vetää luentoja ja kursseja ja jolta löytyy myös verkkokursseja. Suosittelen tutustumaan. Nettisivut löytyvät täältä. Ota ihmeessä myös Pihailon Facebook-sivut seurantaan, sieltä löytyy silloin tällöin juurikin niitä kivoja ja selkeitä ohjeita puutarhanhoitoon. Myös Instagramissa vinkkejä ja videoita.
Puutarhurin palkkaaminen on yksi hyvä esimerkki, jossa todellakin huomaa, että joskus on parempi pistää vähän rahaa siihen, että ammattilainen tekee sen mitä itse et osaa. Se voi olla isompi pihasuunnittelu ja vaikka toteutuskin, tai sitten pensaiden ja puiden leikkausapu, tai pienen alueen pihasuunnittelu. Puutarhurin palveluista saat myös kotitalousvähennystä. Meille on tehty puutarhurin pihasuunnitelma, ja se on todellakin maksanut jo itsensä takaisin. Ei tule tehtyä virheostoksia, eikä räpiköityä pihan kanssa.

Tulen vielä myöhemmin kertomaan lisää Pihailon verkkokurssista.
Bonuksena vielä Lean aiemmin tehty video pelargonioiden leikkaamisesta. Videolla vähän isompiakin yksilöitä kuin omani.

-Henna-

Ps. Yhteistyössä ei ole vaihtunut rahaa eikä tavaraa. Sain Lealta leikkausohjeet, ja hän sai ansaittua mainosta. 🙂

piha-ja-puutarha huonekasvit puutarhan-kasvit
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *